– Dolazi nam polako i vikend, a skoro svaki vikend u pravoslavnom kalendaru imamo po jedan svetac. Također, svake nedjelje je crveno slovo, a ove subote imamo jedan jako veliki svetac kojeg bi itekako trebali da ispoštujete i da pazite da ne uradite sljedeće stvari.

Lazareva subota obilježava se u spomen na čudesni događaj Isusa Krista koji je uskrisio Lazara, značajan trenutak u kršćanskoj povijesti.

U evanđeljima je Lazarovo uskrsnuće opisano u Betaniji i služi kao katalizator za pojavu vjerovanja u uskrsnuće. Prema evanđeljima, Isus je stigao u Bitaniju četiri dana nakon Lazareve smrti, čudesno ga vratio u život i podigao iz groba. Kao rezultat toga, ova se prigoda obično naziva uskrsnućem Lazara četverodnevnog.

Unutar područja kršćanstva, ovaj praznik ima značajno značenje jer simbolizira pobjedu života nad smrću. U bogoslužjima koja se održavaju na ovaj dan spominje se Kristovo dragovoljno stradanje i Lazarovo uskrsnuće, koje služi kao utjeha za uskrsnuće svim vjernicima. Lazarovo uskrsnuće, međutim, izazvalo je bijes velikih svećenika i na kraju dovelo do odluke judejske skupštine da se Spasitelj pogubi. Prema predaji, Lazar, koji je kasnije postao nadbiskup Cipra, nakon uskrsnuća živio je još 30 godina, predano šireći nauk kršćanstva. Osim toga, pravoslavni vjernici obilježavaju i Vrbicu, koja počinje bdijenjem navečer na Cvjetnicu, u spomen na veličanstveni ulazak Krista u Svetu zemlju.

Vrbica ima poseban značaj za pravoslavne kršćane, jer je to praznik koji donosi neizmjernu radost djeci. To je zato što je Krist u Evanđelju objavio: „Pustite djecu neka dolaze k meni, jer njihovo je kraljevstvo nebesko. Za vrijeme praznika pravoslavne crkve kite se vrbovim grančicama koje se ostavljaju do nedjeljne liturgije, poznate kao Cveti, kada se obavlja svečani blagoslov vrbe.

Na obredni način majke kite svoju djecu trobojnim zvončićima, nježno ih stavljajući oko vrata i kiteći im glave vjenčićima od vrbe, prije nego što ih otprate u crkvu. Po povratku kući donose mlade vrbove grančice i pažljivo ih postavljaju uz ikonu i kandilo.

Podjela vrbovih grančica ljudima služi kao simboličan prikaz palminih grančica kojima su kršćani dočekivali Spasitelja pri ulasku u Jeruzalem.

Neophodno je da na ovaj dan dovedete svoje dijete u crkvu. Cveti su kategorizirani kao pokretni blagdani, što znači da njihov datum varira od godine do godine, što ga razlikuje od nepokretnih blagdana. 28. travnja spominjemo se svečane prigode ulaska Gospodina Isusa Krista u Jeruzalem.

Cveti su svečana prigoda, dan određen za slavlje, širenje radosti i ljubavi. U različitim narodima postoje različite tradicije vezane uz Cveti. Jedna istaknuta praksa uključuje ustajanje u zoru kako bi se skupio asortiman cvjetova, posebno u društvu mladih.

  • Nakon što se stave u posudu s vodom, cvjetovi se koriste za pranje obitelji, potapanjem u istu vodu. Cilj je održati razinu ljepote usporedivu s ljepotom cvijeta tijekom cijele nadolazeće godine.

Dok je Isus Krist ulazio u Jeruzalem, mnoštvo pojedinaca ga je pozdravilo na ulazu, ponavljajući riječi koje se nalaze u svetim tekstovima: “Hosana, blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje.” Radosno su iskazivali svoje poštovanje bacajući pred njega palmine grane i cvijeće. U našem narodu je običaj da se tijekom ovog slavlja palme zamijene vrbovim grančicama. Poznat kao Cveti, ovaj se blagdan događa nakon Lazareve subote, a naziva se i Vrbica.

Među svim tradicijama, najveće značenje ima posvetiti se duhovnom rastu, koji uključuje molitvu, suosjećanje s drugima i slavlje Uskrsa, radosne prilike koja se približava, praćena unutarnjim mirom.

Postojao je konsenzus da je potrebno nešto poduzeti u vezi s Cvetom, što je zahtijevalo donošenje odluka. Pojedinci bi unosili cvijeće u kuće, ukrašavali svoja vrata i ulazna vrata, izlagali cvijeće u vazama i razmjenjivali ga u znak naklonosti.

Tijekom ovog praznika svakako odvojite nešto osobnog vremena za introspekciju i promišljanje o svojim budućim nastojanjima, jer je ulaganje u samopoboljšanje najunosniji pothvat koji se može poduzeti.