– U nastavku našeg današnjega članka govorimo o paradajzu, koji je već uveliko krenuo da rađa u baštama širom regije. Slijedi i par savjeta kako da poboljšate svoj urod paradajza za ovo ljeto…

Osiguravanje obilne i vrhunske žetve rajčica ne uključuje samo pravilnu gnojidbu, već i ključni korak pravilne rezidbe. Ovaj bitan aspekt njege rajčice jamči obilan i vrhunski urod. Koji je značaj rezidbe? Kako bi se osigurala učinkovita raspodjela hranjivih tvari, preporučljivo je odrezati prekomjerne izdanke, čime se ti vitalni resursi preusmjeravaju prema bitnim dijelovima biljke, kao što su plodovi, i izbjegavajući nepotrebno rasipanje. Primjenom preciznih tehnika rezidbe, možete predvidjeti značajno povećanje količine i kvalitete svoje žetve.

  • Osim toga, uklanjanje donjeg lišća služi kao učinkovita mjera za sprječavanje prijenosa bolesti i promicanje optimalnog protoka zraka. Između stabljike rajčice i bočnih glavnih izboja uočavaju se manji sekundarni izdanci koji brzo rastu i troše hranjiva. Preporučljivo je redovito uklanjati te izdanke, po mogućnosti jednom tjedno, nakon što dostignu veličinu od približno 5-10 cm. Da bi ih se uklonili, mali izdanci se mogu ukloniti ručno, dok se veći učinkovitije podrezuju oštrim škarama. Preporuča se uklanjanje donjeg lišća biljaka rajčice, osobito onih koje su u dodiru s tlom ili blizu tla. Ovi listovi su skloni plijesni i mogu prenijeti bolesti na cijelu biljku. Kako bi se održao pravilan protok zraka u donjem dijelu biljke, preporučuje se redovito uklanjanje donjeg lišća.

Ako želite zaustaviti rast biljke rajčice nakon što dosegne određenu visinu, možete odlučiti podrezati vrhove. To će preusmjeriti hranjive tvari biljke prema razvoju ploda, a ne poticati daljnji rast. Osim rajčice, ova tehnika rezidbe primjenjuje se i na raznim drugim kulturama, poput vinove loze, gdje je preusmjeravanje hranjivih tvari u plodove jednako ključno. Neka se sreća osmjehne vašim nastojanjima dok uzgajate i podrezujete biljke rajčice! Prigrlite ove upute i uživajte u obilju plodonosne žetve koja vrvi živopisnim i slatkim rajčicama.

Temperatura je ključna za uspjeh uzgoja rajčice, koja je nedvojbeno najomiljenija voćka za sadnju u vrtu ili na terasama, ali i na balkonima. Pod odgovarajućim uvjetima, uzgoj ovog voća je iznimno jednostavan proces; međutim, bez idealnih okolnosti, to postaje znatno izazovnije. Kako bi se osigurala pravilna njega, od iznimne je važnosti zaštititi ga od niskih temperatura i zaštititi od pretjeranog izlaganja sunčevoj svjetlosti. Naime, idealno temperaturno područje za njegov uzgoj je između 20 i 25 °C.

Kad temperatura dosegne 30 stupnjeva, voće više ne može proizvoditi likopen i karoten koji su odgovorni za njegovu jedinstvenu boju. Nasuprot tome, ako temperatura padne ispod 10 stupnjeva, zelene rajčice neće proći proces zrenja. Kako javlja Tportal, ako dođe do značajnog pada temperature, što se može dogoditi u određenim regijama, nužno ih je unijeti u zatvorene prostore (gdje je toplije) radi zrenja. Za optimalan rast preporuča se posaditi ih na mjesto koje dnevno dobiva najmanje šest do osam sati izravne sunčeve svjetlosti. Uočeno je da osobito dobro uspijevaju kada se stave u gredicu ili u prostranu posudu zapremnine najmanje 40 litara.

Za optimalan rast, tlo bi trebalo imati dobru drenažu i pH između 5,8 i 7, iako općenito može uspijevati u većini vrsta tla, isključujući glinu. U rano proljeće, ili ako ste sigurni da se tlo neće ponovno smrznuti, imate mogućnost započeti s uzgojem sjemena, bilo u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Kada biljka rajčice uspijeva u ograničenom prostoru, oslanja se isključivo na hranjive tvari prisutne u tlu, koje osigurava vrtlar. Prije presađivanja sadnica, u smjesu za saksije dodajte sljedeće komponente: Pola šalice gnojiva bogatog fosforom.

  • Mala količina ljuski jaja koje su temeljito zgnječene. Dodajte dodatni sloj zemlje od 10 cm na vrh mješavine i nastavite s presađivanjem biljke u posudu. Kako bi se osigurao pravilan rast biljke, važno ju je temeljito zalijevati dok tlo ne bude ravnomjerno vlažno. Tipično, vrtlari slijede rutinu zalijevanja gdje biljku zalijevaju jednom, ostave da prođe 10 minuta, a zatim ponavljaju postupak dok se voda ne vidi u ladici.

Zbog svog ograničenog okoliša, biljke u saksiji imaju tendenciju dehidracije bržom brzinom u usporedbi s biljkama koje se uzgajaju u zemlji. Stoga je uobičajeno da ih zalijevate svaki drugi dan, osobito dok temperature nastavljaju rasti. Kako se veličina posude smanjuje, tlo se brže suši, što zahtijeva češće zalijevanje. Krstarica navodi da je važno pravodobno osigurati oslonac, poput kolca, rešetke ili kaveza, za zasađeni vrt kako bi biljka uspjela i dala obilnu i ukusnu žetvu u dogledno vrijeme.