– I danas smo uz crnu hroniku, koja je u Srbiji i dalje broj jedan u svim medijima. Danas se navršilo puna tri mjeseca od kako smo nazočili brutalnom masakru koji se desio u centru Beograda. U središtu cijele priče nalazi se otac, koji je kriv za smrt svoje kćerke.

Uroš Pašajlić je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu osuđen na sedam godina i osam mjeseci zatvora zbog nasilja u obitelji nad maloljetnom kćerkom koju je zatočio i lišio hrane u stanu u Mirijevu. Osim toga, proglašen je krivim za zlostavljanje i mučenje svoje bivše partnerice, I.L. 24. ožujka prošle godine u kadi u stanu pronađena je mlada djevojka bez čak i kvake, a stanje joj je prilično teško.

Ubrzo nakon toga njezin otac je uhićen i od tada je u pritvoru. Prije izricanja presude u sudnici su predstavljene fotografije stana u kojem je dijete otkriveno. Istražitelji su snimili slike koje su prikazivale hodnik pretrpan krhotinama i raznim predmetima, koji vodi do kupaonice. Unutar kade bili su razbacani ostaci djevojčine garderobe, kutije i smrznuta hrana. Slične scene snimljene su iu kuhinji iu dnevnoj sobi. Naime, djevojčina garderoba izgledala je zgužvana na krevetu, što je vidljivo na fotografijama.

U završnoj riječi pred izricanje presude, tužiteljica Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu naglasila je da u našoj zemlji nije bilo slučajeva nasilja u obitelji, nemara, neodgovornosti i bezobzirnog ponašanja ovakvih razmjera. Tužitelj je odlučno ustvrdio kako je utvrđena Pašajlićeva umiješanost u oba zločina, te predložio sudu izricanje jedinstvene kazne. Tužitelj je izrazio povjerenje u presudu suda i predložio da Pašajlić ostane u pritvoru do početka izdržavanja kazne. Pravni zastupnik maloljetne kćeri Uroša Pašajlića istaknuo je da je okrivljeni priznao da je nad djevojčicom počinio radnje nasilja koje predstavljaju značajnu opasnost za njezino tjelesno zdravlje i emocionalnu stabilnost.

Djevojčin zastupnik molio je sud da razmotri strašne okolnosti u kojima je pronađena: potpuno sama, bez hrane i živi usred prljavštine, a sve dok je bila neadekvatno odjevena. Za sud je ključno uzeti u obzir njezinu fizičku i psihičku dobrobit, posebice u svjetlu težine izmjerene njezinom sedmoipolgodišnjem djetetu po dolasku u bolnicu. Određene posljedice su već isplivale, dok će se druge, nažalost, tek očitovati. Odvjetnik Uroša Pašajlića u sudnici je tvrdio da bi njegov branjenik trebao biti optužen za kazneno djelo zapuštanja i napuštanja maloljetnog djeteta, a ne za nasilje u obitelji, istaknuvši da je on jednostavno neadekvatan roditelj, a ne ubojica ili silovatelj.

Prema riječima branitelja koji zastupa Pašajlića, njihovo je uvjerenje da on itekako treba odgovarati za svoja djela, ali je važno napomenuti da on ne zaslužuje etiketu “oca iz pakla” jer nije počinio nikakva djela. ubojstva ili seksualnog napada. No, priznaje se da nije bio dobar roditelj i nije svom djetetu osigurao ono najnužnije. Branitelj nema namjeru iznositi bilo kakve čimbenike koji bi umanjili njegovu krivnju. Samo sat vremena prije izricanja presude završnu riječ održao je sam Pašajlić.

Pašajlić je izrazio duboko kajanje zbog svojih postupaka iz prošlosti i dubokog utjecaja koji je to imalo na njegov odnos s kćerkom. Priznao je svoje prošle borbe s ovisnošću o drogama i nestabilnošću, priznajući da nije dobio potrebnu podršku kada je tražio pomoć. Shvatio je da mu je kći trebala biti glavni prioritet, a ne vlastite želje. Pašajlić je izrazio iskrenu želju da se popravi i pobijedi svoju ovisnost kako bi ponovno postao vjeran otac svojoj kćeri.