Lepa i Srećna objašnjavaju da željezo ima presudnu ulogu u hemoglobinu, proteinu odgovornom za prijenos kisika do svake stanice u tijelu kroz crvena krvna zrnca.

Otprilike 25% željeza prisutnog u tijelu postoji u aktivnom stanju. Ovo željezo je podijeljeno u dva dijela, s jednim dijelom pohranjenim u mioglobinu koji se nalazi unutar mišića, a drugim dijelom pohranjenim u feritinu koji se nalazi u jetri i srcu. Posljedično, željezo cirkulira cijelim tijelom, pomičući se na područja gdje je najpotrebnije. Anemija nastaje kada tijelo troši više željeza nego što ga dobije (ili apsorbira iz hrane). Umor je primarni simptom anemije, a posljedica je nedovoljne razine kisika u tijelu.

Tikelovo upozorenje je jasno – umor koji osjećate znak je da ne biste trebali ustrajati u svojim nastojanjima jer će iscrpiti preostale zalihe željeza.

Mozak radi na sličnom principu, gdje mu je potrebna velika opskrba kisikom kada se tijekom dana bavite intenzivnom tjelesnom aktivnošću. Međutim, ako se taj kisik ne osigura na odgovarajući način, to može dovesti do simptoma poput vrtoglavice, pa čak i gubitka svijesti. Kada mozak otkrije nedostatak kisika, to može izazvati stanje nesvjestice kod pojedinca. Anemija se može prepoznati po plitkom disanju i blijedom tenu ispod donjih kapaka, na dlanovima i na ležištima noktiju. Ako osjetite bilo koju od ovih indikacija, važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom kako bi se utvrdilo imate li manjak željeza u krvi.

Konačna dijagnoza apsolutnog nedostatka željeza postavlja se kada razina feritina padne ispod 30 μg/L. Ključno je biti oprezan pri tumačenju rezultata analize krvi i ispitivanju prisutnosti bilo kakvih upalnih stanja, budući da mogu povisiti vrijednost feritina.

 

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.