– Za danas jedna jako emotivna priča, o kojoj bruji cijela Srbija u posljednja 24 sata. Jednostavno, previše mladih osoba umire od raznih iznenadnih bolesti, a srce i srčani bolesti su definitivno vodeći razlog smrti osoba….

Porijeklom iz Polevskog u regiji Sverdlovsk, Vanja Vachurov bio je na pragu da krene na svoje fakultetsko putovanje, ispunjen ambicioznim težnjama za ono što ga čeka u budućnosti. U veljači je proslavio 18. rođendan, pun nade i snova o budućnosti. Nažalost, sve se to promijenilo u samo 24 sata kada mu je 4. travnja iznenada pozlilo. Tragično, samo dan kasnije preminuo je na odjelu intenzivne njege lokalne bolnice. Prema riječima Oksane i Pavela, roditelja preminulog mladića, Vanji je život mogao biti pošteđen da mu je odmah pružena liječnička pomoć u bolnici.

Prema Oksaninim riječima, nakon što se vratio kući iz škole, slijedio je svoju rutinu ručka i treninga prije nego što se povukao u krevet na odmor. Međutim, kasnije tijekom večeri počeo je osjećati simptome poput groznice i glavobolje. Oksana je prijavila da mu je temperatura porasla na 39,2 stupnja. Bez oklijevanja, mama je pozvala hitnu medicinsku pomoć. Dispečer je zabrinutim roditeljima savjetovao da djetetu daju antipiretik dok čekaju dolazak hitne pomoći. Vanja je u međuvremenu počela povraćati. Medicinski stručnjaci proveli su temeljit pregled, procijenivši njegovu temperaturu i krvni tlak, što je dovelo do dijagnoze virusne infekcije. Prema Oksani, savjetovali su joj da se ujutro javi liječniku.

  • Oko 4 sata ujutro roditelji su još jednom kontaktirali Hitnu pomoć, no dispečer ih je uvjeravao da je Vanjina bolest samo upala grla te je time ublažio potrebu za povratkom ekipe jer nema razloga za brigu. Oko 11 sati ujutro Vanja je pala u nesvijest. Roditelji su ga hitno odveli na hitnu, gdje je počeo krvariti. Pavel se prisjeća trenutka kada je kirurg brzo stigao, mjereći mu krvni tlak prije nego što ga je brzo prevezao na kolicima. U zraku je vladala teška tišina jer nisu izmijenili riječi, ne sluteći da će to biti njihov posljednji susret s njim dok je još živ.

Pregledom je utvrđeno da postoje manje komplikacije s Vanjinim bubrezima i jetrom. Roditelji su bili uvjereni da ti problemi nisu ozbiljni i da mogu odvesti svoje dijete kući. Međutim, kada su Pavel i Oksana kasnije kontaktirali bolnicu, primili su porazne vijesti. Vanja je bila u komi i sada se oslanjala na respirator. Uznemireni, požurili su natrag u bolnicu gdje im je šefica odjela prenijela tešku poruku da je Vanjino stanje nevjerojatno kritično. Mladićev život ugasio se samo šezdeset minuta kasnije. Dok su liječnici u potvrdi kao uzrok smrti naveli sepsu, roditelji su, nažalost, ostali bez objašnjenja o izvoru zaraze.

Unatoč svom vanjskom izgledu da je fit i zdrav, bez kroničnih bolesti, zadržao je svoju sportsku građu i podvrgavao se pregledima svake dvije godine u Centru za sportsku medicinu u Jekaterinburgu. Ovi redoviti pregledi dosljedno nisu otkrivali zdravstvene probleme. Histološka analiza uzoraka tkiva organa provedena je u Jekaterinburgu. Unatoč strpljivom čekanju rezultata mjesec dana, roditeljima je lokalna bolnica uskratila pristup nalazima. Prema Pavelovim riječima, patolog nas je obavijestio da nema ovlasti da nam dostavi medicinsku dokumentaciju zbog njezine zabrane.

Prema odluci Ustavnog suda, liječnici su dužni srodnicima preminulog dati na uvid medicinsku dokumentaciju i drugu relevantnu dokumentaciju. No, unatoč tom mandatu, Vanjinim roditeljima je uskraćen uvid u te zapise, zbog čega sumnjaju da liječnici nešto prikrivaju. Nakon što su Pavel i Oksana podnijeli službenu žalbu istražnom odboru, konačno su dobili medicinsku dokumentaciju svog sina. Prema nalazu patologa, neutvrđeni izvor zaraze doveo je do generalizirane meningokokne infekcije, koja je rezultirala sepsom kao uzrokom smrti.

Patolog je potvrdio da nije bilo nedostataka u pružanju medicinske skrbi, a sličan su konsenzus postigli i liječnici lokalne bolnice. Roditelji su čvrsto uvjereni da su Vanjini izgledi za preživljavanje mogli biti znatno veći da je hitno hospitaliziran ili da dispečer nije odbio njihov zahtjev za hitnu pomoć pri drugom pozivu. Pavel je izrazio svoje ogorčenje zbog nedostatka objašnjenja u vezi s događajima koji su se dogodili.

Koncept neidentificiranog izvora sepse ostao je neobjašnjen, ostavljajući ga da ispituje razlog iza toga. Umjesto da pruže jasnoću, liječnici su odlučili uskratiti informacije i čak otišli toliko daleko da su odbili dati potrebne dokumente. S nepunih 11 godina Vanjina mlađa sestra tek je u ranoj fazi svog životnog puta. Otac izražava želju da otkrije istinu o događaju, s namjerom da bolje shvati od čega treba zaštititi svoju kćer i da upozori druge roditelje. Povjerenstvo zaduženo za istragu trenutačno istražuje okolnosti prerane smrti mladića.