Postoje dva različita oblika raka maternice: karcinom endometrija, koji je nešto češći, i sarkom maternice. Rak endometrija je nusproizvod mukoznog tkiva maternice, dok sarkom maternice prvenstveno utječe na mišiće maternice i okolno tkivo.

Poteškoća s ovom bolešću je u tome što je simptome teško prepoznati. Nekoliko ih žena zanemaruje ili ih pogrešno smatra lakšim bolestima. Onkologinja dr.Ursula Matulonis daje uvid u pokazatelje kojih bi žene trebale biti svjesne.

1. Nepravilno vaginalno krvarenje
Kako napominje, to je čest simptom u ranim fazama raka maternice. Rast stanica raka na stijenkama maternice uzrokuje zadebljanje, što u konačnici dovodi do krvarenja.

2. JAVNI BOLOVI U KOSTIMA
Kako tumor raste, može vršiti pritisak na okolne strukture i uzrokovati bol.Osim toga, tijelo može otkriti prisutnost tumora u maternici i početi se grčevito stezati kako bi ga izbacilo, uzrokujući bol. Ova bol može biti stalna ili sporadična, a može se javiti i tijekom spolnog odnosa.

3. Laskanje
Iako je oteklina najčešći simptom raka jajnika, može se pojaviti iu drugim slučajevima. Prisutnost stanica raka u drugim organima može uzrokovati nakupljanje tekućine, što dovodi do oticanja.

4.GASTROENTEROLOŠKI PROBLEMI

Ako se rak proširi izvan maternice, mogu se pojaviti i crijevne komplikacije. Ove komplikacije uključuju promjene stolice kao što su proljev ili zatvor, osjećaj lošeg raspoloženja ili osjećaj sitosti nakon što pojedete malu količinu hrane.

5. Nagli gubitak težine

Glavni problem je širenje raka izvan maternice u trbušnu šupljinu.

6.IPAK TREBA PREDATI VLAST
Kako tumor raste, vrši pritisak na mokraćni mjehur, uzrokujući stalni nagon za mokrenjem.

7. Ne bi trebalo biti simptoma

Prema onkolozima, rak maternice, kao i mnogi drugi karcinomi, može se razviti bez simptoma. Alternativno, možete se jednostavno osjećati bolesno. Ured.Vecernji.hr ističe kako je poželjno obaviti liječnički pregled ako primijetite bilo kakve promjene na svom tijelu, a tu preporuku jednoglasno podržavaju i liječnici.