– Zbog svoje veličine i izgleda, stršljena se skoro svi boje, međutim, to ne mora da bude tako. Jednostavan je, poput zmije, jer nikada neće da napadne prvi. Zato morate biti jako oprezni sa njim. 

Suprotno uvriježenom mišljenju, vrijedi napomenuti da većina uboda stršljena, iako mogu biti prilično bolni, ne završavaju smrtno. Tipično, ishod uključuje manju upalu koja traje nekoliko dana. Međutim, ključno je znati da postoje slučajevi u kojima ubod stršljena može dovesti do anafilaktičkog šoka ili izazvati alergijske reakcije na otrov, čime se značajno povećava stupanj opasnosti. Za izlete u prirodu preporuča se izbjegavati područja u kojima borave stršljeni.

Neovisno o tome brinete li o svom vrtu ili sudjelujete u bilo kakvoj potrazi na otvorenom, važno je ostati na oprezu i zaštititi sva nepokrivena područja tijela. Ako ste ubodeni, odmah izvadite žalac i stavite hladan oblog za ublažavanje. Proširite svoje znanje o različitim simptomima i reakcijama koje se mogu pripisati ubodu stršljena. Nakon uboda stršljena može se očekivati ​​da će koža postati upaljena, crvena i nadražena. Iako se blagi ubod obično povuče unutar jednog sata, osobe koje su osjetljivije na otrov mogu naići na značajnu oteklinu koja se širi cijelim udom ili zahvaćenim dijelom tijela.

Kako bi se izbjeglo unutarnje širenje toksina, Krenizdravo.rtl.hr predlaže podizanje zahvaćenog dijela tijela u odnosu na ostatak tijela. Ako ubod i dalje ostaje na koži, pokušajte ga izvaditi nježnim dodirom oštrice noža na zahvaćeno područje. Preporuča se suzdržati se od korištenja pinceta jer one mogu nenamjerno gurnuti otrov dalje u tijelo, što može dovesti do zabijanja uboda u kožu. Brza medicinska intervencija ključna je za pojedince koji se susreću s ubodima u području grla i vrata, jer naknadno oticanje može rezultirati respiratornim poteškoćama ili, u ekstremnim slučajevima, smrtonosnim gušenjem.

Osobe koje su osjetljive na alergije trebaju biti oprezne kada dolaze u kontakt s otrovnim kukcima poput stršljenova, budući da njihovi ubodi mogu izazvati anafilaktički šok. Pojava anafilaktičkog šoka, teškog stanja koje može nastati nakon uboda stršljena, može se pripisati više čimbenika. Osjetljivost pojedinaca na ubode insekata ono je što uzrokuje njihove alergijske reakcije. Kada se ubod dogodi na mjestu koje uzrokuje oteklinu i ometa disanje, može uzrokovati nelagodu.

  • Nakon uboda stršljena ili ose, imunološki sustav osobe postaje vrlo osjetljiv na alergen, što može dovesti do anafilaktičke reakcije pri sljedećim ubodima. Ključno je znati da se u slučaju anafilaktičkog šoka mora potražiti hitna liječnička pomoć kako bi se dao tretman protiv šoka. U slučaju da se netko nađe u životno opasnoj situaciji u kojoj mu liječnička pomoć nije dostupna, važno je imati unaprijed pripremljenu injekciju adrenalina za ublažavanje potencijalnih alergijskih reakcija. Ovo je posebno važno za osobe s alergijama na ubode insekata, jer mogu biti osjetljive na ubode stršljena. Osim toga, mudro je nositi tablete antihistaminika kao mjeru opreza.

Prije provedbe ovih mjera preporučljivo je potražiti savjet zdravstvenog stručnjaka. Što treba poduzeti u slučaju uboda stršljena? U nedostatku alergijske reakcije i kada je oteklina samo tipična reakcija, preporučljivo je koristiti hladne obloge na području na kojem je injekcija primijenjena. To se može postići pomoću metalne žlice ili bilo kojeg drugog predmeta koji je ohlađen. Preporuča se potražiti liječničku pomoć, osobito ako vas je nedavno ugrizao kukac, budući da alergijska reakcija može pokazivati ​​kašnjenje od 8 do 10 sati u određenim slučajevima.