– Poznato je da su dalmatinci puno zdraviji od kontinentalnog dijela na Balkanu. Sve je to zapravo od mora, vazduha, ali i ishrane koja uključuje ribu, masline i smokve. Sve je to i više nego zdravo, i mi danas donosimo par savjeta, zašto je riba u biti toliko zdrava po naš organizam.

U vremenima kada prevladava post i svečana okupljanja, značaj pravilne prehrane postaje još veći. Riba, kao vitalni sastavni dio blagdanskih gozbi, zauzima jedinstveno mjesto na blagovaonskom stolu onih koji drže božićni post. Srpsko tržište uglavnom kontroliraju šaran i pastrva, čija je cijena trenutno od 600 do 800 dinara po kilogramu, što je značajan porast u odnosu na prošlu godinu. Veći supermarketi nude i morsku ribu, poput oslića, po pristupačnijoj cijeni od oko 500 dinara za kilogram.

Odabir morske ribe donosi prehrambene prednosti, uključujući veći sadržaj proteina i manje kalorija. Za pojedince koji bez grižnje savjesti traže uživanje u zadovoljavajućim obrocima, bakalar je izvrsna opcija jer sadrži samo 71 kaloriju na 100 grama. Osim toga, bakalar je izvor proteina, sa 17 grama proteina na 100 grama, što ga čini optimalnim izborom za one koji žele održavati zdravu težinu. Ako imate posla s visokim kolesterolom, bakalar je fantastična opcija zbog niskog udjela masti od samo 0,3 grama po porciji. I ne samo to, prepun je omega-3 masnih kiselina koje su neophodne za održavanje zdravog srca.

Nadalje, bakalar je izvrstan izvor vitalnih hranjivih tvari poput kalcija, fosfora, selena i vitamina B12, koji doprinose općem blagostanju. U ovom članku predstavljamo 11 uvjerljivih razloga zašto češće uključivanje ribe u našu prehranu može značajno poboljšati naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Riba, kao izuzetno hranjiva namirnica, spada među najzdravije dostupne opcije. Može se pohvaliti obiljem esencijalnih nutrijenata poput proteina i vitamina D, a istovremeno služi i kao izvrstan rezervoar omega-3 masnih kiselina, ključnih za optimalno funkcioniranje našeg tijela i uma.

Otkrijte 11 uvjerljivih razloga zašto uključivanje više ribe u vašu prehranu može biti vrlo korisno. 1. Obilje esencijalnih nutrijenata Mnogi pojedinci imaju manjak esencijalnih nutrijenata, kojih u izobilju ima u ribi. Ove hranjive tvari sastoje se od proteina, joda, kao i niza vitamina i minerala. Iznenađujuće, riba s većim udjelom ulja zapravo je korisnija za zdravlje. Ova kategorija uključuje tunu, pastrvu, sardine i losos. Ribe koje imaju veći udio ulja obiluju esencijalnim nutrijentima poput vitamina D i omega-3 masnih kiselina.

Preporučljivo je u prehranu uvrstiti masnu ribu barem jednom do dva puta tjedno, a onima koji vode veganski stil života preporučuju se dodaci prehrani omega-3. Konzumacija ribe može učinkovito smanjiti šanse za srčani i moždani udar. Glavni čimbenici koji doprinose preranoj smrti u svijetu su srčani i moždani udari. Među najzdravijim dostupnim namirnicama ističe se riba. Redovito uključivanje ribe u prehranu može smanjiti šanse za srčani ili moždani udar za 15%.

  • Odlučiti se za masnu ribu idealno je jer sadrži najviše razine omega-3 masnih kiselina. Riba je bogat izvor vitalnih nutrijenata koji su ključni za rast i razvoj. Rast i razvoj pojedinaca ima velike koristi od prisutnosti omega-3 masnih kiselina. Trudnicama se savjetuje da uvrste ribu u svoju redovitu prehranu kako bi pospješile dobrobit i napredak svog nerođenog djeteta. Međutim, ključno je da konzumiraju ribu koja ne sadrži živu, jer se njezina konzumacija povezuje s problemima u razvoju. Sardine, pastrva i losos su primjeri riba koje imaju niske razine žive.

Osim toga, trudnice bi trebale ograničiti tjedni unos ribe na najviše 340 grama. Nadalje, trebali bi se suzdržati od konzumiranja sirove ili nekuhane ribe zbog moguće prisutnosti štetnih mikroorganizama. Konzumacija ribe pozitivno utječe na zdravlje mozga. Kako pojedinci stare, funkcije njihova mozga prirodno se pogoršavaju. Međutim, istraživanja sugeriraju da uključivanje ribe u prehranu može pomoći u ublažavanju ovog mentalnog pada kod starijih osoba.

Redovita konzumacija ribe povezana je s povećanjem sive tvari u mozgu, ključne komponente odgovorne za pamćenje i emocije. Jedna od prednosti ovoga je njegova sposobnost da spriječi depresiju. Zanimljiva je prevalencija depresije, mentalnog poremećaja koji se često pojavljuje. Omega-3 masne kiseline imaju sposobnost suzbijanja depresivnih emocija same ili kada se koriste u kombinaciji s drugim lijekovima. Istodobno, osobe koje redovito unose ribu u svoju prehranu imaju smanjenu vjerojatnost razvoja depresije.