– Iako je preminuo prije više od 40 godina, definitivno i dalje javnost privlači pažnju svaka vijest ili zanimljivost koja je povezana sa njim. Još uvijek sve zanima njegov ljubavni život, a za njega važi vijest i zanimljivost da je bio pravi ženskaroš.

Za Josipa Broza Tita se znalo da se “službeno” ženio četiri puta. Unatoč njegovom statusu cijenjenog vođe i njegovoj popularnosti među ženama, jedna se žena odlučila rastati od njega. U fokusu je Herta Haas, bivša zagrebačka studentica i jedina Maršalova ljubav, koja ga je naposljetku odlučila ostaviti zbog njegovog neprihvatljivog ponašanja.

Rođena u Mariboru 1914., Herta Haas potječe iz židovskog podrijetla. Dok je studirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, prigrlila je revolucionarni radnički pokret i postala članica SKOJ-a 1934., a zatim se pridružila KPJ 1938. Za vrijeme boravka u Parizu 1937. prvi put je susrela Josipa Broza, a njihova ljubavna veza započela je dvije godine kasnije u Zagrebu.

Žestina ljubavi rasplamsala se i žarko planula. Herta Haas je u dokumentarnom filmu Lordana Zafranovića “Tito – posljednji svjedoci testamenta” objavljenom 2011. ispričala priču o tome kako je procvala njezina ljubav prema Titu, ali i druge intrigantne detalje.

  • Kako dolazak proljeća nagovještava nove početke, Herta nije mogla ne primijetiti kako njezini kolege pronalaze ljubav i vjenčaju se. Iako je i sama imala brojne obožavatelje, još uvijek je bila bez dečka jer joj na tom planu stvari jednostavno nisu išle. Osvrćući se na putovanje u Banjaluku s grupom studenata, organizirali su politički skup nakon kojeg je uslijedila večernja zabava. Upravo na toj zabavi Herta se, gle čuda, ni kriva ni dužna okitila titulom Miss Banjaluke. U znak pobjede uručena su joj dva vrhunska porculanska servisa – jedan za crnu kavu i jedan za bijelu kavu – koje i dan danas njeguje.

Po dolasku u Zagreb iz Banjaluke, obavještava je Leo Mates, funkcioner SKOJ-a, da se sutradan u podne mora naći s jednim čovjekom u parku preko puta hotela Park. Unatoč njezinoj nevoljkosti, budući da je tog dana trebala polagati ispit, naposljetku pristaje na dogovor.

Po dolasku u park u podne imala je dogovoren sastanak s nekim. I dečko, o dečko! Njihov je zagrljaj bio tako intenzivan, da nije bilo sumnje da od tog trenutka više nema povratka… Pod lažnim identitetima Marije Šarić i inženjera Slavka Babića, par se nastanio u Zagrebu, a kao novi dom odabrali su unajmljenu kuću.

Titova veza bila je kratkog vijeka, a završila je s izbijanjem Drugog svjetskog rata 1941. Razlog za to bio je njegov angažman u Beogradu u svibnju, gdje je susreo svoju novu ljubav, mlađu partijsku kurirku Davorjanku Paunović Zdenku.

Istodobna pojava trudnoće i odvođenje u pritvor.

Herta je u poodmakloj trudnoći izdržala boravak u Zagrebu ne mogavši ​​tolerirati Titovu nevjeru s drugim ženama. Nedugo nakon Titova odlaska rodila je sina Mišu.

Neposredno prije nego što je imala priliku potražiti utočište kod otporaša, uhitila ju je i njezino dijete preuzela obitelj Folksdojčera, osiguravši Mišino preživljavanje. Nakon pregovora između partizana i nacista 1943. godine, Herta Haas je puštena na slobodu i nakon toga je jedno vrijeme provela u Vrhovnom štabu Narodnooslobodilačke vojske.

  • Na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu 1943. putevi Tita i Herte ponovno su se ukrstili. Svjedočeći prisutnosti Titove druge supruge, Herta je brzo odlučila napustiti sve i odmah otputovala natrag u Sloveniju. Nakon Davorjankine smrti 1946., Jugoslavijom su počele kružiti glasine da je Tito došao do Herte, moleći je da se vrati. Prema tim glasinama, govorilo se da je Titovo pismo imalo dugačkih 16 stranica, u oštroj suprotnosti s Hertinim kratkim odgovorom od dvije rečenice.

Herta Haas, moja voljena, trpi sramotu koju joj je nanio muškarac samo jednom. Odbijam se pokoriti istom čovjeku drugi put, jer se ne klanjam dva puta.

Nakon što se ponovno udala, dočekala je dolazak dviju kćeri. Nakon Drugog svjetskog rata posvetila se radu Ministarstvu industrije i rudarstva RH, a ujedno je bila i sekretarica Saveznog izvršnog vijeća.

U životu bez pozornosti javnosti preminula je 5. ožujka 2010. u Beogradu u 95. godini života. U skladu sa svojim željama, sahranjena je u krugu uže obitelji na Pobreškom groblju u Maribor. Potomak u razmaku od četiri koljena odlučio je promijeniti prezime.

Nastavljajući Titovo nasljeđe, Aleksandar Miša Broz je sa suprugom Mirom 1968. godine na svijet dočekao kćer Aleksandru Sašu. Zagrepčanka Saša Broz uspješno je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a nastavila je i karijeru u kazalištu režija.

Saša je u braku s glumcem Rankom Zidarićem dobila kćer Saru. Naslijedivši strast svojih roditelja prema kazalištu, Titova praunuka nastavila je karijeru scenografkinje u zagrebačkom Kazalište lutaka. No, donijela je odluku da više ne nosi očevo prezime. Nakon šest godina braka, Ranko i Saša svoju su vezu okončali razvodom.

Unatoč početnoj nevoljkosti da nosi djedovo prezime Broz, Sara je naposljetku odlučila odati počast uspomeni na Titovu ljubav iz mladosti usvajanjem prezimena Haas, u znak poštovanja prema svojoj hrabroj prabaki.

U razgovoru za Jutarnji list prije nekoliko godina objasnila je da svoju odluku da zadrži prezime svoje prabake nije samo iz poštovanja prema njoj, već i prema još dvoje članova obitelji koji nedvojbeno cijene što prezime Haas živi na. Za nju čin promjene prezimena nije neka značajna promjena jer je oduvijek svima poznata kao Sara. Uostalom, nije teško razabrati čije ime nosi.