Teodora Pavlocka je za kratak period skrenula pažnju javnosti na sebe sa svojom emotivnom pjesmom “Džanum”, koja je postala pravi hit i van ganica Srbije

S neosporivom vještinom i kao umjetnik i kao autor, ovaj daroviti pojedinac izabran je da predstavlja Srbiju na Euroviziji. Pjesme koje je osmislila ne samo da su odmah postale hitovi za brojne domaće vokale, već su i prešle granice, osvajajući publiku diljem svijeta. Njezina glazbena sposobnost ne poznaje granice, jer nastavlja osvajati srca slušatelja diljem svijeta.

Teya Dora, poreklom iz renomirane umetničke loze, ćerka je istaknutog slikara i grafičkog dizajnera iz Bora. Ovaj umjetnički patrijarh ostavio je trajni utjecaj na kulturni krajolik grada, izrađujući ikonične logotipe za cijenjene ustanove poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Glazbene škole u Boru. Iako je napustio ovaj svijet prije tri godine, njegovo naslijeđe ostaje, posebno u duši njegove prave kćeri.

U vrijeme dok je Teodora radila na pjesmi “Džanum” gubitak oca doživjela je dubok udarac. To je razdoblje karakterizirala mješavina duboke tuge i osjećaja časti, budući da je otac bio njezin stup snage i izvor inspiracije. Njegova smrt dogodila se prije tri godine, a oni koji su mu bili bliski svjedoče o golemoj tuzi koja je obuzela ovu iskrenu ženu. Unatoč tome, usred tuge, pojavio se duboki osjećaj ponosa, znajući da je tako neobičan čovjek njezin otac i da je bio nepokolebljiva podrška u njezinu životu. Ta je spoznaja pružila utjehu usred njezine tuge.

Dragocenu podršku Teodori pruža majka Jasna Jojić, ugledna novinarka Večernjih novosti, koja je svojim radom odigrala značajnu ulogu u očuvanju kulturnog identiteta Vlaha u Srbiji. Svojim tekstovima o vlaškoj magiji Jasna je isticala bogatu kulturnu baštinu njihovog kraja, a njena nepokolebljiva podrška bila je ključna za Teodorin umjetnički razvoj. Uz kombinirani utjecaj svoje majke i inspiraciju od oca, Teya Dora ne samo da je postigla uspjeh kao umjetnica, već je postala i ponosna nositeljica tradicije svoje obitelji i duboke strasti prema umjetnosti i kulturi.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.