Obično se naziva varivo, pirica ili pasja pšenica, stolisnik se često kategorizira kao korov koji uspijeva u poljoprivrednim krajolicima i voćnjacima. Unatoč tome, osim svoje reputacije invazivne biljke, stolisnik ima značajnu ljekovitu vrijednost, poznat po svojoj sposobnosti pročišćavanja krvi i limfnog sustava, čišćenja želuca i pružanja olakšanja za razne zdravstvene tegobe.

Pire, koji doseže visinu i do 1 metar, može se pohvaliti raznolikom lepezom sastojaka uključujući karoten, proteine, mineralne soli, jabučnu kiselinu, askorbinsku kiselinu, vitamine A i B, željezo, kalcij, kalij, eterična ulja, šećere i saponine, što ga čini vrijednim resursom s različitim primjenama.

Ova svestrana biljka koristi se u razne svrhe uključujući liječenje upala, djeluje kao diuretik, rješavanje gastrointestinalnih problema, ublažavanje hemoroida, liječenje bolesti jetre, borbu protiv prostatitisa, ublažavanje reume i gihta, liječenje kožnih bolesti i pružanje olakšanja za brojne druge bolesti.

U ovoj zbirci pronaći ćete razne recepte koji detaljno opisuju pripremu čaja, ali i drugih ljekovitih pripravaka.

U svrhu pročišćavanja krvi i ublažavanja simptoma artritisa, pomiješajte 30 g pirea sa 10 g slatke paprike. Za pripremu čaja jednostavno dodajte 4 žlice ove mješavine u 1/2 litre kipuće vode.
Ostavite smjesu da miruje 8 sati, zatim pažljivo odvojite tekućinu od svih krutih tvari i konzumirajte je u tri jednaka dijela prije svakog obroka.

Za pripremu standardnog čaja od pirea jednostavno pomiješajte litru vode s tri žlice pirea od usitnjenog korijena. Ostavite smjesu da kuha dok se voda ne reducira na pola.
U svrhu detoksikacije, preporuča se konzumiranje procijeđene tekućine u tri odvojene doze dnevno tijekom 40 dana.

Da biste napravili ljekoviti pripravak za infekcije, pomiješajte 4 žlice pirea s 2 litre bijelog vina i pustite da prokuha. Pustite da smjesa kuha pola sata pod poklopcem, zatim je procijedite prije konzumiranja dvije doze dnevno.

Za sakupljanje i gotov pire sakupljaju se korijen i rizomi u kasnu jesen ili rano proljeće. Treba ih oprati, osušiti i zatim izrezati na manje segmente prije nego što se pohrane u dobro prozračenim prostorima pomoću papirnatih ili platnenih vrećica.

Napomena:

Ako niste sigurni kako prepoznati pire, možete ga nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili kao dijetalni ekstrakt posebno dizajniran za pomoć u liječenju dijabetesa.