– Ono što je zabrinjavajuće u današnjim brakovima i vezama, jeste jako visoki procenaat varanja i preljuba. Jednostavno, sa pojavom društvenih mreža, jako je lako doći do osobe koja vas na neki način i zanima. Slijedi i jedna jako pučna priča o tome, kako shvatiti neke stvari na vrijeme. 

Slučajevi izvanbračnih zajednica sve su učestaliji, a većina njih su muškarci. Primarni motiv koji stoji iza njihove upletenosti u te afere pripisuje se nedostatku intimnih veza unutar njihovih brakova, kako su izrazili vlastitim riječima.

“Nakon toga sam doživio osjećaj prljavštine.”

Tyler, koji je svojoj supruzi bio nevjeran dva desetljeća, priznaje da je više puta sam sebi davao obećanja, obećavajući da će svaki put biti posljednji primjer njegove nevjere. Međutim, priznaje da nikada nije slijedio te izjave. Shvativši da se njegovo ponašanje pretvorilo u obrazac ovisnosti, Tyler je potražio stručnu pomoć i počeo pohađati terapije.

  • Pomisao da priznam aferu nikada mi nije pala na pamet zbog neizvjesnosti oko toga kako će to biti shvaćeno i goleme krivnje koja bi je pratila. Strah je također igrao značajnu ulogu u mom oklijevanju. Međutim, sa svakim slučajem nevjere, doživio sam duboki osjećaj zaraženosti. Unatoč tome, nastavio sam se s takvim ponašanjem. Teret krivnje nije bio jednokratna pojava; opetovano me mučilo. Ipak, kao i svaki ovisnik, bilo je trenutaka prestanka praćenih povratkom. – Tyler (41)

– Izmicao mi je rasplet afere.

Sean pojašnjava da njegove interakcije s kolegicom, koje su na kraju dovele do afere, nikada nisu bile vođene željom da napusti supružnika ili da se upusti u nevjeru. Umjesto toga, potražio je utjehu u osobi od povjerenja koja ga je mogla suosjećati bez narušavanja njegove veze. Ova je veza procvjetala usred rasprava o pritiscima i naporima koje je iskusio u svom profesionalnom životu.

U početku je postojao osjećaj utjehe u tome što imam nekoga kome se mogu povjeriti. Međutim, borio sam se s pronalaženjem zaključka. Svaki dan me obuzimala tjeskoba jer sam se bojao da će moj partner i druga žena s kojom sam bio u vezi otkriti moju nevjeru. Dok sam razmišljala o okončanju stvari sa svojim ljubavnikom i očuvanju svoje dugoročne veze, moj najveći strah bio je razotkrivanje mog dvostrukog života, što je dovelo do toga da moj partner sazna za moju izdaju i na kraju me ostavi na miru. – Sean (36)

– Ne kajem se zbog svoje izvanbračne veze.

Tijekom svog 13-godišnjeg braka, i Jack i njegova supruga bili su u nevjeri. Dok Jack izražava žaljenje zbog stanja u njihovom odnosu, priznaje da ga je njegov bijes prema prijevarnim postupcima njegove žene, kao i trajanju i opsegu njezine prijevare, ostavio bez ikakvog osjećaja krivnje.

– Ne žalim ni zbog afera ni zbog odluke da ostanem u braku. Da sam izabrao drugačije, ne bih imao radost imati kćer koja mi znači sve – rekao je Jack (48). Razmišljajući o svojim izborima, priznaje: “Nisam siguran jesam li mogao krenuti drugim putem.”

Jeremy izražava svoju iskrenu želju da njegov brak uspije, jer duboko voli svoju ženu i vjeruje da je ona prekrasna osoba i izvrsno društvo. Jedina prepreka u njihovoj vezi, prema Jeremyju, je nedostatak intimnosti. Nažalost, njihov brak karakterizira nedostatak ljubavi, jer se njegova supruga bori s psihičkim problemima, dok se sam Jeremy upustio u dvije izvanbračne afere.

Rijetka intimnost, koja se događala samo jednom mjesečno, postala je teško iskustvo i za moju suprugu i za mene. To me navelo da razmislim o traženju liječničkog savjeta, vjerujući da bi možda u pozadini bio problem. No, nakon upuštanja u izvanbračnu vezu, shvatila sam da sa mnom nema ništa. Ovo otkriće istaknulo je važnost tog aspekta mog života koji mi je jako nedostajao. Stoga smo supruga i ja odlučili ići na terapiju za parove, priznajući da sam do tog razumijevanja trebao doći na drugi način, ali mi je tada nedostajalo znanje – Jeremy (44).

Preplavilo me žaljenje, ali to je bilo tek nakon njezina otkrića.

Tijekom svog života, David je stalno pokazivao nedostatak vjernosti u svim svojim romantičnim partnerstvima. Prije nego što je oženio svoju ženu, čak je bio i nevjernik, što je postalo očito tek nakon što je otkriven. Upravo je u tom trenutku njegova supruga prepoznala ozbiljnost njegovog problema. Nakon toga, David je donio odluku potražiti terapiju kako bi riješio i prevladao ovo ovisničko ponašanje.

  • Dugo sam se vrijeme trudio sakriti svoje postupke, do točke u kojoj su sjećanja na moje žaljenje postala maglovita. U ovom trenutku motivi moje nevjere nisu mi bili posve jasni; međutim, sada razumijem da je to proizašlo iz duboko ukorijenjene nesreće koju nisam mogao priznati. Poduzimanje prvog koraka prema oslobađanju od krivnje i srama zahtijevalo je da se otvoreno suočim sa svojim postupcima. Time sam supruzi ponudio priliku da reagira i odgovori. Iako još uvijek doživljavam osjećaje krivnje i srama, oni su bili uvećani u mom umu prije nego što sam joj otkrio istinu. Kako kaže David (39), prenosi 24sata.hr.