– Za danas jedna jako zanimljiva tema, koja je definitivno jako zanimljiva. Naime, govorimo o procesu žaljenja, kada premine neko blizak nama, i koje su to stvari i običaji koji bi se trebali ispoštovati….

Vijest koju je Lidia Fairchild primila u prosincu 2002. nije bila ništa manje nego zapanjujuća. Prema medicinskim stručnjacima, njezino dvoje djece smatralo se biološki nemogućim da budu njezina. Uvriježeno je mišljenje da predmeti imaju sposobnost upijanja energije svojih vlasnika. Ovo postavlja važno pitanje: Trebaju li stvari pokojnika biti uklonjene nakon njihove smrti? Strah oko negativne energije proizlazi iz ideje da određene stavke imaju karmičko značenje. Što je važno zapamtiti? Susret s podsjetnicima na one koji su preminuli može biti uznemirujući.

Često se u takvim okolnostima postavlja pitanje nasljeđivanja, no ne preporučuje se brinuti o stjecanju imovine koja je nekada pripadala preminulim članovima obitelji ili voljenim osobama. Umjesto toga, korisnije je razmotriti mogućnost doniranja ovih predmeta dobrotvornim organizacijama. Rješavanje duboko ukorijenjenih strahova vezanih uz smrt od iznimne je važnosti za užu obitelj preminulog, budući da igra ključnu ulogu u prevladavanju psiholoških prepreka.

Ove prepreke mogu predstavljati značajne izazove kada je u pitanju prihvaćanje i prihvaćanje dragih uspomena. Stoga je ključno uhvatiti se u koštac s tim strahovima kako biste bili sigurni da ne ometaju proces ozdravljenja. Psiholozi se često susreću sa scenarijima u kojima je pojedincima koji su bliski nekome tko je preminuo teško pomiriti se sa stvarnošću smrti, što rezultira odvajanjem od stvarnosti, osjećajima depresije i raznim problemima mentalnog zdravlja. Među vjerskim zajednicama postoje različita stajališta kada je u pitanju temeljni koncept. Na primjer, pristaše pravoslavne vjere podržavaju korištenje svete vode u svrhu škropljenja.

Na sličan način, muslimani se uključuju u praksu podjele stvari preminulog kao način da se blagoslovi preminula duša.

BONUS TEKST:

Kada uzmemo u obzir suvremeni svijet i njegove stalne fluktuacije, postaje očito da je naš životni stil u stalnom stanju evolucije. Tehnologija koja neprestano napreduje, društvene promjene i kulturne transformacije oblikuju svijet na načine koji su bili nezamislivi prije samo nekoliko generacija. Transformacija u načinu na koji se pojedinci povezuju i komuniciraju ističe se kao jedno od najznačajnijih obilježja ovih promjena.

S pojavom interneta i društvenih medija, komunikacija je doživjela brzu evoluciju, postala je brža, dostupnija i dosegla globalne razmjere. Pojedincima razdvojenim udaljenošću sada je jednostavno uspostaviti veze i odmah razmijeniti ideje, informacije i osobna iskustva. Međutim, ovaj ubrzani i površinski oblik komunikacije često prikriva potencijal za dublje i značajnije veze među pojedincima. Unatoč prividnoj međusobnoj povezanosti svijeta, mnogi pojedinci imaju osjećaj izoliranosti i samoće. Nadalje, ekonomske transformacije prate tehnološki napredak.

  • Uvođenje automatizacije i digitalizacije revolucionira okruženje rada, zahtijevajući stalno učenje i prilagodbu. Kako neki tradicionalni poslovi zastarijevaju, pojavljuju se nova područja rada koja zahtijevaju specijalizirane sposobnosti i vještine. Istovremeno, promjenjivi ekonomski teren dovodi do nejednakosti unutar društva. Dok neki pojedinci cvjetaju u digitalnom svijetu, drugi se suočavaju s nezaposlenošću, skromnim plaćama i nestabilnim okolnostima zaposlenja.

Te se nejednakosti često presijecaju s dodatnim društvenim elementima, uključujući rasu, spol i socioekonomski status, što dovodi do dubokih raskola unutar strukture društva. Nadalje, suočeni smo sa značajnim globalnim problemima, uključujući ali ne ograničavajući se na klimatske promjene, migracije i sigurnosne rizike. Štetan utjecaj klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem nadilazi okoliš i predstavlja prijetnju našem gospodarstvu, društvu i ukupnom načinu života.

Zamršeni izazovi koji proizlaze iz migracija stanovništva, potaknuti čimbenicima poput ratovanja, sukoba i ekonomskih razlika, predstavljaju složenu situaciju za nacije diljem svijeta, obuhvaćajući ekonomske, društvene i političke dimenzije. Istovremeno, potreba za suradnjom i koordinacijom među državama postaje imperativ u rješavanju globalnih sigurnosnih prijetnji poput terorizma i kibernetičkih napada, s ciljem održavanja stabilnosti i zaštite.

U svijetu koji se neprestano razvija, od iznimne je važnosti prihvatiti i suočiti se s novim okolnostima i preprekama, istovremeno čuvajući načela i običaje koji nas vežu uz našu prošlost. Naše nasljeđe, tradicija i način života doprinose našoj individualnosti i potiču osjećaj pripadnosti i povezanosti. Stoga, usred vrtloga promjena koje nas okružuju, imperativ je njegovati i štititi te vrijednosti, osiguravajući očuvanje našeg identiteta i zajednice u ovom svijetu koji se neprestano mijenja.