Tijekom mjeseci koji se protežu od travnja do rujna, krpelji su najaktivniji i imaju tendenciju naseljavanja područja trave koja nije podrezana, kao i drugih zelenih površina. Iako trenutno ne postoji dostupna imunizacija za zaštitu od krpelja, neophodno je primijeniti mjere opreza kako bi se smanjile šanse od ugriza i suočavanja s potencijalnim zdravstvenim problemima.

Kad ste bili vani, od iznimne je važnosti temeljito pregledati svoje tijelo i odjeću na bilo kakve znakove krpelja. Ovi dosadni insekti često se nalaze u visokim biljkama, a primijećeno je da silaze s drveća. Kada naiđete na krpelja na koži, nužan je oprez prilikom vađenja.

Kako biste sigurno uklonili krpelja, upotrijebite pincetu kako biste ga nježno izvukli iz kože, osiguravajući čvrsti stisak što bliže koži. Ključno je izbjegavati uvijanje dok ga lagano izvlačite. Preporučljivo je suzdržati se od nanošenja bilo kakvih tvari na krpelja jer to može potaknuti povraćanje i povećati rizik prijenosa bakterije odgovorne za lajmsku bolest.

  • Nakon što je krpelj izvađen, važno je dezinficirati mjesto uboda. Pažljivo pratite svoju kožu sljedećih mjesec dana i odmah se posavjetujte sa zdravstvenim radnikom ako primijetite bilo kakve promjene. Ako ste zabrinuti zbog lajmske bolesti, nužno je potražiti liječničku pomoć i pridržavati se režima liječenja koji vam je propisan. Pod svaku cijenu treba izbjegavati prijevremeni prekid terapije jer bi to moglo pogoršati stanje. Važno je napomenuti da se krpelji mogu prenijeti sa psa na čovjeka, ali samo ako su prisutni na krznu životinje.

Nakon što se zakače za kožu i počnu gristi, prijenos postaje nemoguć. Prijenos lajmske bolesti ne događa se između pojedinaca, što jamči da je zaraženi ne mogu prenijeti drugima. U slučajevima kada se posumnja na lajmsku bolest, medicinske ustanove provode temeljite pretrage besplatno za pacijenta jer je pokriven socijalnim osiguranjem.

Kada uranjate u čuda prirode, od iznimne je važnosti ostati budan i oprezan u zaštiti od krpelja. Po izlasku iz vaše avanture ispunjene prirodom, preporučljivo je pažljivo pregledati svoje tijelo i odjeću, odmah izvaditi sve krpelje na koje naiđete pravilnom tehnikom uklanjanja.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.