Budući da je trenutačno sezona krpelja, važno je biti oprezan pri izlasku na otvoreno i poduzeti odgovarajuće mjere da se zaštitite. U slučaju da otkrijete krpelja na svojoj osobi, ključno je da ga pravilno uklonite i ostanete na oprezu zbog mogućih simptoma koji bi mogli ukazivati ​​na to da krpelj nosi infekciju.

Kako prenosi 24sata.hr, krpelji se mogu otkriti na lišću i granama grmlja, kao i na niskom raslinju koje doseže visinu i do jednog metra. Obično se nalaze u gustim područjima, osobito unutar šumskog prizemnog sloja. Krpelji se obično zaraze hraneći se šumskim životinjama i glodavcima, a ako krpelj slučajno naiđe na čovjeka u svom prirodnom staništu, zarazu može prenijeti ugrizom.

U Hrvatskoj prevladavaju bolesti koje prenose krpelji Lajmska borelioza i krpeljni meningoencefalitis, a rjeđi su slučajevi tularemije, mediteranske pjegave groznice, anaplazmoze, babezioze i erlihioze. Ove bolesti prvenstveno se nalaze u endemskim područjima gdje krpelji uspijevaju i razmnožavaju se zbog povoljnih okolišnih uvjeta.

Krpelji su razvili svoju fizičku strukturu kako bi se učinkovito uhvatili za ljude. Nakon što pronađu domaćina, pedantno prelaze tijelo dulje vrijeme kako bi locirali optimalno mjesto, gdje se sigurno ugrađuju pomoću svog specijaliziranog dijela za usta. Čin probijanja kože traje svega desetak minuta, a ugrizena jedinka ostaje nesvjesna toga jer krpeljova slina sadrži tvar sličnu anestetiku.

Lajmska borelioza, koja se obično naziva lajmska bolest, stanje je koje pogađa pojedince.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, lajmska borelioza, poznata i kao lajmska bolest ili erythema migrans, dominantna je bolest u Hrvatskoj. Ovu bolest uzrokuje bakterija Borrelio burgdorferi, a prenosi se ugrizom krpelja zaraženog bakterijom. Simptomi lajmske borelioze uključuju umor, zimicu, groznicu, glavobolju, nelagodu u mišićima i zglobovima, kao i natečene limfne čvorove. Osim toga, osobe pogođene ovim stanjem mogu razviti jasan kožni osip poznat kao erythema migrans.

Obično se javlja u razdoblju od 2 do 30 dana, na mjestu uboda krpelja pojavi se kružno ili ovalno crvenilo kože. To se crvenilo postupno širi, često prelazi 5 cm u promjeru, i traje dulje vrijeme, u trajanju od nekoliko tjedana. S vremenom središnji dio crvenila izblijedi, što rezultira jasnim i prepoznatljivim oblikom.

Ako nakon ugriza krpelja primijetite bilo kakve značajne promjene na koži, važno je da se obratite liječniku. Liječenje lajmske borelioze uključuje primjenu antibiotika, što je od iznimne važnosti kako bi se spriječilo napredovanje bolesti u kasniju fazu. Ova kasnija faza potencijalno može dovesti do raznih komplikacija kao što su artritis (upala zglobova), miokarditis (upala srčanog mišića) te meningitis ili neuritis (upala živaca), kako navode medicinski stručnjaci.

Krpeljni meningoencefalitis je bolest koju prenose krpelji, a zahvaća mozak i moždane ovojnice.

  • Krpeljni meningoencefalitis (KME) je stanje koje karakterizira upala središnjeg živčanog sustava uzrokovana virusom krpeljnog meningoencefalitisa. Dok većina pojedinaca ima samo blage simptome kao što su vrućica, slabost, umor, bol u mišićima i druge nespecifične indikacije, mali postotak zaraženih napreduje u drugu fazu bolesti. Tijekom ove faze dolazi do ponovnog porasta vrućice i pojave tipičnih kliničkih znakova povezanih sa zahvaćenošću meningea. Klasična manifestacija meningitisa ili encefalitisa uključuje jake glavobolje, ukočen vrat, mučninu, povraćanje i razne neurološke simptome, koji čak mogu dovesti do poremećaja svijesti. HZJZ savjetuje oprez kod ovih simptoma.

Daju smjernice kako se zaštititi od krpelja, nudeći popis preporučenih mjera osobne zaštite.

