Kada se suočite s nesretnom pojavom poput srčanog udara, hitno djelovanje je od vitalnog značaja. U takvim je okolnostima nužno potražiti pomoć bez odlaganja. Ako se nađete u situaciji da ne možete otići i čekate dolazak hitne pomoći, bilo bi dobro da se upoznate s mogućim pomagalima.

U slučaju srčanog udara, postoji alternativna, ali uspješna metoda koja koristi iglu, unatoč svojoj nekonvencionalnoj prirodi. Kako bi se osigurala najveća čistoća, savjetuje se dezinficirati iglu opreznim izlaganjem plamenu upaljača. Kada se suočite sa srčanim udarom, preporuča se nježno bockanje vrhovima prstiju.

Poboljšanje cirkulacije krvi može se postići uživanjem u umirujućoj masaži ruku i prstiju. Dodatno, čin masaže ušiju može pridonijeti poboljšanju protoka krvi. U slučaju srčanog udara, alternativna metoda za ublažavanje tegoba je svjesno kašalj, jer se vjeruje da ima potencijala kao lijeka. Odlučno pokušajte ublažiti nelagodu kašljanjem.

  • Kada se odlučite za ovaj korak, aktivno igrate ulogu u promicanju vlastite individualne dobrobiti dok čekate pomoć. Istražite različite načine na koje nam određene preporuke mogu pružiti vrijednu podršku. Malo je vjerojatno da bismo te ideje spontano i neovisno osmislili, zar ne? Dodatni sadržaj: Najdraža majko, neka ti je podareno obilje blagoslova, dajući ti dug i uspješan život u nebrojenim godinama koje dolaze. U zreloj dobi od 70 godina, majka mi ljubazno daruje svježe ubrane kruške i jabuke iz našeg vrta, netaknute nikakvim umjetnim pesticidima.

Skromno se ispričavajući, uvjerava me da, unatoč neupadljivoj vanjštini, ovo voće ima divan okus. Svjesna moje naklonosti prema njima, tjera me da se prepustim njihovoj slatkoći, upotpunjenoj njezinim omiljenim domaćim sirom. Sa zahvalnošću prihvaćam njezinu ljubaznu ponudu i nastavljam prema autu, spreman započeti svoju nadolazeću avanturu.

Primoran upornom nuždom, krećem na još jedno putovanje, prolazeći kroz različite urbane krajolike i prelazeći vremenske granice, odlučan iskoristiti svaku priliku da vidim svoju majku. Ti se susreti događaju usred iscrpljenosti napornih radnih dana, užitka divnih razgovora uz kavu s društvom i užitka maženja odlazaka u salon za nokte. S dražesnim užitkom u ruci, željno se raspitujem o njezinoj dobrobiti i nedavnim pothvatima. Raduje me čuti njezine novosti, iako sam svjestan da dnevnim rutinama nje i mog oca možda nedostaje puno uzbuđenja.

Upuštajući se u opušteni razgovor, šaljivo se šalim o njezinim naizgled trivijalnim brigama i problemima. Međutim, moram još jednom otići, žureći natrag da ispunim svoje odgovornosti. Bez sumnje, moja će majka izraziti svoje nezadovoljstvo mojom odjećom, pripisujući moj uporni kašalj tome što nisam zaštitila svoje grlo.

Neizbježno je da će prepoznati ogroman posao s kojim se suočavam i ponuditi mi riječi ohrabrenja da odvojim trenutak da se opustim. Zajednički ćemo priznati zamršenu prirodu života, uzajamno se slažući da nije puka slučajnost ako ne mogu dolaziti često u posjete. Unatoč tome što živimo udaljeni svega 20 kilometara, moja majka i ja svjesno nastojimo održavati dosljednu komunikaciju. Naše se rasprave vrte oko razrađenih narativa koje ona konstruira, često obuhvaćajući priče s lokalne tržnice, iskustva njezine sestre na selu, žalosnu nestašicu rajčica uzrokovanu nepopustljivom sušom, pa čak i nesretni događaj koji uključuje našu mačku i susjedova psa.

Iako moram priznati da ove priče ne uspijevaju zaokupiti moje zanimanje, očito je da njezinom postojanju nedostaju izvanredne pojave. Unatoč tome, ljuti me kad on govori o svojim zdravstvenim problemima i ignorira moje strastvene molbe da potraži liječničku pomoć. Uostalom, ja nisam stručnjak za zdravstvenu njegu, otuda i nemogućnost da utvrdim odgovarajući put za njezino liječenje. Melankoličnim tonom moja majka naglo izgovara:

Preplavljen valom frustracije, ostajem bez riječi, čvrsto stišćući telefon, izjedan dubokom nepravdom svog ponašanja. Iznenada, njezin glas odjekuje slušalicom, pokrećući bujicu sjećanja – naše bezbrojne svađe, njezine pritužbe i moja slabašna nastojanja da obranim svoje postupke. Ti primjeri, prepuni njezinih izraza lica i našeg neprekidnog koračanja, sažimaju samu srž našeg postojanja. Oni stoje kao dirljiv testament osobi koja je uz mene u ovom trenutku.

Spontano se brzo odazivam i probijam do nje. Na moje neizmjerno zadovoljstvo, ona me zadivi hrpom tek ispečenih peciva, dok me otac ljubazno daruje čašom našeg vrhunskog domaćeg vina. Nažalost, moram se suzdržati od uživanja u vinu jer sam odgovoran za vožnju.

  • Unatoč toj činjenici, moj otac jako uživa u napitku i obasipa ga komplimentima. Smijeh ispunjava zrak dok zajedno uživamo u ovom divnom trenutku. Osjećajući svježinu u atmosferi, omotavam se u utješni zagrljaj majčina šala. Mama vještim pokretima dopunjava peć drvima. U tom trenutku vraćam se u idilične dane moje bezbrižne mladosti, gdje vlada mir i ljepota. Obuzima me osjećaj topline, brišući sve brige i prepreke iz postojanja. Voljena majko, neka tvoja prisutnost potraje bezbroj godina, jer ne mogu pojmiti svijet lišen umirujuće melodije tvog glasa, odsutnosti tvog kulinarskog utočišta i njegujućeg ambijenta našeg doma… Sama pomisao na tvoju odsutnost je nedokučivo za mene.