Nakon tri godine veze s Indijcem, hrvatska TikTokerica Anita Mandić s obitelji je krenula na putovanje u Indiju, gdje su svoju zajednicu proslavili tradicionalnim indijskim vjenčanjem. Anita je podijelila svoje iskustvo u zagrljaju njegove obitelji i pružila uvid u živopisnu svadbenu ceremoniju. Običaji koji su se održavali tijekom svečanosti bili su u oštroj suprotnosti s poznatim balkanskim tradicijama na koje je čak i sama Anita navikla.

Naš svadbeni put odveo nas je u Hrvatsku i Indiju. Po dolasku u Indiju, nisam mogao ne primijetiti kaotičan promet. Tijekom ovog putovanja imao sam zadovoljstvo prvi put upoznati roditelje svog partnera. Dočekali su me radosnim zvukovima bubnjeva i kišom cvijeća. Napokon, nakon tri duge godine, mogli smo se sresti oči u oči. U Indiji vjenčanja traju tri dana, a svečanosti se održavaju i danju i navečer. Kao rezultat toga, trebale su nam dvije kombinacije za svaki dan slavlja. Ukupno 14 dana marljivo sam tražila savršenu vjenčanicu i kompletan komplet. Tradicionalna vjenčanica, poznata kao lehenga, bila je iznenađujuće pristupačna. Na kraju sam platila oko 280 eura za svoju haljinu, ali bilo je dostupnih i jeftinijih opcija. Za razliku od naših običaja, mladenka i mladoženja u Indiji zajedno biraju i kupuju svoje vjenčano ruho. Anita je podijelila svoje iskustvo, rekavši: “Bilo je to doista jedinstveno i posebno putovanje za nas.”

Kad su moji roditelji stigli u Indiju, moja tazbina ih je srdačno dočekala, koja je pokazala iznimno gostoprimstvo i komunicirala na nevjerojatno ljupak način.

U indijskoj kulturi običaj je da se mladenkino tijelo ukrasi zamršenim uzorcima kane, koji simboliziraju ukrasni ukras.

Tijekom dana vjenčanja, primjena kane bila je uobičajena tradicija i za mladenku i za mladoženju, iako je mladoženjina primjena bila mnogo minimalnija. Proces tetoviranja je trajao otprilike sat vremena, a ja sam strpljivo čekala da se osuši. Nakon toga je započela “rampudža”, koja je u biti bila molitva božanstvu Ramu uz živahne zvukove raznih glazbenih instrumenata. Postupno je molitva prerasla u veseli ples koji se nastavio do kasno navečer. Iznenađujuće, alkohol se nije konzumirao tijekom svečanosti, jer se vjerovalo da bi bilo nepoštovanje piti u prisutnosti bogova, koje Hindusi pozivaju na svoja vjenčanja. Ovo se ograničenje pokazalo kao najizazovniji aspekt za mene.

Službeni dan vjenčanja, koji je bio drugi dan, uključivao je pozivnice i označio prijelaz s intimnog druženja uže obitelji na veće slavlje. Kod Indijaca je običaj da imaju opušten osjećaj za vrijeme, pa je naša ceremonija počela kasnije od predviđenog. Početni dio obreda bio je isključivo za užu rodbinu, a tradicionalno ne bi prisustvovali mladenka i njezini rođaci. Međutim, bili smo znatiželjni i odlučili smo svjedočiti ovom dijelu. Nakon ukusnog ručka započela je ceremonija Haldi. Tijekom ovog rituala mladenci se nanose kurkumom, s tim da mladenka to čini u svojoj kući, a mladoženja u svojoj. Vjeruje se da kurkuma ima razne zdravstvene dobrobiti.

 

Večer je bila ispunjena sangeetom, ceremonijom koju smatram vrhuncem indijskih vjenčanja. Udobna odjeća neophodna je za ovaj događaj jer uključuje sate plesanja. Sangeet je jedinstvena tradicija gdje obitelj i prijatelji izlaze na pozornicu kako bi pokazali svoje talente, obično kroz ples, a ponekad čak i kroz pjevanje.

Posljednjeg i najznačajnijeg dana indijskog vjenčanja, mladenka i mladoženja izlaze na pozornicu kako bi odgovorili na razna pitanja domaćina, uključujući i pitanje gdje su se prvi put susreli. U međuvremenu, dok sam se pripremala za svečanosti, moj muž i njegova obitelj radosno su plesali uz ritmične udarce bubnjeva. Ovaj poseban segment podsjeća na svečani ulaz mladenke, s jedinom razlikom što mladoženja dolazi jašući veličanstvenog konja ili u elegantnoj kočiji.

Vjenčanje je trajalo nešto više od dva sata, obuhvaćajući različite segmente koji su uključivali isprekidano sjedenje, stajanje i hodanje oko svečane vatre. Osim toga, postojao je običaj bacanja piljevine u vatru. Na kraju proslave dobila sam mangalsutru, ogrlicu od zlata ukrašenu perlicama i privjeskom, koja se tradicionalno daruje mladenki.

Po tradiciji, očekuje se da svi aktivni sudionici svadbene ceremonije izuju cipele. Običaj je da mladenkine sestre i prijateljice razigrano uzimaju mladoženjine cipele, dok se njegova obitelj i rodbina prave da to ne primjećuju. Kako bi vratio svoje cipele, mladoženja mora platiti. Nakon toga smo se vratili kući gdje me je dočekala topla dobrodošlica. Staza kroz cijelu kuću bila je ukrašena laticama, a dok smo hodali ovom stazom prekrivenom laticama, dočekala me zdjela s vodom u koju sam morala ući. Prvi korak morao sam učiniti desnom nogom. Na kraju smo posjetili i hram u sklopu kuće. Nakon toga uslijedila je ugodna večera i slavlje.