– Za danas jedna jako korisna tema, koja će se svidjeti svima onima koji imaju jako velike probleme sa komarcima. Pitate se kako je moguće da samo vas ujedaju? Mnogo je razloga koji utiču na sve to, a vi danas saznajte koji su to zapravo razlozi. 

Područja Slavonije i Baranje pošteđena su najezde komaraca koji su harali prethodnih godina. Taj izostanak može se pripisati sušnim vremenskim uvjetima i smanjenim vodostajima Drave i Dunava. Osim toga, došlo je do značajne mobilizacije snaga i resursa posvećenih borbi protiv ovih štetnika. U baranjskom mjestu Kneževi Vinogradi čak su korišteni i dronovi u sklopu napora za suzbijanje populacije komaraca. Zbog blizine Kopačkog rita, mjesto Kneževi Vinogradi proživljava nesnošljivu sezonu komaraca koja muči mještane. Prema Budimirovim riječima, nastaje kaos, posebno nakon padalina.

  • Kata živopisno opisuje strašnu stvarnost ovih uljeza, koji se infiltriraju u naša tijela kroz različite ulazne točke poput usta, očiju i ušiju. Kneževi Vinogradi postali su poznati kao lokacija na kojoj je nedavna studija otkrila porast populacije komaraca nakon plaćenog tretmana. Prema riječima Vedrana Kramarića, načelnika Općine Kneževi Vinogradi, ove su godine na temelju konzultacija sa stručnjacima uveli inovativna rješenja, uključujući tehnologiju i dronove. Prvi rezultati pokazuju da idu u dobrom smjeru.

Nakon tretmana dronom koji je koštao 2000 eura, naknadna analiza pokazala je izvanrednu 100% učinkovitost, jer sada nema komaraca. Ilonka inzistira: „Iskreno rečeno, nisam ih još imala prilike promatrati. Kata zaključuje naglašavajući važnost njihova nestanka, izražavajući nesigurnost jesu li ili nisu bili na liječenju. U Osijeku i okolnim općinama koristit će se dronovi za suzbijanje komaraca, za što je u tekućoj godini izdvojeno pozamašnih 1,900.000 eura. Prema riječima Dragana Vulina, dogradonačelnika Osijeka, značajna promjena u odnosu na prošlu godinu je povećano korištenje dronova tijekom larvicidnog tretiranja. Očekuje se da će ova prilagodba povećati učinkovitost, posebno na zahtjevnim i nepristupačnim terenima.

U Osječko-baranjskoj županiji uskoro će se otvoriti najsuvremeniji centar za suzbijanje komaraca opremljen najsuvremenijim tehnikama za učinkovito suzbijanje ovih insekata. Prema riječima Mata Lukića, zamjenika župana koji trenutno obnaša dužnost župana OBŽ, u planu je osnivanje centra koji će se baviti uzgojem sterilnih komaraca. Ova inicijativa ima za cilj rješavanje upornog problema s komarcima u našoj regiji, koji je razlog za zabrinutost. Stručnjaci su naznačili da ovaj pristup ima potencijal značajno ublažiti problem komaraca u nadolazećim godinama.

Prema narodnoj predaji, vjeruje se da češnjak štiti od vampira. Zanimljivo, prave krvopije koje nas muče tijekom ljetnih mjeseci su komarci, a slučajno dijele nesklonost češnjaku. U sljedećim odlomcima otkrijte dodatne repelente koji se komarcima ne sviđaju i upotrijebite ih za učinkovito tjeranje ovih štetnika. Komarci imaju različite prehrambene navike jer se ne oslanjaju samo na krv sisavaca. Dok se mužjaci komaraca hrane nektarom cvijeća, ženke imaju raznovrsniju prehranu. Osim što konzumiraju nektar, ženke komaraca hrane se i krvlju kako bi dopunile svoju razinu energije, posebice kako bi podržale razvoj svojih jajašaca. Komarce posebno privlači sve što mirisom, oblikom ili bojom podsjeća na nektar ili meso sisavaca. Kada nanesemo parfem cvjetnog mirisa, komarac će našu prisutnost doživjeti kao zamamnu gozbu.

To vrijedi za dezodoranse i sapune koji ostavljaju dugotrajan miris na našoj koži. Komarci imaju pronicljivo nepce kada je u pitanju odijevanje. Pokazuju sklonost ciljanju pojedinaca odjevenih u tamniju odjeću, vjerojatno zbog sličnosti s tonovima tijela. Osim toga, privlači ih pripijena odjeća. Zanimljivo je da komarce također privlači živahna odjeća, jer može podsjećati na rascvjetano cvijeće. Kako biste se zaštitili od komaraca, suzdržite se od korištenja mirisa i odlučite se za kozmetiku bez mirisa. Komarce posebno privlače mirisi, posebno oni cvjetne prirode. Kako biste zadržali diskretan izgled, preporučljivo je odijevati se u neutralnim tonovima poput maslinastozelene i svijetlosmeđe. Provjerite jesu li svi dijelovi vašeg tijela adekvatno pokriveni vašom odjećom.

Izbjegavanje Deeta, prevladavajućeg sastojka koji se nalazi u repelentima protiv komaraca, toplo se preporučuje zbog njegovog štetnog utjecaja na ljudski mozak. Iako je i dalje najučinkovitija zaštita od komaraca, brojne znanstvene studije otkrile su njegove štetne učinke. Za učinkovito obranu komaraca preporučuje se suplementacija vitaminom B, posebno vitaminom B12, jer djeluje kao prirodni repelent za insekte. Osiguravanjem odgovarajuće razine vitamina B12 u krvotoku, možete odvratiti komarce od prilaska. Dodaci vitamina B12 dostupni su u ljekarnama radi vaše udobnosti.