Posljednje trenutke života Miša Janketić proveo je u društvu najbliže rodbine, kada se sa svijetom oprostio u osamdesetoj godini u Beogradu. Ovo svetilo srpske kulture, čiji je uticaj na pozorišnu scenu neizbrisiv, ostavio je dubok trag u sferi umetnosti i kulture. Dok je njegova smrt izazvala osjećaj tuge u kazališnim i filmskim zajednicama, poslužila je i kao dirljiv podsjetnik na trajno nasljeđe koje je iskovao svojim kreativnim nastojanjima.

Reditelj Predrag Gaga Antonijević ispričao je za „Blic“ duboku vezu i umetničku saradnju koju je imao sa Mišom Janketićem, poznatim glumcem koji je odigrao značajnu ulogu u oblikovanju srpske kulture. Antonijević je otkrio kako je upoznat s teškim zdravstvenim stanjem kultnog glumca te je naglasio kako je Miša do posljednjih trenutaka bio okružen svojim najbližima.

Antonijević je rekao da Miša nije bio samo izvanredan umjetnik, već i izvanredna ličnost. Teškoće njegovih posljednjih trenutaka bile su mi poznate kroz dopisivanje s njegovim sinom Markom. No, važno je napomenuti da Miša nikada nije bio sam; bio je obuhvaćen naklonošću i brigom onih koji su mu bili najdraži.

Tijekom svoje bogate i bogate karijere Miša Janketić krasio je pozornicu svojim iznimnim talentom ostvarivši više od stotinu uloga prvenstveno u Jugoslavenskom dramskom pozorištu. Njegovo umjetničko umijeće prevazišlo je granice pozorišta, ostavivši neizbrisiv trag u srpskoj umjetnosti svojim doprinosom na filmu, televiziji i radiju. Prepoznatljiv po svojim iznimnim uspjesima, Janketić je dobio brojna cijenjena priznanja na području glume, među kojima su prestižni Dobričin prsten, cijenjena Oktobarska nagrada, četiri Sterijine nagrade i istaknuta Nagrada za životno djelo “Pavle Vujisić”.

Rođen 24. svibnja 1938. u Novom Sadu, završio je gimnaziju prije preseljenja u Beograd. Nakon tri godine studija književnosti na Filozofskom fakultetu, Miša je 1958. godine prešao na studij glume na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju. Pod vodstvom profesora Mate Miloševića uspješno je diplomirao 1962. godine.

U posljednjim danima života Miša je utjehu nalazio u krugu obitelji, cijeneći svaki trenutak podijeljen s njima. Unatoč skromnosti i izbjegavanju svjetla reflektora, Miša je ljubazno pristao na proslavu u čast svog 80. rođendana, isključivo kako bi razveselio svoje najdraže.

Iako nikad nisam posebno volio velike svečanosti, odlučio sam zajedno sa svojom obitelji sudjelovati u obilježavanju ovog značajnog rođendana. Možda je došlo vrijeme da se malo opustim i prigrlim sreću koju moji dragi doživljavaju zbog ove prigode”, veselo je cereći se Miša.

Umjetnikove riječi pokazuju da je njegov umjetnički izričaj sazrio, dokaz su da je zadovoljan proživljenim životom i da cijeni postignuća koja su mu donijela radost. U ovom trenutku primarna mu je želja njegovati trenutke s najdražima, prisjećajući se pritom najdražih uspomena iz mladosti.

Možda je moja snaga s vremenom nestala, kao što je i prirodan tijek života. Međutim, moj primarni fokus sada je održavanje dobrog zdravlja i ljubav moje obitelji. Više nema potrebe za ambicijom ili težnjom za novim postignućima. Dosta toga što sam želio već sam postigao i to mi je više nego dovoljno.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.