Dani se mogu kategorizirati kao sretni ili nesretni, pozitivni ili negativni, a postoje trenuci kada je preporučljivo kloniti se određenih aktivnosti ili izbjegavati preuzimanje izazovnih zadataka. Zbog toga imamo izraze kao što su “Crni petak”, “Sretna nedjelja” i “Luda ​​srijeda”.

Nadalje, pojedinci su počeli povezivati ​​određene karakteristike s pojedincima na temelju njihovog datuma rođenja. Srpski folklor, posebno, nudi uvid u tumačenja kako nečiji dan rođenja može utjecati na život.

Ponedjeljak, kao najnježniji dan među sedam, obično se povezuje s pozitivnim vjerovanjima. Uvriježeno je mišljenje da su osobe rođene u ponedjeljak predodređene za dug i uspješan život. Nadalje, zbog svog statusa prvog dana u tjednu, ponedjeljak se smatra povoljnim danom za pokretanje raznih poslovnih pothvata. U kršćanskoj tradiciji ponedjeljak ima značaj kao dan kada je Bog započeo stvaranje svijeta, dodatno naglašavajući njegovu povoljnu prirodu za upuštanje u značajne pothvate.

Utorak, koji se često smatra najnesretnijim danom u tjednu, nosi sa sobom auru loše sreće koja se proteže čak i na one nesretne duše rođene na ovaj dan. Uvriježeno je mišljenje da čak i najotpornija bića, poput vukova, utorkom poduzimaju dodatne mjere opreza kako bi se zaštitili od nesreće. Stoga se savjetuje suzdržati se od pokretanja bilo kakvih novih pothvata na ovaj zlosretni dan, jer se vjeruje da takvi postupci mogu izazvati neuspjeh i razočaranje.

Srijeda ima različita značenja. Služi kao povoljan dan za započinjanje novih pothvata i upućivanje na putovanja. Postoji vjerovanje da će osobe rođene na ovaj dan posjedovati izuzetnu inteligenciju i snažno blagostanje. U pojedinim krajevima Srbije srijeda se poštuje kao sveti dan, a “Velika srijeda” se smatra vremenom utjehe za unesrećene i one koji podnose nevolje.

Četvrtak ima poseban značaj jer se nadaleko smatra danom sreće. Narodna izreka: “Svaki dan je povoljan, ali četvrtak je glavni” naglašava uvjerenje da upravo ovaj dan ima najveći potencijal za pozitivnost i uspjeh. Prema drevnoj mudrosti, osobe rođene u četvrtak predodređene su za sreću i blagostanje tijekom cijelog života. Nadalje, u prošlim razdobljima, poljoprivredni radovi često su počinjali četvrtkom, označavajući povoljnu prirodu ovog dana. Osim toga, bio je običaj tražiti ruku buduće nevjeste četvrtkom, dodatno naglašavajući njegove povoljne konotacije.

Petak se, prema raširenom vjerovanju, često smatra nesretnim danom. Obično se kaže da “svaki pothvat petkom nailazi na poteškoće”. U nekim krajevima Srbije petak se smatra “nečistim” i vjeruje se da privlači susrete sa “zlim duhovima”. To je razlog iza izraza “Crni petak”, koji se koristi za opisivanje nesretnog razvoja događaja. Ne preporučuje se početak rada petkom zbog mogućnosti nesreće. Osim toga, mnogi se ljudi suzdržavaju od putovanja na ovaj dan iz straha od nesreća. Prevladava mišljenje da osobe rođene petkom neće doživjeti sreću u životu.

Na dan subote posebno se pijetet onima koji su umrli. Ovo obilježavanje uključuje hodočašće na groblje, gdje se daruju darovi i pale svijeće. I dalje postoji uvjerenje da treba biti oprezan kako bi se izbjegla nesreća. Pojedinci rođeni subotom smatraju se izvanrednim, ali otpornim na utjecaj zlonamjernih entiteta. Pretpostavlja se da posjeduju sposobnost razumijevanja jezika izvan ljudskog razumijevanja i da komuniciraju sa stvorenjima iz životinjskog carstva. Nadalje, naširoko se smatra da oni rođeni subotom posjeduju urođenu sposobnost otkopavanja skrivenih blaga i postizanja velikog uspjeha u životu.

Dan odmora, nedjelja, ima veliku važnost u kršćanskoj tradiciji jer simbolizira Božji odmor nakon stvaranja svijeta. Ova povezanost s odmorom i druženjem s obitelji dovela je do raznih vjerovanja vezanih uz nedjelju. Vjeruje se da oni sretni pojedinci rođeni na današnji dan vode život pun sreće i profinjenosti.