– Jako puno osoba je u posljednje vrijeme postalo vjernik, da li je to postao trend ili ne, ostavljamo vama na prosudbu. Sutra je mali Vaskrs, a na taj dan ipak treba da ispoštujete neke jako bitne običaje. 

Pravoslavni vjernici sutra obilježavaju Pokladni ponedjeljak, koji pada prvi ponedjeljak nakon Uskršnjeg ponedjeljka i svečani je dan posvećen odavanju počasti umrlima. Tradicionalno je dan nakon Uskrsnog ponedjeljka određen za održavanje i obnovu grobova. To uključuje uklanjanje korova, sređivanje područja i kopanje eventualnih humaka. Zbog toga se ovaj dan obično naziva Pobusani ponedjeljak, ili povremeno Pobuseni ponedjeljak. Kao dio tradicije na ovaj dan, uobičajena je praksa da se na groblje nose crveno obojana jaja, koja se potom dijele potrebitima.

Izraz “pobusani” je izveden iz prakse “pobusanja” grobova, što uključuje sadnju svježe zelene trave na ovaj određeni dan. Na ovaj dan, kao i na Dušni dan, u pojedinim krajevima Srbije postoji tradicija obilaska groblja. Sudjeluju u paljenju svijeća, kićenju grobova i prisustvuju misama zadušnicama koje vode svećenici u čast dušama preminulih. Smatra se da ova dugogodišnja praksa potječe iz Rusije. Prvi ponedjeljak nakon Velike ili Uskrsne nedjelje uvijek se označava kao Veliki ponedjeljak. 

BONUS TEKST:

Priče oko svetog Vasilija Ostroškog su zaista izvanredne. Pružio je utjehu bezbrojnim pojedincima, vodeći ih prema rješenjima za njihove probleme. Međutim, bilo je i onih koji su se suočili s njegovim ukorima kada su odbili poslušati njegov savjet. Postoje brojni izvještaji koji svjedoče o njegovim izvanrednim djelima, uključujući i onaj koji prenosi fra Gojko Perović. Kroz vlastiti susret iz prve ruke, on prenosi vrijednu lekciju o opasnostima donošenja presude. Otac Gojko prepričava i jedan događaj kada je u samostan došao pojedinac noseći posudu punu soka. Pogled na ovaj neočekivani napitak unutar svetog područja ostavio ga je zapanjenim i nevjericom. “…

Međutim, iznutra se podsjećam da mu se suzdržim od otkrivanja bilo kakvih informacija, jer nemam želju inicirati sukob u ovom trenutku… Ipak, ako on doista inzistira na tome da me provocira postavljanjem te jadne limenke, možda božanski oprost bude odobren, u nesigurnom položaju, tada ću nedvojbeno odgovoriti. Dok odlazi s onim što može, prilazi mi… sad, budi oprezan – suzdržavam se da mu išta otkrijem, ali tiho izgovaram u sebi sljedeće misli: Moram se zapitati je li ova osoba dobila ikakve upute o ispravnom crkvenom bontonu.

Čini se da nisu svjesni da je donošenje limenke relikvijama svetog Vasilija nepotrebno. To je doista zbunjujuće. Čovjek se ne može načuditi njihovom mentalnom stanju. Nedostaje li im inteligencija ili možda pate od ludila? To je sve što imam reći o ovoj osobi. Dok se približavao… Pitala sam se osjeća li doista emocije koje sam mu prenosila, i baš dok sam razmišljala o tome, naglo se okrenuo i izgovorio: Kao odgovor, potvrđujem govoreći: “Uistinu, to je…

Nudi osvježavajući napitak, govoreći: “Evo malo soka da vas okrijepi. Unutarnji rad srca i duše je fascinantan jer utječe na našu percepciju i djelovanje. Intrigantno je promatrati kako nas naš osjećaj pravednosti može navesti da sudimo drugima na temelju njihovih djela. Možemo vjerovati da smo pobožni, osuđujući one koje smatramo grešnima. Međutim, nakon detaljnijeg ispitivanja, shvaćamo potencijal za prijevaru u sebi. Temeljna Kristova poruka može se sažeti na sljedeći način: “Suzdržavajte se od osuđivanja drugih, jer time prizivate osudu na sebe.” Temeljno je načelo suzdržati se od donošenja sudova o bilo kome.