Trenutačno su alergije široko rasprostranjene i često mogu uzrokovati zabunu zbog svojih simptoma koji se razlikuju od prehlade i virusnih infekcija, budući da obično ne uključuju vrućicu.

U posljednje vrijeme sve je veći broj pojedinaca koji se žale na neobičan kašalj. Ovaj se kašalj manifestira kao suh, uporan, iznenadan ili čak prekid sna tijekom noći. Prema medicinskim stručnjacima, postoje različiti potencijalni uzroci za ovu pojavu, prvenstveno pripisani alergijama ili astmi. Međutim, još jedan faktor koji pridonosi mogao bi biti pretjerana upotreba klima uređaja tijekom ovog razdoblja.

Stručnjaci preporučuju da nadražajni kašalj ne bi trebao trajati dulje od tri tjedna jer može biti posljedica bilo kojeg od navedenih uzroka. Ako kašalj potraje nakon tog vremenskog okvira, bitno je odmah identificirati temeljni uzrok i potražiti odgovarajuće liječenje kako bi se izbjegle moguće komplikacije. Osim toga, potrebno je provesti temeljit pregled pluća.

Prema riječima dr. Mihaila Stjepanovića, direktora Klinike za pulmologiju KCS-a, naša pluća slabo reagiraju na značajnije oscilacije temperature. Prijelaz iz hladnijeg okruženja u toplije može izazvati respiratorne grčeve, što može pridonijeti kašlju.

Pulmolog je objasnio da su nedavne studije provedene na globalnoj razini dokumentirale porast slučajeva astme tijekom ljetne sezone. Ovo povećanje zdravstvenih problema može se pripisati fluktuirajućim temperaturama. Ljudi se često susreću sa značajnim temperaturnim razlikama, poput hlađenja stanova na 19 stupnjeva, dok vani ostaje 40 stupnjeva. Prijelaz iz hladnog u toplo okruženje može dovesti do iritacije dišnog sustava, kašlja, stezanja u prsima i poteškoća s disanjem. Kao rezultat toga, pojedinci traže liječničku pomoć zbog ovih simptoma.

Razlikovanje između obične prehlade i alergijske reakcije može biti izazovno.

Trenutno su alergije široko rasprostranjene, a ponekad mogu uzrokovati zabunu jer se njihovi simptomi mogu razlikovati od simptoma prehlade i virusnih infekcija, osobito zbog odsustva vrućice.

Prema riječima pulmologa iz Blicka, simptomi alergije mogu se manifestirati kao kašalj, svrbež očiju, pojačan iscjedak iz nosa i suzenje očiju. Kako bi se utvrdila točna priroda ovih simptoma, mogu se provesti osnovne laboratorijske analize, kao što je procjena čimbenika upale, kako bi se identificirale potencijalne infekcije dišnog sustava. Međutim, osobe koje imaju alergije tijekom različitih godišnjih doba morat će se podvrgnuti opsežnijem pregledu, uključujući kožne testove i druge dijagnostičke postupke, kako bi započeli pravodobno i odgovarajuće liječenje alergije prije početka određenog godišnjeg doba.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.