– Domaće zvijezde su u periodu od prije 30 ili više godina, bile totalno drugačije u odnosu na danas. Jednostavno, nije bilo internet mreža, nije bilo internet portala, tako da se jako teško moglo doći u medije. Morali ste baš da vrijedite, da bi vas neko primjetio, a o gostovanju na televiziji da ne trošimo riječi. 

Branka Petrić, proslavljena jugoslavenska glumica, ne samo da je imala uspješnu karijeru, već se u središtu pozornosti medija našla i zbog ljubavne veze s glumcem Bekimom Fehmijuom. Njeni zapaženi nastupi u filmovima kao što su “Balkanski špijun”, “Uloga moje obitelji u svjetskoj revoluciji” i “Varljivo ljeto ’68”, kao i u TV serijama kao što su “Otvorena vrata”, “Metla bez drške,” Neki novi klinci”, “To je kao ljubav”, “Sinđelići” i drugi, ostavili su neizbrisiv utisak na filmsku publiku. Osim toga, njezine noge jasno podsjećaju na tugu koju je proživjela nakon gubitka voljenog, sjećanje koje ostaje živo. Njihova trajna ljubav i brak, koji je trajao nevjerojatnih pedeset godina, nisu procvjetali trenutno.

Prije njihove duboke ljubavi jedno prema drugome, životi su im se ukrstili u brojnim prilikama. Njihov prvi susret dogodio se na glumačkoj akademiji, posebice na zajedničkim satovima plesa. Vrijedi istaknuti da je majka dvojice sinova, Ulyssesa i Hedona, iz prethodnog braka s cijenjenim glumcem. Naime, Ulysses je također stekao slavu u glumačkoj industriji. Tijekom života doživjeli smo i radosne i izazovne trenutke, no naša je ljubav ostala čvrsta poput nepopustljivog sidra. Izdržalo je, bez ikakve pretjerane sentimentalnosti, do samog kraja. Prebrodili smo bezbrojne oluje, tonući i uzdižući se, i ne mogu se sjetiti drugog braka koji je izdržao gotovo pedeset godina. Stalno sam ga podržavao u svim njegovim nastojanjima jer su njegovi i moji trijumfi bili isprepleteni.

  • Divio sam se njegovom nedostatku zavisti prema drugima i njegovom odbijanju da se upusti u ogovaranje. Ponašao se krajnje pošteno u svojim profesionalnim odnosima, uvijek dajući pohvale tamo gdje je trebalo. Nikada nisam osjetila ni trenutka taštine ili ljubomore u njegovoj prisutnosti. I ne zaboravimo njegovu nepokolebljivu odanost svojoj obitelji; brinuo se za njih do samog kraja. Ranije je izrazila spremnost da pomogne i predanost cilju. Bekim si je u srpnju 2010. tragično oduzeo život hicem iz vatrenog oružja, shrvan nepodnošljivom boli. Nakon njegovog zahtjeva, njegov pepeo je raspršen u rijeku koja se nalazi u Prizrenu, na Kosovu, gradu koji je imao značajno značenje iz njegovih godina formiranja. Na upit o mogućim znakovima koji bi doveli do incidenta, odgovorila je: “Nisam.

Da jesam, dala bih sve od sebe da ga zaustavim. Tijekom tih posljednjih dana Bekim je ostao nepromijenjen, ne dajući nikakve naznake nadolazeće tragedije”, započela je. Ujutro smo bili zajedno kod kuće, a Bekimu sam oko 14 sati javila da idem kod frizera. Otpratio me do vrata i raspitivao se za nadolazeće predstave za večer. Uvjerila sam ga da ih nema i da ćemo cijelu večer provesti zajedno, natjeravši ga da me zagrli. Neobično je da u tom trenutku nisam shvaćao da je to zadnji put da sam ga vidio živog. Vratila sam se za manje od sat vremena, željna da mu pokažem svoju novu frizuru.

Prvo sam ušla u dnevnu sobu, ali mog muža nije bilo nigdje. Nastavio sam pretraživati ​​ostatak stana, zavirujući u dječje sobe, ali njega nije bilo ni u jednoj. Napokon sam se odvažio u kućnu knjižnicu i informatičku učionicu. Na moje zaprepaštenje, Bekim je ležao na otomanu boje trešnje, potpuno skriven ispod bijele plahte. “Vidi, ošišao sam se”, objavila sam dok sam prilazila krevetu, očekujući njegov uobičajeni odgovor, no ipak je bila samo tišina. Čak sam se u nevjerici pitala zašto leži nepomično, i dalje zaklanjajući glavu”, ispričala je Branka. Kad sam razotkrila plahtu, glava mu je počivala na jastuku koji je uzeo iz naše spavaće sobe.

  • Da nije bilo prizora pištolja koji je stezao u desnoj ruci, kojom je pucao u sljepoočnicu, i traga krvi na čelu i kosi, zamijenio bih ga da mirno spava. Pokraj računala stavio je osobnu iskaznicu i pismo u kojem se oprostio od mene, naših sinova i svoje braće. Branka je otkrila da bi ga, da ga je sat vremena ranije obavijestila o njezinoj večernjoj predstavi, nesumnjivo pomjerio za drugi dan. Shvaćao je da bi u takvom scenariju predstava morala biti odgođena. Ovo je bio sadržaj njegove poruke na rastanku.

Pismo je nevjerojatno elegantnim pismom prenosilo poruku koja je sugerirala da je njegovo sastavljanje možda bilo prije nego što je isporučeno. Na stranicama je izrazio svoju duboku naklonost prema nama i otkrio svoju spokojnu i odlučnu odluku da ode. Posebno je zatražio da se suzdržimo od iznošenja ove informacije u javnost ili organiziranja bilo kakvog javnog ispraćaja. Okolnosti u vezi s njegovim odlaskom i događaji koji su se nakon toga odvijali služe kao dokaz njegove neustrašivosti pred smrću, pružajući mi neizmjernu utjehu.