Mi se za danas malo posvećujemo tome, kako svako od nas, čim ga nešto zaboli odmah ide doktoru. On odmah prepiše neke tablete koje automatsski i podsvjesno odmah krenemo da pijemo. Iako znamo da su puni hemije, i da nisu nikako dobri po naš želudac, opet ih ispijemo do kraja. Danas govorimo o štetnosti pojedinih tableta po naš organizam.

  • Značajan dio stanovništva i dalje se oslanja na samoliječenje upotrebom tableta. U današnje vrijeme, pojedinci sve više preuzimaju na sebe da odlučuju koje će tablete i lijekove konzumirati, čak i bez konsultacije sa zdravstvenim radnikom. Nedavno istraživanje provedeno u Britaniji otkrilo je da se osobe koje redovno konzumiraju šumeći paracetamol suočavaju s 22 posto većim rizikom od srčanog i moždanog udara. Zanimljivo je da je utvrđeno da paracetamol, koji se obično koristi za ublažavanje bolova, ima dubok utjecaj na mentalno zdravlje osobe. Iako je uobičajena praksa posegnuti za paracetamolom kada se ne osjećate dobro, važno je imati na umu njegove učinke. Lijekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta kao što su ibuprofen, aspirin i paracetamol lako su dostupni bez recepta. Čak i doza od 500 miligrama paracetamola može se dobiti bez recepta. Međutim, treba biti oprezan jer odabir nižih doza tableta bez recepta može dovesti do prekoračenja preporučene dnevne granice od 4000 miligrama.

Medicinski stručnjaci su upozorili da paracetamol, uprkos svojoj popularnosti, nosi inherentne opasnosti, posebno kada se konzumira u određenom formatu. Britanski liječnici posebno su skrenuli pažnju na potencijalne opasnosti konzumiranja paracetamola u obliku šumećih tableta, koje sadrže alarmantno povećanu količinu soli. Ovo predstavlja značajan rizik za osobe sa srčanim oboljenjima.

Ugradnja natrijuma u flaširanu vodu predstavlja potencijalnu prijetnju osobama s hipertenzijom, a ovo pitanje postaje još složenije zbog mogućnosti da neke osobe možda nisu svjesne svog stanja, jer se simptomi visokog krvnog tlaka povremeno mogu prikriti. Kako bi se pomoglo u rastvaranju šumećih tableta paracetamola u vodi, sol je uključena kao sastojak. Ipak, od najveće je važnosti priznati da konzumacija ovog lijeka može povećati rizik od komplikacija.

Istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrilo je da su osobe koje redovno unose šumeći paracetamol suočene sa 22 posto većom vjerovatnoćom da će doživjeti srčani udar, moždani udar ili srčani zastoj u narednoj godini. Nadalje, čak i pojedinci bez postojeće kardiovaskularne bolesti pokazali su porast od 19 posto u svojoj ranjivosti na probleme povezane sa srcem. Profesor Bruce Neil sa Kraljevskog koledža u Londonu izrazio je intrigu u vezi sa uticajem natrijuma prisutnog u šumećim tabletama, s obzirom na njihovu široku privlačnost među opštom populacijom.

Iznenađujuće, značajan broj pacijenata nije svjestan činjenice da ove tablete sadrže natrij, a zapanjujućih 94 posto ih kupuje i uzima samostalno. Dr Danica Grujičić upozorava na potencijalnu opasnost od šumećih tableta, koje zbog povišenog hemijskog sadržaja padaju na donju stranu skale. Ključno je priznati da vitamini koji se otapaju u masti imaju potencijal da se akumuliraju u tijelu, što može dovesti do stvaranja kamenja.

Dr Danica Grujičić, cenjeni neurohirurg, ističe činjenicu da farmaceutska industrija ubire značajne profite od širenja vitaminsko-mineralnih suplemenata na tržištu, uprkos nedostatku proverene efikasnosti. Od ključne je važnosti obratiti pažnju na njen snažan naglasak na tome da ne ovisi o djelotvornosti ovih često pronađenih “šećernih voda” na policama ljekarni.

Porast upotrebe dodataka prehrani, kako objašnjava, može se pripisati anksioznosti pojedinaca oko bolesti i ograničenom broju pacijenata koji kupuju skupe citostatike i lijekove. Shodno tome, farmaceuti iskorištavaju priliku da iskoriste potražnju za ovim suplementima i maksimiziraju svoju finansijsku dobit. Važno je napomenuti da se ovi suplementi smatraju netoksičnim; ovo je stepen našeg razumevanja u pogledu njihove bezbednosti.

  • Međutim, efikasnost ovih supstanci tek treba da se proceni. Dr Grujičić tvrdi da da bi se supstanca svrstala u kategoriju lijeka i distribuirala putem ljekarni, mora proći rigorozno ispitivanje i imati naučno potvrđena svojstva. Ovaj pedantan proces uključuje opsežno istraživanje na značajnoj veličini uzorka i temeljitu analizu. Samo ako dodatak pokaže značajne prednosti i poboljšava opću dobrobit većine, treba ga odobriti za prodaju i promociju. Ograničeno razumijevanje dodataka dodacima dodatno je naglašeno uključivanjem odricanja odgovornosti u televizijske reklame, koje gledaocima savjetuju da se prije upotrebe konsultuju sa medicinskim stručnjakom. Ova mjera predostrožnosti služi kao zaštita od potencijalnih štetnih efekata, kao što je govornik jasno rekao.