– Za danas jedna jako retro tema, koj je povezana sa najljepšim periodom u životu, a tiče se samoga naslova. Jednostavno, u tom periodu smo imali najbolju glazbu, najbolji film, bilo koji dio umjetnosti ili slično. Slijedi priča upravo o tom periodu.

  • U ranim danima uspjele smo se roditi bez ikakvih komplikacija uprkos navikama naših majki da konzumiraju aspirin, jedu konzerviranu hranu, puše i rade do samog kraja trudnoće, a sve to bez pregleda na dijabetes. Osim toga, kao djeca smo se vozili u automobilima bez pojaseva i vazdušnih jastuka, i nikada nismo morali da se mučimo sa kacigama prilikom vožnje bicikla ili rolera.

U mlađim danima smo gasili žeđ vodom koja je tekla iz baštenskih creva, izbegavajući potrebu za bocama iz prodavnice. Naše drugarstvo je ojačalo dok smo uokolo dodavali jednu bocu koka-kole, kole ili nara, i za čudo, zbog toga niko od nas nije zadesio nikakvu štetu.

Tokom djetinjstva uživali smo u sladoledu od mlijeka, bijelom hljebu sa pravim puterom i zašećerenim sokovima, ali smo uspjeli ostati vitki zahvaljujući stalnoj igri na otvorenom. Od jutra do sumraka, uživljavali smo se u igre poput skrivača, graničara, lopova i policajaca, 1-2-3 kraljice, kauboja i Indijanaca, fantoma i bezbroj drugih maštovitih avantura koje samo dječiji um može zamisliti. Naša igra je prestala tek kada je ulična rasvjeta, koja je bila rijetka, obasjala kvart.

U našem djetinjstvu, bilo je trenutaka kada smo cijeli dan ostali neprimijećeni, što je rezultiralo povremenim roditeljskim šamaranjem kao vidom discipline u našoj porodici, uvijek osiguravajući da to ne pređe granicu u zlostavljanje.

Nijedan problem se nikada nije pojavio.

U mladosti smo posvetili nebrojene dane konstruiranju improviziranih trkaćih dasaka koristeći koeficijente i krajeve izvučene iz podruma ili šupe. Krećući se niz ulice bezobzirno napušteno, na trenutak nam je palo na pamet da smo zanemarili uključiti kočnice. Kroz niz prevrtanja, slomljenih prstiju i šarenih modrica, brzo smo stekli znanje neophodno da ispravimo ovaj previd. Pojam imaginarnih pratilaca nikada nam nije pao na pamet; umjesto toga, postepeno smo stekli iskrena prijateljstva. A što se tiče održavanja fokusa u učionici, nismo naišli na bilo kakve poteškoće.

  • Nismo dobili lijekove za liječenje hiperaktivnosti. Našoj školi nedostajali su i psiholog i predani nastavnik, ali smo uspjeli uspješno završiti školovanje. Ispred škole nije bilo dilera droge. Odsustvo igraćih konzola kao što su PlayStation, Nintendo i Xbox značilo je da nismo imali pristup nijednoj video igrici. Naše televizijske mogućnosti bile su ograničene na samo dva kanala, a drugi kanal je emitovao program samo popodne. Video rekorderi, sistemi surround zvuka, mobilni telefoni, kompjuteri, internet i sobe za ćaskanje nisu postojali u našim životima.

Naš društveni krug činili su bliski saputnici, sa kojima smo često provodili vreme zajedno.

Kao djeca, iskusili smo neizbježne rizike od pada sa drveća, susreta s razbijenim staklom i potencijalnih povreda zuba, nogu ili ruku. Međutim, naši roditelji zbog toga nikada nisu pribjegli pravnom postupku. Naše mladenačke avanture uključivale su igranje lukom i strijelom, izgradnju snježnih utvrda, pa čak i prepuštanje uzbuđenju paljenja petardi za proslavu Nove godine. Progutali smo i nebrojene stripove, a svi su izašli neozlijeđeni, bez ikakvih trajnih posljedica.

