U golemom prostranstvu prirodnog svijeta postoje brojna bića koja izazivaju strahopoštovanje, iako su određena bića, poput stršljena, univerzalno prezirana. Zastrašujući ubod ovog specifičnog kukca predstavlja znatnu opasnost jer ima potencijal izazvati po život opasnu alergijsku reakciju.

Danas je naš cilj ponuditi pomoć u snalaženju u tim situacijama. S dolaskom proljeća i njegove divne klime dolazi i dolazak insekata koji predstavljaju potencijalnu prijetnju pojedincima.

Naša današnja tema su stršljeni. Ako doživite nenamjerni ubod stršljena u grlo ili vrat, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć. Nastala oteklina može začepiti vaše dišne ​​putove i potencijalno rezultirati gušenjem, što je stanje opasno po život. Od vitalne je važnosti odbaciti pogrešno mišljenje da je ubod stršljena obično smrtonosan, iako može uzrokovati značajnu bol.

  • Tipično, ubod stršljena rezultira privremenim otokom koji se smanjuje nakon nekoliko dana. Unatoč tome, postoje slučajevi u kojima otrov stršljena može dovesti do anafilaktičkog šoka ili potaknuti alergijsku reakciju, povećavajući razinu rizika. Kako bi se osigurala maksimalna sigurnost u prirodnom okruženju, preporuča se izbjegavanje područja koja su prepoznata kao staništa stršljena.

Kada se bavite vrtlarstvom, ključno je biti oprezan i zaštititi sve izložene dijelove tijela. U slučaju slučajnog uboda važno je odmah izvaditi žalac i ublažiti nelagodu hladnim oblogom. Čin uboda stršljena obično dovodi do upale, crvenila i osjećaja iritacije na zahvaćenom području kože. Iako se manji ubodi mogu povući unutar 30 do 60 minuta, osobe s povećanom osjetljivošću na otrov mogu se susresti sa značajnim otokom koji obuhvaća cijelo mjesto uboda ili određeni dio tijela koji je uboden.

Kako biste spriječili širenje toksina unutar sebe, Krenizdravo.rtl.hr predlaže podizanje zahvaćenog dijela tijela iznad ostatka tijela. Umjesto pincete, preporučuje se korištenje plosnatog noža za sigurno uklanjanje preostalih uboda s kože, jer pinceta može nenamjerno gurnuti otrov dalje u tijelo, pogoršavajući ubod. Ako dođe do uboda u području grla ili vrata, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć kako bi se izbjegle respiratorne komplikacije ili, u težim slučajevima, gušenje kao posljedica naknadne upale.

  • Osobe koje su predisponirane za alergijske reakcije imaju povećanu osjetljivost na ubode otrovnih stršljena, koji mogu izazvati anafilaktički šok. Nakon uboda stršljena postoji nekoliko čimbenika koji mogu dovesti do razvoja anafilaktičkog šoka, stanja koje izaziva veliku zabrinutost. Oni koji su alergični na ubode insekata mogu se susresti sa specifičnim nuspojavama. Otok na mjestu uboda predstavlja potencijalnu opasnost od gušenja. Nakon uboda stršljena ili ose, imunološki sustav pojedinca postaje iznimno osjetljiv na alergen, dovodeći ih u opasnost od anafilaktičke reakcije nakon sljedećih uboda.

Ako dođe do anafilaktičkog šoka, od iznimne je važnosti odmah kontaktirati hitnu pomoć kako bi se odmah dobila antišok terapija. Stručni stručnjaci pažljivo će procijeniti simptome i preporučiti odgovarajuće količine adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida za ublažavanje alergijske reakcije.

U situacijama kada je hitna medicinska pomoć nedostupna i kada se netko suočava s potencijalno opasnim po život scenarijem, ključno je posjedovati unaprijed određenu rezervu adrenalina. Ovo je osobito važno za osobe osjetljive na alergijske reakcije izazvane ubodima insekata, posebice ubodima stršljena. Kako biste proaktivno riješili ovu zabrinutost, savjetuje se potražiti smjernice od zdravstvenog stručnjaka za davanje odgovarajuće injekcije adrenalina i tableta antihistaminika.

Kada se upala pojavi bez ikakvih znakova alergijske reakcije, preporučljivo je koristiti hladne obloge na mjestu uboda. Učinkovita opcija za tu svrhu je metalna žlica, koja pruža pouzdan izvor hladnoće. Ako je osobu uboo kukac, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć jer se kod nekih osoba može pojaviti odgođena alergijska reakcija unutar vremenskog okvira od 8 do 10 sati. U slučaju bilo kakve nelagode ili iritacije nakon uboda pčele, ose ili stršljena, iskusni pčelar predlaže potencijalne prednosti tableta aspirina ili andola. Postupak je jednostavan: otopite jednu tabletu i izravno je nanesite na zahvaćeno područje kako biste ublažili nelagodu ili upalu.

Kako bi se postigli optimalni rezultati u smislu smanjenja upale, ublažavanja nelagode i prevencije svrbeža, bitno je izbjegavati kontakt sa zahvaćenom regijom i primijeniti proizvod točno jednu minutu nakon injekcije. Ovaj se protokol mora izvršiti odmah nakon primjene injekcije. Ostati smiren i pribran od iznimne je važnosti kada se suočite s ubodom stršljena ili insekta. Ako se pojavi alergijska reakcija, potrebno je odmah potražiti liječničku pomoć.