– Za danas jedna jako zanimljiva tema, a koja se tiče rada sa ženama koje prodaju svoje tijelo. Jako dobro se zna da je Nizozemska prva država koja ima sindikat u ovoj djelatnosti, radnice imaju i zdravstveno osiguranje, i sve što je povezano sa prostitucijom.

Prema Telegraphu, Belgija je postala prva nacija koja je donijela zakon koji se posebno bavi ugovorima o radu za seksualne radnice. Ovaj zakon osigurava da pojedinci koji se bave prostitucijom imaju pravo na razne beneficije uključujući zdravstveno osiguranje, mirovinu, naknade za nezaposlene, obiteljske naknade, godišnji odmor i porodiljni dopust.

“Značaj ovog zakona ne može se precijeniti”, rekao je Dan Bauvens, predstavnik sindikata seksualnih radnika u Belgiji (UTSOPI), ističući njegovu revolucionarnu prirodu. Izrazio je optimizam da će se druge nacije nadahnuti ovim zakonodavstvom, kao što su učinile sa smjernicama koje se odnose na istospolne brakove, pobačaj, eutanaziju i prava transrodnih osoba.

U intervjuu za Brussels Times, naglasio je da je namjera Belgije zaštititi seksualne radnice, bez obzira na moralne predrasude koje mogu postojati.

  • Nakon što je Belgija poduzela revolucionarni korak dekriminalizacije prostitucije 2022. godine, pojedincima koji su uključeni u prostituciju omogućeno je sklapanje ugovora o radu zahvaljujući ovom progresivnom zakonu. Prema Telegraphu, kada seksualna radnica odbije klijenta više od deset puta u razdoblju od šest mjeseci, makro ima ovlasti uključiti državnog povjerenika, ali nema ovlasti otpustiti zaposlenicu.

Zakon ne samo da uređuje prava zaposlenika, već također utvrđuje smjernice za poslodavce. To uključuje pravo seksualnih radnica da odbiju klijente ili određene seksualne radnje, kao i slobodu da zaustave bilo kakvu seksualnu aktivnost bez opasnosti od otkaza ili suočavanja s posljedicama.

Prema belgijskim medijima, seksualni radnici imaju pravo odlučiti kako će se baviti seksualnim aktivnostima i mogu odbiti raditi u javnom okruženju, slično onima viđenim u Amsterdamu, ako smatraju da je to rizik za njihovu sigurnost.

BONUS TEKST:

U Grčkoj postoji poseban sustav isplate plaća, a intrigantan uvid u visinu plaća u zemlji otkriva se putem nedavno podijeljenog “cjenika” na Facebook grupi.

Cjenik otkriva da u Grčkoj minimalna plaća iznosi 830 eura, dok je minimalna naknada za zaposlene 510 eura. Zanimljivo je da pojedinci koji rade u privatnom sektoru imaju pravo na 13. plaću za Božić i pola plaće za Uskrs. To je ukupno 13 i pol plaća godišnje, prenosi Blic.

Plaće prosvjetnih radnika u Grčkoj nisu fiksne, već ovise o godinama radnog staža i stupnju obrazovanja. Ilustracije radi, prosvjetni radnik koji radi 15 godina može predvidjeti mjesečnu plaću od 1120 eura. Vrijedno je napomenuti da doplatak za djecu ostaje dosljedan u svim profesijama, s iznosima u rasponu od 51 eura za jedno dijete do 160 eura za četvero djece.

U Grčkoj naknada za zdravstvene radnike ovisi o njihovom području stručnosti, dužini zaposlenja, roditeljskom statusu i broju sati dežurstva. Ilustracije radi, medicinske sestre koje rade manje od 5 godina zarađuju mjesečnu plaću od 915 eura, dok one s više iskustva primaju 1118 eura. Plaće liječnika variraju ovisno o njihovom iskustvu, a naknada za dežurstva kreće se od 35 do 50 eura po smjeni, s maksimalno 3 smjene tjedno.

Zamršenost grčkog sustava isplate plaća i raznih naknada za djecu i dežurstva rasvijetljena je ovim detaljima. Ove vrijedne informacije mogu biti od velike pomoći pojedincima koji razmišljaju o izgledima za zapošljavanje u Grčkoj.