Mnogi pojedinci često koriste izraz “psihopat” bez da su u potpunosti shvatili njegovu stvarnu definiciju. Unutar područja psihijatrije, psihopatija se klasificira kao podskup većeg stanja poznatog kao “antisocijalni poremećaj osobnosti” (APL). Psihijatar Erik Paterson daje smjernice za prepoznavanje psihopatskih osobina u različitim aspektima života, uključujući ljubavne veze.

Pojedinci kojima je dijagnosticiran antisocijalni poremećaj osobnosti često se ponašaju prijevarno. To se može proširiti na lažiranje njihovog identiteta, kao što je korištenje pseudonima ili pseudonima tijekom hodanja. Svrha ovih laži je iskorištavanje drugih za osobnu korist, bilo financijsku ili emocionalnu. Oni koriste šarm i laskanje kao taktiku za manipulaciju i postizanje željenih rezultata. Taktike manipulacije također mogu uključivati ​​emocionalno zlostavljanje i ucjenu.

Nebriga za dobrobit drugih ističe se kao jasna indikacija, koja obuhvaća povredu društvenih zakona i prava drugih pojedinaca. Kao što je navedeno u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje, tijekom adolescencije, oko 15. godine, pojavljuje se jasan obrazac, gdje pojedinci pokazuju dosljedan nedostatak obzira prema pravima drugih. Međutim, simptomi ovog poremećaja osobnosti obično se manifestiraju u ranijoj fazi. Takvi se pojedinci ne pridržavaju utvrđenih društvenih normi i ponašaju se u većini slučajeva protuzakonitima.

Agresivnost

Treba naglasiti da ne ispoljavaju sve osobe s psihopatskim osobinama fizičku agresiju. Međutim, njihova definirajuća karakteristika je sklonost agresivnom ponašanju ili izrazita razdražljivost. Dok je fizička agresija najčešća manifestacija, agresivnost se također može manifestirati u emocionalnim ili verbalnim oblicima, poput verbalnog zlostavljanja.

Kakva je bila vaša odjeća?

Želja psihopata je da uspostavi kontrolu ne samo nad vama, već i nad svakim aspektom vašeg života, od odabira odjeće do nanošenja šminke. Pažljivim promatranjem vaših reakcija nastoje otkriti vaše ranjivosti. Njihov krajnji cilj je manipulirati vašim stilom i izgledom prema vlastitoj želji, s namjerom da vas ponize i umanje vašu privlačnost drugima. Ova dinamika vrijedi i za situacije u kojima žena preuzima kontrolu nad muškarčevim odijevanjem i ponašanjem.

Evidentan je odsutnost kajanja.

Primarna osobina osoba s antisocijalnim poremećajem osobnosti je odsutnost grižnje savjesti, neovisno o tome jesu li uključeni u manipulaciju, prijevaru ili ilegalne aktivnosti. Jednostavno rečeno, te osobe ne osjećaju krivnju za svoje postupke.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.