Liza Barberi i njezin dečko Scott živjeli su sasvim običnim životom sve dok naizgled bezazlena kvrga na Lizinoj glavi nije potpuno poremetila njihovu stvarnost. Dok je Liza u početku ostala relativno ravnodušna, naposljetku je odlučila potražiti liječnički savjet i razumjeti uzrok koji stoji iza toga. Nakon obavljenog pregleda, liječnica primarne zdravstvene zaštite je zaključila da je vjerojatno posljedica prhuti i alergijske reakcije na određeni šampon.

Unatoč značajnom gubitku kose i stalnom umoru, liječnici su ostali ustrajni u uvjerenju da se radi samo o alergijskoj reakciji. Kako bi riješili problem, preporučili su joj šampon s dodatkom antibiotika i njezinu iscrpljenost pripisali produljenim učincima njezinog prethodnog susreta s covidom, čega je postala svjesna tek nakon što je otkrila kvržicu.

Nakon što je prošlo nekoliko mjeseci, došao je dan kada se Liza našla prikovana za krevet zbog iscrpljujuće bolesti. U početku je vjerovala da se radi o intenzivnoj migreni, no kako je vrijeme prolazilo, bol se pojačavala. “Ispričala sam sve simptome koje sam trpjela mjesecima – migrene, gubitak kose, prisutnost kvržica na vratu i glavi koje je liječnik odbacio kao puku perut. Na moje iznenađenje, odmah su poslali hitnu pomoć. Budući da je bio petak navečer , do njihova dolaska prošlo je nekoliko sati, no kad su bolničari procijenili moje stanje, jednoglasno su se složili da su hitne daljnje pretrage potrebne”, prisjeća se Liza.

Rezultati testa otkrili su da mu je dijagnosticiran rak.

Nakon dodatnih pretraga krvi, liječnici su zakazali skener i ultrazvuk za Lizu u bolnici. U nevjerojatno kratkom roku od dva sata, liječnik je stigao do njezine postelje da joj postavi dijagnozu: sumnjali su da ima ne-Hodgkinov limfom. Kad je Liza upitala o implikacijama ovog stanja, liječnik je jednostavno odgovorio: “To je oblik raka.

Značajan pokazatelj njezina stanja bio je neodoljiv osjećaj umora, za razliku od bilo kojeg umora koji je prije osjetila. To je bilo očito u njezinom oslanjanju na svog dečka za pomoć u zadacima kao što su odijevanje i tuširanje.

Vožnja automobilom od bolnice Chesterfield do Royal Halamshirea zauvijek joj je urezana u sjećanje. Njezin otac posebno je doputovao s Cipra kako bi bio uz nju, a i on i njezina majka, koja rijetko komunicira, ugurali su se na stražnje sjedalo sestrinog automobila. Sjedila je na mjestu suvozača dok je volan preuzela njezina sestra. Začudo, to nije bila mračna prilika. Svi su bili ujedinjeni, a njezina sestra i ona radosno su plesale i pjevale uz radio melodije. Te posljednje trenutke slobode pokušala je uživati ​​sa svojom voljenom obitelji.

Nakon što je primljena, liječnik ju je obavijestio da je vjerojatnost preživljavanja kod ovog karcinoma 90 posto, s većim izgledima za mlađe osobe.

Liza pripovijeda kako je dobila uvjeravanja da će se učiniti sve da se spriječi nadolazeća situacija. Usprkos tome, proći će kroz razdoblje liječenja koje će trajati dvije do tri godine, počevši od šest tjedana kemoterapije u bolnici. Otkriće ove produžene vremenske linije bilo je šok, odmah potaknuvši zabrinutost oko posla i financija. Kako bi oni uspjeli? Međutim, uslijedile su još obeshrabrujuće vijesti, budući da ju je Lizin savjetnik iskreno, ali pristojno obavijestio da će doživjeti gubitak kose i da potencijalno neće moći zatrudnjeti, jer nije bilo dovoljno vremena da se izvade njezine jajne stanice.

Suočavanje s istinom pokazalo se izvorom velike tjeskobe.

Kad je primila vijest, osjetila je duboku grižnju savjesti što više nema djece.

Poznato je da njezin partner Scott u budućnosti želi imati djecu. Oboje se oslanjaju na napredak u tehnologiji plodnosti i medicini kako bi ispunili tu težnju.

  • Liza prepričava svoje iskustvo početkom 2022. kada je bila podvrgnuta biopsiji koštane srži kako bi se procijenio učinak njezina liječenja na leukemiju prisutnu u njezinoj koštanoj srži. Nakon toga je krenula u još jedan dvomjesečni ciklus liječenja, odlučivši se za ambulantno liječenje. Kako bi osigurao njezino dobro, Scott je uzeo tromjesečnu stanku na poslu, vjerno je vozeći u bolnicu pet dana u tjednu. Zbog rigoroznije kemoterapije njezin se boravak u bolnici produžio, no do kraja 2022. godine biopsija nije otkrila tragove leukemije. Ovakav ishod Lizi je donio golemo olakšanje.

Nakon tri godine pune izazova i poteškoća,

Liza se nastavlja pridržavati plana održavanja, podvrgavajući se krvnim pretragama svaka četiri tjedna i obnavljajući zalihe kemoterapije svaka tri mjeseca. U srpnju će se navršiti tri godine od prvih simptoma.

Prolazak vremena bio je zapanjujuće brz, iako je mentalni danak bolesti bio znatan. Moja zabrinutost za zdravlje je duboka i strepim čak i zbog najmanje modrice ili gubitka od nekoliko pramenova kose pod tušem. Vjerojatnost recidiva ovog posebnog oblika raka je alarmantno visoka, što prirodno dovodi do osjećaja tjeskobe. Unatoč tome, ulažem zajedničke napore da zadržim pozitivan stav. Kosa mi je ponovno narasla do ramena i osjećam otpornost.

  • U znak sjećanja na povratak zdravlja organizirao sam druženje u mjesecu srpnju na koje sam pozvao sve svoje najmilije i prijatelje. Nakon razgovora s liječnicom koja je kvržice na mojoj glavi i vratu greškom identificirala kao perut, ispričala se. Naglasio sam joj koliko je važno ostati na oprezu zbog ovih simptoma kod budućih pacijenata. Spoznaja da imam leukemiju došla je kao iznenadni šok i osjećam se frustrirano što nije otkriveno tako dugo vremena. Moja primarna poruka pojedincima je da se usklade sa svojim tijelom i da zagovaraju daljnje preglede ako posumnjaju da nešto nije u redu. Ključno je potražiti drugo mišljenje i nastaviti tražiti dok se odgovori ne pronađu. Na kraju je Liza naglasila važnost ovog savjeta.