– Kada bi se u bivšoj Jugoslaviji, sredinom 80 godina pomenula neka sportsdka heroina, svi bi odmah rekliMonika Seleš. U to dba najbolja tenisačica bila je na krovu svijeta, a njena karijera je naprasno prekinuta, jer je jedan fan istrčao na teren i ubo je nožem u leđa…

U šokantnom i brutalnom incidentu koji se odigrao 30. travnja 1993. Gunter Palcher, poznati sportaš podrijetlom iz bivše Jugoslavije, neočekivano joj je zario nož 1,5 cm duboko u lopaticu. Ovaj jezivi čin dogodio se pred očima televizijskih kamera i svjetske publike. Ako osjetite nelagodu i deformaciju prstiju, ovaj lijek će vam pružiti brzo olakšanje! U pratnji majke i brata, Monika je krvava odmah prevezena u obližnju bolnicu na hitnu medicinsku pomoć. Steffi Graf, unatoč tome što se ispričala zbog svog kratkog posjeta zbog hitnih zahtjeva natjecanja, istaknula je svoje poštovanje.

Predviđa se da će napad i krvarenje koje je uslijedilo Seles poremetiti utakmicu u Hamburgu, jer je za dlaku izbjegla presjecanje ključnih živaca za samo milimetar, što je rezultiralo velikom vjerojatnošću paralize. Kako bi primila potrebno liječenje i pokrenula proces ozdravljenja, ekspresno je privatnim zrakoplovom prebačena u Sjedinjene Države. Iako se Monika vratila tenisu 1995. godine, pokazalo se da je njezina prošla postignuća teško ponoviti, što je spriječila njezina stalna borba s posttraumatskim sindromom, koji je spriječio njezin potpuni oporavak. Nakon što je izdržala nemilosrdnu borbu sa svojom težinom i tražila utjehu kroz meditaciju, terapiju i hranu, na kraju je izašla kao pobjednica. Nepokolebljivom predanošću i rigoroznim treninzima uspješno se riješila viška kilograma i izašla kao potpuno revitalizirana osoba.

BONUS TEKST:

Vaše tijelo ima način slanja znakova upozorenja otprilike mjesec dana prije srčanog udara, dajući vam 8 pokazatelja da bi se opasnost mogla približiti. U slučaju da se nađete sami i posumnjate na srčani udar, važno je odmah potražiti pomoć nekoga tko vas može sigurno prevesti do najbliže zdravstvene ustanove. Ako postoji bilo kakva nejasnoća u vezi s time radi li se o srčanom udaru ili ne, savjetuje se da odmah nazovete hitnu pomoć umjesto da čekate. Studije pokazuju da starije osobe i žene često odgađaju traženje pomoći zbog nedostatka prepoznavanja simptoma i pogrešnog pripisivanja simptoma srčanog udara (kao što su bolovi u trbuhu ili ramenima) drugim bolestima.

Ovo kašnjenje nije rezultat želje da opterete svoje bližnje, već nerazumijevanja situacije. Važno je znati da se simptomi koji ukazuju na mogući srčani udar mogu manifestirati već mjesec dana prije samog događaja. umor Prevladavajući pokazatelj nadolazećeg srčanog udara je umor koji se ne može objasniti. Jednostavne aktivnosti poput spremanja kreveta ili tuširanja mogu postati izazovne, a iscrpljenost može nastupiti do kraja dana. Ovaj simptom je osobito čest kod žena.

  • Često se javlja nelagoda u trbuhu, zajedno sa simptomima poput mučnine, nadutosti i plinova. Prije srčanog udara, bol se obično manifestira u isprekidanim valovima. Kada je riječ o muškarcima, bol u prsima ključni je rani pokazatelj koji se nikada ne smije zanemariti. Međutim, kod žena je ovaj simptom prisutan samo u 30% slučajeva. Može se manifestirati kao trajna ili prolazna nelagoda u rukama (obično lijevoj ruci), čeljusti, vratu, ramenima i trbuhu. Nesanica Manifestacije obuhvaćaju poteškoće u započinjanju spavanja, prerano buđenje i slabiji kalibar sna. Ovo je stanje povezano s povećanom osjetljivošću na kardiovaskularne bolesti ili cerebrovaskularne incidente. Osim toga, može izazvati duboku tjeskobu i povećane stope izostanaka s posla, s većom prevalencijom uočenom među ženskom populacijom. Otežano disanje ili osjećaj nedostatka zraka može rezultirati osjećajem nedovoljnog unosa kisika i vrtoglavicom.

Ovaj specifični simptom nije specifičan za spol i obično se manifestira otprilike šest mjeseci prije srčanog udara. Gubitak kose obično se smatra dodatnim znakom, prvenstveno pogađa muškarce u dobi od 50 godina i više, iako su i žene osjetljive na ovo stanje. Kada srce kuca nepravilno ili ubrzano, nije neuobičajeno da pojedinci, osobito žene, dožive osjećaj panike i tjeskobe. Osim toga, epizode nepravilnog rada srca koje traju 1-2 minute mogu dovesti do simptoma kao što su vrtoglavica i duboka iscrpljenost. Pretjerano znojenje, bilo abnormalno ili ne, može poslužiti kao početni pokazatelj nadolazećeg srčanog udara, manifestirajući se u bilo kojem trenutku tijekom dana.

Ovo stanje češće pogađa žene i može se pogrešno pripisati simptomima povezanim s menopauzom, kao što su noćno znojenje ili iznenadni valovi vrućine. Osim simptoma sličnih gripi, osobe koje pate od ove pojave također mogu primijetiti vlažnu kožu i obilno znojenje, bez obzira na temperaturu okoline ili razinu tjelesne aktivnosti. Dok simptomi srčanog udara mogu povremeno nestati, najčešći pokazatelji ovog stanja i dalje postoje. Može se osjetiti nelagoda u prsima, koja se može manifestirati kao dugotrajan osjećaj ili iznenadni napad, praćen osjećajem stezanja, punoće i neugodnog pritiska. Osjećaj boli, oštar ili tup, može varirati u intenzitetu i trajanju. Može biti kratkotrajan, trajati samo kratko vrijeme, ili može trajati nekoliko sati. Osim toga, ova bol ima potencijal zračiti i utjecati na druga područja tijela.

Bol i nelagoda mogu se manifestirati u različitim područjima uključujući čeljust, lijevu stranu, ruku, leđa, vrat i trbuh, osobito u regiji koja se obično naziva područjem “žlice”. Mogu se javiti simptomi kao što su nedostatak zraka, nedostatak zraka, poteškoće s disanjem i bol u prsima. Simptomi kao što su hladan znoj, mučnina, povraćanje, blijeda put i opća slabost mogu ukazivati ​​na stanje nelagode i lošeg zdravlja. Otkucaji srca mogu se povećati do najviše 150 otkucaja u minuti. Može doći do iznenadne nepokretnosti jednog ili više udova, bilo da se radi o ruci, nozi ili svim njima. Iznenadna pojava nesvjestice ili intenzivna glavobolja mogu ukazivati ​​na ozbiljno stanje.

Ako osjetite nadolazeću smrt, strah ili razdražljivost, važno je da osobe sa srčanim oboljenjima odmah potraže pomoć ako bol potraje dulje od dvije minute. Slično tome, osobe s anginom pektoris trebaju potražiti liječničku pomoć ako se bol ne povuče unutar deset minuta od uzimanja nitroglicerina. U slučaju da ste sami i sumnjate na srčani udar, nemojte se ustručavati zatražiti nečiju pomoć u prijevozu do najbliže zdravstvene ustanove.