– Za danas jedna priča iz početka 70 godina prošloga vijeka, a koja ledi krv u žilama. Zna se jako dobro, da se za kućne ljubimce uzimaju mačke i psi, ali imamo osobe koje vole da budu malo ekscentrični, te da uzmu zmiju, otrovnog pauka ili tigra i lava. Jednostavno, neko voli malo veću dozu adrenalina.

U ljeto 1970. obitelj Berberov vratila je bolesno mladunče lava iz zoološkog vrta. Odrastao je, nastavio živjeti u njihovom stanu, a nekoliko godina kasnije glumio je lava u filmu “Talijanske avanture u Rusiji” te ga je policija ubila prije završetka snimanja. A onda je obitelj, poznata u Sovjetskom Savezu, dobila još jednog lava…

“Mama, pogledaj, pas tamo umire.”

Otac ove obitelji zvao se Lev Lvovich. Radi kao arhitekt u Bakuu. Živi sa suprugom i dvoje djece, Evom i Romom, na drugom katu prostranog stana od 100 metara u centru grada. Lev Ljvovič Berberov jako je volio životinje. Jako različito. Obitelj Berber ima psića Čapu, mačke, papige, rakuna, zmiju i ježa Dimku.

Kad su majka i kći šetale u zoološkom vrtu, vidjele su malog lava kako nepomično leži . Ovo bi trebao biti kratkotrajan oporavak: ponovno će stati na noge i vratiti se u zoološki vrt. Tako se mali lav nastanio u stanu velikog arhitekta. Zvali su ga kraljem i djeca su bila sretna.

  • “Kralja su pokrili grijačom i hranili ga raznim mješavinama. U početku prednje šape mladunčeta uopće nisu radile. Pa su ih naizmjenično masirali nekoliko dana. Postupno je lav počeo hodati”, bilježe memoari. kaže Portret fotografa Vladimira Aleksejeva, prijatelja obitelji Berberov. Lav se prilagodio obiteljskim uvjetima te živio i ponašao se kao obična mačka. Kad dođu gosti, uvijek ih oblizne, iako je lavlji jezik grub kao brusni papir.

S vremenom je kralj odrastao i prerastao dijete, a potom i sam Lev Lvovich i njegova supruga Nina. Osim lava, obitelj ima i psa koji se odlično slaže s kraljem. Lav je postao toliko samodiscipliniran da se nikada nije usudio jesti prije nego što je pas počeo jesti. Noću bi pas zaspao među golemim šapama lava.

Kralja je obožavala cijela obitelj, a posebno djeca jer su se često igrala s njim. Jahali su ga, čupali za bradu, češali ga iza ogromnih ušiju. Kad bi kralj htio biti sam, vraćao bi se na svoje mjesto. Susjedi su se žalili na nesnosan smrad koji se širio iz ulaza u stan Berberovih.

Kada je reporter CCTV-a otkrio što se dogodilo Kraju, životi obitelji Berber zauvijek su se promijenili. Ubrzo je cijela zemlja znala da u ovoj obitelji živi pravi lav – baš poput mačke: spavao je na kauču na rasklapanje presvučen plavom bojom, ujutro tražio doručak, gurao loptu na pod, a ubrzo je cijela zemlja znao. Godine 1975. sovjetski dokumentarista snimio je film o prirodnom pejzažu s kraljem.

  • “Kralj se divio Levu Lovichu, bio je vrlo nježan prema meni i očito je shvatio da sam žena! Ili je u srcu imao mušku ljubomoru ili su postojali drugi razlozi, ali čim je osjetio svoju mladost, kralj je počeo provela noć u bračnoj postelji između mene i Lava Ljvoviča, često sam se budila i nalazila svog muža kako leži na podu pored kreveta, jer on nije razumio takvu situaciju. Dalje, treća osoba je suvišna…” Izvadak iz memoara Nine Berberove.

S vremenom je kralj postao vrlo popularan. S njim se obitelj privremeno preselila u Moskvu zbog snimanja, a zatim u Lenjingrad. Ispostavilo se da je King užasan glumac. Berberi uopće nisu trenirali lavove, tako da lavovi nikada nisu izvršavali ni najjednostavnije naredbe. Nakon snimanja, Kim i obitelj Berberov preselili su se u Moskvu. Lav je raspoređen u školu 74, a kako je bilo ljeto, nije bilo nastave. Kako je istaknula Nina, okolnim ulicama svaki dan prolazi automobil s razglasom koji upozorava da je ulazak u zonu škole zabranjen, ali neki ljudi to ne slušaju, piše tren.az.

U to vrijeme 18-godišnji učenik Vladimir Markov šetao je psa sa svojom djevojkom i prošao pored škole. Znatiželjni pas ispuzao je iz rupe u školskoj ogradi i našao se preko puta dvorane. Markov je preskočio ogradu, uhvatio psa i vratio ga djevojci te se spremao ponovno preskočiti ogradu, ali nije uspio. Kralj je skočio kroz prozor i s leđa napao Vladimira. Poručnik Aleksandar Gurov brzo je stigao na mjesto zločina i ugledao lava kako sjedi u grmlju, pritiskajući unakaženog Markova na zemlju, spremajući se da odgrize glavu umirućeg dječaka. Gurov je ispalio nekoliko hitaca u životinju. Markov je preživio.

“Taj dan je za mene postao noćna mora”, prisjetila se Nina Berbelova. “Ujutro sam otišla u izdavačku kuću: pripremala se knjiga za objavljivanje, koju smo zajedno s mužem napisali o svim našim kućnim ljubimcima, a zatim je požurila kući nahraniti djecu i životinje.

“Kada sam ušao u stan, osjetio sam jak miris dima. Wang Er se čudno ponašao. Zaurlao je i pojurio na balkonsku mrežu. Puma Lelja je skočila na sofu i sakrila se u kut. Otišao sam do balkona, ugledavši našu susjedu pijano zapalivši lava, eksplodirao sam: ‘Što to radiš?’ izrezao meso i dao mu zdjelu, rasparao mi glavu svojim pandžama i bacio me na leđa.”

Četrnaestogodišnji Roman pobjegao je i zgrabio kralja za vrat, no bijesni lav ubio je Romana pred njegovom majkom – njegove su kandže otrgle kožu s dječakova lica i slomile mu vratne kralješke. Susjedi su pozvali policiju, koja je upala i ubila pumu u Kingu II. Roman je dan kasnije preminuo u bolnici.