Danas ćemo pisati o zanimljivoj temi koja se tiče opadanja kose i uzroka za tu pojavu. Tipično, gubitak kose nije razlog za zabrinutost; međutim, medicinski stručnjaci naglašavaju da pretjerano ispadanje kose može ukazivati ​​na temeljni zdravstveni problem.

Gubitak kose prirodna je pojava koja se svima događa svakodnevno. Posve je normalno i nije razlog za uzbunu ako primijetite da nekoliko pramenova kose izlazi dok se tuširate ili četkate kosu. Zapravo, uobičajeno je da pojedinci ispadnu do 100 vlasi svaki dan.

Prema Annabel Kingsley, trihologu, kosa je klasificirana kao “neesencijalno tkivo”, što ukazuje da se njezinim potrebama u našim tijelima pridaje najmanja važnost. Posljedično, ako postoji problem negdje drugdje, naše će tijelo dati prioritet rješavanju tog problema prije nego što našoj kosi osigura potrebne hranjive tvari.

Nedostatak esencijalnih vitamina u nečijoj prehrani može imati štetne učinke na cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Telogeni efluvij, stanje karakterizirano prekomjernim gubitkom kose, može se pripisati raznim čimbenicima. Ipak, prevladavajući uzrok obično je nedostatak određenih vitamina u tijelu.

Prema Anabel Kingsley, primarni čimbenici koji pridonose telogenom efluviju su nedostaci željeza, vitamina B12 i vitamina D, kao i poremećaji štitnjače poput hipotireoze i hipertireoze, te nagli gubitak težine.

Ipak, tome mogu pridonijeti različiti čimbenici, poput neadekvatne prehrane zbog preskakanja obroka ili ograničenja u unosu hrane, stresa, povišene temperature, podvrgavanja operaciji u općoj anesteziji, specifičnih lijekova, pa čak i početka ili prekida uzimanja kontracepcijskih pilula.

Ako je gubitak kose izazvan groznicom ili bolešću, to se može riješiti kada vaše tijelo prevlada bolest i vratite se u normalno zdravstveno stanje. Međutim, ako gubitak kose potraje zbog stalnih zdravstvenih problema kao što su nedostatak vitamina ili neravnoteža štitnjače, možda će trebati više vremena da kosa ponovno izraste.

Nedovoljna razina željeza

Sara Bruer, liječnica opće prakse i nutricionistica, detaljno je objasnila povezanost anemije i gubitka kose.

Prema njezinim riječima, anemija se definira kao stanje nedostatka hemoglobina, što rezultira neadekvatnom opskrbom kisikom stanica folikula dlake, otuda i izraz “bez krvi”.

Kada su razine željeza niske, protein feritin, koji je odgovoran za skladištenje željeza, doživljava pad. Oni koji konzumiraju meso imaju manju vjerojatnost razvoja anemije uzrokovane nedostatkom željeza u usporedbi s osobama koje ne konzumiraju meso, budući da meso obiluje željezom. S druge strane, biljni izvori željeza, kao što su grah, mahunarke i sušeno voće, mogu se lakše apsorbirati ako se konzumiraju uz piće bogato vitaminom C kao što je svježe cijeđeni sok od naranče.

Gubitak kose može biti potaknut i stresom jer hormoni koji se oslobađaju tijekom stresnih razdoblja dovode do sužavanja krvnih žila. Ovo suženje koči dostavu vitalnog kisika i hranjivih tvari do folikula dlake, što u konačnici dovodi do njihovog propadanja. Produljena razdoblja stresa mogu značajno skratiti životni ciklus kose, što dovodi do iznenadnog i znatnog gubitka kose, što u konačnici uzrokuje brzo stanjivanje.

Za učinkovito rješavanje gubitka kose ključno je identificirati njegov glavni uzrok. Temeljni korak u ovom procesu je provođenje osnovnih krvnih pretraga, jer one igraju ključnu ulogu u određivanju najprikladnijih opcija liječenja i otkrivanju svih temeljnih stanja. Ako imate uporni gubitak kose u razdoblju duljem od tri mjeseca, savjetuje se da potražite stručni liječnički savjet.