U prošlosti smo se ili vozili biciklima ili pješačili, sprintali do kuće prijatelja, ili pokucali na vrata ili opušteno ušli u njihovo prebivalište da provedemo vrijeme i uživamo u društvu jedni drugih! Ako smo se našli u pravnim problemima, naši roditelji nisu ponudili finansijsku pomoć da osiguramo naše oslobađanje. U stvari, često su nametali stroža pravila od onih koje nameće sam pravni sistem!

U istoriji svijeta, proteklih pet decenija bilo je izuzetno produktivno. Naše sadašnje generacije iznjedrile su do sada najizuzetnije inovatore i istraživače. Dobili smo privilegiju slobode, sposobnost da učimo iz svojih grešaka, postignemo uspjeh i prihvatimo odgovornost. I mi smo se uspješno prilagodili ovakvom načinu života!

Jeste li i vi dio te iste generacije?

Dobro urađeno! Vrijedi razmisliti o tome da ovo podijelimo s kolegama pojedincima koji su imali privilegiju da dožive istinsko djetinjstvo, bez uplitanja pravnih stručnjaka, upravnih tijela i državnih propisa koji sada diktiraju naš način života.

Uključivanje vaše djece na listu primalaca ove poruke bilo bi korisno jer će im omogućiti da steknu uvid u odgoj svojih roditelja. Pozdrav za sadasnju generaciju i neka jos dugo napreduju! Kada primimo topao zagrljaj, naša krila se sjedine, omogućavajući nam da se vinemo nebom poput anđela, jer u tim trenucima zaista poletimo.

BONUS VIJEST:

Tokom prethodne proljetne sezone, u moj posjed je neočekivano stigao paket sjemenki turskog karanfila. U početku, moja neposredna reakcija je bila da odbacim ideju o sadnji karanfila. Međutim, nakon razmišljanja o svojoj odluci da konačno iskoristim sve zanemarene stvari, I akumuliranog tokom godina, zaključio sam da će ovo proljeće biti savršena prilika da turskim karanfilima pružim dugo očekivanu priliku da procvjetaju.

U skrovitom kutku vrta otkrio sam spokojnu lokaciju gdje sam odlučio zasaditi nekoliko karanfila, a zatim ih odmah zanemario. Bez ikakvog nadzora ili povremenih pogleda, ovo cvijeće cvjetalo je zapanjujućim tempom, kao da ga pokreće brzina svjetlosti.

Kako dolazi vrhunac ljeta, ovo cvijeće ostaje tvrdoglavo zatvoreno, odbijajući da procvjeta. Znatiželja me je nadvladala, pa sam se raspitao kod majke kada možemo očekivati ​​njihov procvat. Njen odgovor je bio jednostavan, ali razočaravajući: “Sledeće godine!”

U početku sam vjerovao da me zadirkuje, ali nakon što sam otkrio da se ovaj cvijet sporije razvija kada se posije iz sjemena, moja percepcija se promijenila.

Za one koji ovog ljeta traže rascvjetao turski karanfil, preporuča se kupiti već naprednu sadnicu sa bilo kojeg lokalnog tržišta i posaditi je u skladu s tim.

Srećom, sreća mi se osmjehnula, pruživši mi priliku da svjedočim izvrsnim cvjetovima turskog karanfila na kraju prošlog ljeta. Odmah sam bio opčinjen njihovom ljepotom. Radosna gredica cvijeća nicala je stotine živih glavica, ispunjavajući baštu divnom aromom. Ne mogavši ​​da odolim njihovoj privlačnosti, ubrala sam pregršt ovog očaravajućeg cvijeća i složila ih u vazu. U tom trenutku sam otkrio njihovu izuzetnu dugovječnost. Zapanjujuće, cvijeće je ostalo živopisno i svježe zapanjujuće dvije sedmice prije nego što je na kraju podleglo uvenuću.