Za odlazak u prirodu važno je prikladno se odjenuti dugih rukava, uvući noge u čarape i odabrati zatvorenu obuću. Preporučljivo je izbjegavati nošenje tamne odjeće jer je na takvoj odjeći krpelje teže uočiti. Osim toga, treba izbjegavati materijale poput vune i flanela jer se krpelji lakše pričvrste na te tkanine.
– Držite se označenih staza dok hodate.
– Suzdržite se od puzanja kroz lišće, ležanja na tlu ili stavljanja odjeće na vegetaciju ili zemlju.

Za odvraćanje krpelja savjetuje se nanošenje repelenata na nepokrivene i osjetljivije dijelove tijela, kao i potencijalno na odjeću. Važno je slijediti upute proizvođača kada koristite ove proizvode – svakako provjerite upute za proizvod.

  • Po povratku iz vanjskog prostora nužno je promijeniti odjeću i temeljito pregledati cijelo tijelo. Upotrijebite ogledalo ili zatražite pomoć druge osobe da pregledate područja koja nije lako uočiti. Obično postoji dovoljno vremena za ovaj proces jer krpelji lutaju nekoliko sati prije nego što se smjeste na prikladno mjesto za ugriz. Budite marljivi u provjeravanju krpelja na koži i odjeći kako biste ih odmah uklonili. Obratite posebnu pozornost na dijelove tijela s osjetljivijom kožom, kao što su iza uha, potiljak, prepone, dojke, pazusi, stražnja strana koljena i pupak. U slučaju djece, krpelji se često nalaze na glavi zbog nižeg rasta i dužeg vremena provedenog u igri na travnatim površinama u usporedbi s odraslima. Stoga je ključno temeljito pregledati glavu i gornji dio tijela. HZJZ kao dodatnu mjeru opreza savjetuje tuširanje nakon povratka iz prirode.

Kada otkrijete krpelja na koži, važno ga je odmah ukloniti kako biste smanjili rizik od infekcije, jer što je krpelj duže pričvršćen, to je veća mogućnost infekcije. Najpovoljnije vrijeme za uklanjanje krpelja je unutar prvih nekoliko sati nakon ugriza. Da biste to učinili, operite ruke, dezinficirajte pincetu i pažljivo izvadite krpelja pomoću pincete (sami ili uz pomoć nekoga iz vašeg kućanstva). Uhvatite krpelja što bliže glavi, uz kožu i nježno ga izvucite. Nakon toga kožu premažite antiseptikom prema uputama HZJZ.
Savjetuje se da krpelja ne nanosite nikakvim sredstvima (poput alkohola, kreme, ulja, laka za nokte, petroleja) ili plamenom. Osim toga, važno je ne vaditi ili gnječiti krpelja na silu, jer to može dovesti do grčenja i ispuštanja veće količine sekreta. Ako krpelj nosi infekciju, to povećava rizik od prijenosa bolesti na ljudsko tijelo.

Savjetuje se da se ne obraćate medicinskom stručnjaku osim ako se osip ne razvije unutar četiri tjedna, obično unutar 7 dana, nakon uboda krpelja. Ovaj osip, poznat kao erythema migrans, karakterizira crvenilo na koži u obliku prstena do ovalnog oblika koje blijedi u sredini. Osim toga, ako osjetite povišenu temperaturu i zimicu, to vjerojatno ukazuje na bakterijsku infekciju uzrokovanu bakterijom Borrelia burgdorferi. Ova infekcija se, kako je naglašeno, može učinkovito liječiti antibioticima.

Djeci je dostupno cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa, virusne infekcije koja uzrokuje upalu mozga i njegovih membrana. Obično se djeca oporave od ovog stanja bez ikakvih dugoročnih posljedica. Virus se prenosi krpeljima koji se nalaze u šumama ili zajedničkim područjima. Naš cijenjeni pedijatar, prof. dr. sc., izvijestio nas je da je ova bolest sezonskog karaktera, s porastom slučajeva u ožujku, smanjenjem tijekom ljeta i ponovnom pojavom u ranu jesen. Ovu informaciju podijelio je Milivoj Jovančević.

Nakon razdoblja inkubacije od 1 do 2 tjedna, pojedinci mogu osjetiti povišenu tjelesnu temperaturu, slabost i umor. Nakon toga dolazi do privremenog ili trajnog poboljšanja, koje može biti praćeno upalom mozga i moždanih ovojnica, praćenom visokom temperaturom, smanjenom svijesti, jakim glavoboljama i drugim smetnjama, navodi prof. Profesorica je nadalje savjetovala cijepljenje osobama koje žive u područjima gdje su rašireni krpelji koji prenose proljetno-ljetni virus krpeljnog meningoencefalitisa, točnije u sjevernom dijelu Hrvatske, iznad rijeke Save.