– Balkan je idealno područje za razna nagađanja, i vjerovanja u sudbinu. Baš iz tog razloga razne žene koje se bave proricanjem sudbine, jako mogu dobro da zarade na ovim stvarima. Također, imamo jako veliki procenat osoba koji vjeruju u neke prirodne stvari, a koje viđamo svakodnevno.

U brojnim domaćinstvima pauci su prihvaćeni kao korisni posjetioci, jer su uglavnom bezopasni i nude širok spektar usluga.

Jeste li ikada iskusili iznenadni užas da vas je pauk preplašio dok ste uživali u mirnom trenutku kod kuće? Ako ste podlegli privlačnosti takvog iskušenja, nesumnjivo ćete biti zaprepašteni kada otkrijete uvjerljiv razlog za suzdržavanje od istrebljenja pauka u granicama vašeg stana.

U ovoj situaciji, Matt Burton, vanredni profesor entomologije na Državnom univerzitetu Sjeverne Karoline, pružio je detaljno objašnjenje koje radnje treba izbjegavati. Iako pojedincima s arahnofobijom može biti teško da shvate, Matt pojašnjava da pauci igraju vitalnu ulogu u prirodi i doprinose našem unutrašnjem ekosistemu.

Štaviše, ovi entiteti posjeduju jedinstvenu karakteristiku da su samoodrživi organizmi.

U brojnim domaćinstvima, pauci se smatraju rado viđenim posjetiocima zbog njihove općenito bezopasne prirode i dragocjenog doprinosa, kao što je kontrola štetočina, pa čak i plijen drugih pauka.

Ciklus postojanja predstavljen je krugom života.

Prema Tylinom izvještaju, Matt i njegove kolege odlučili su testirati svoju teoriju provođenjem vizuelnog istraživanja 50 domova u Sjevernoj Karolini, dokumentirajući vrste insekata koji se nalaze ispod njihovih krovova.

Stručna osoba pružila je uvid u razloge suzdržavanja od ubijanja pauka koji bi mogli ući u vaš dom. Tokom svog istraživanja, naučnici su došli do značajnog otkrića koje je otkrilo uobičajenu pojavu: pauci su pronađeni u svakoj kući koju su posjetili. Dvije najzastupljenije vrste koje su sreli bile su terididi i podrumski pauci.

  • Matt je dao objašnjenje, navodeći da oba pauka grade zamršene mreže kako bi uhvatili svoj nesuđeni plijen. Međutim, postoje slučajevi u kojima se pauci usuđuju izvan svoje mreže kako bi se upustili u potjeru za drugim paucima unutar svoje teritorije, koristeći pametne taktike kako bi prevarili svoju vrstu i osigurali obrok.

Komarci su samo jedan primjer “neugodnih štetočina i insekata koji prenose bolesti” koji se mogu smatrati potencijalnom metom. Nastavljajući svoje mišljenje, Matt je objasnio da kada ubijete pauka, to ne samo da rezultira gubitkom njegovog života, već i eliminira značajnog predatora iz vašeg doma.

Pored gore navedenih razloga, postoji još jedan faktor koji bi vas dodatno trebao uvjeriti da se suzdržite od uznemiravanja insekata u vašem domaćinstvu.

Prema istraživaču, pauci nemaju namjeru da hvataju ljude i zapravo ih izbjegavaju, jer mi predstavljamo veću prijetnju njima nego oni nama.

Ako vas sama pomisao na pauka koji vreba u vašem domu ispunjava očajem, razmislite o pokušaju da ga uhvatite i oslobodite umjesto da ga zgnječite.

Da budemo potpuno iskreni, zadatak pospremanja nakon što je pauk slučajno nagazio nije nešto što niko želi da preuzme. Matt je zaključio da će obje strane pronaći zadovoljavajuće rješenje, što će rezultirati većom srećom za sve uključene.