U današnjem je društvu sve rjeđe naići na mlade bračne parove koji se odluče živjeti u ruralnim područjima. Umjesto toga, mnogi se odlučuju za privlačnost urbanog života ili čak odlaze u inozemstvo. Unatoč tome, postoje dirljive priče koje se dijele na internetskim platformama koje ističu parove koji pronalaze ljepotu i radost u jednostavnosti života na selu.

U jugoistočnom delu Pirotske kotline, na oko 18 kilometara udaljenosti od Pirota, nalazi se selo Sukovo na levoj obali reke Jerme.

Ušuškano usred valovitih brežuljaka nalazi se prekrasno selo Čelanovci u kojem živi samo par stanovnika. Siniša i Višnja Janković, iskazavši izuzetnu hrabrost, odlučili su pobjeći od kaotičnog urbanog života i smjestiti se u ovo spokojno utočište. Okruženi prekrasnim krajolicima i zelenim hrastovim šumama, oni također uživaju u obilju neukroćenih voćnih stabala koja donose slatke užitke i služe kao temelj za njihove zanatske duhove.

Naša rezidencija nalazi se na najvišoj točki, odredištu nedostupnom nijednom cestom. Na ovom osamljenom mjestu mi smo jedini stanari, iako primamo povremene goste. Ovu zadivljujuću priču za Kurir je podijelio Siniša Janković iz Zrenjanina.

Boraveći u Pančevu, oduvijek je gajio duboku čežnju da doživi spokoj seoskog života. Ova trajna težnja konačno se ostvarila prije nešto više od godinu dana, slučajno tijekom početka pandemije Covid-19. U tom slučajnom razdoblju naletio je na sukovski samostan i igrom slučaja kupio šarmantno seosko prebivalište. U očaravajućem okruženju ovog idiličnog kraja susreo se sa svojom sada već suprugom Višnjom (31) iz Šapca. Njihovo putovanje kulminiralo je radosnom ceremonijom održanom unutar samih zidina samostana, gdje su nedavno izmijenili iskrene zavjete.

Usred pandemije koja još traje, jedan moj blizak poznanik zaposlio se u samostanu Sukov i obratio mi se za pomoć u štali. U tom periodu sam boravio u Pančevu i imao malo stado koza. Čak i unutar urbanog okruženja, uvijek sam se trudio prihvatiti prirodniji stil života. Međutim, nisam mogao zanemariti neospornu čežnju za nečim većim, čežnju da se oslobodim granica grada i uspostavim miran život u planinama ili ruralnom selu, gdje bi moj fokus bio isključivo na mom poslu i nastojanju da moja stoka. Ta duboka unutarnja čežnja, koju često nazivam “zov divljine”, ostaje urezana u moje sjećanje dok Siniša razmišlja o vlastitim prošlim iskustvima.

Noseći torbe i koze koje je uspješno prodao, uputio se prema samostanu Sukov. Njegova reputacija marljivog i pouzdanog čovjeka brzo je zapela za oko drugima, što je dovelo do raznih ponuda za posao. Igrom slučaja, naišao je na praznu kuću na vrhu brda, koju je ostavio njen preminuli vlasnik. Preuzevši zadatak obnove i restauracije kuće, projektu je posvetio nešto više od mjesec dana prije nego što se konačno vratio u Pančevo.

Ubrzo nakon sezone godišnjih odmora, primio sam poruku od nasljednika imanja u kojima mi se pruža primamljiva prilika da postanem vlasnik. Unatoč mojim ograničenim financijskim sredstvima, jer sam imao ušteđenih samo oko 500 eura, uvjeravali su me da novac nije preduvjet. Požurivali su me da se preselim u kuću, napravim potrebne pripreme i nastavim s isplatama svojim tempom. Presretna, revno sam podijelila ovu vijest s majkom i očuhom, kojima je to isprva bilo zabavno. Međutim, moja majka je brzo izrazila svoju nepokolebljivu podršku, uvjeravajući me da će mi pomoći koliko god bude mogla.

Kroz pregovore s prodavateljima uspješno je kupio nekretninu nizom plaćanja. Zanimljivo je da je cijelo imanje, koje obuhvaća polje i dio susjedne šume sa stablom šljive, došlo po iznimno pristupačnoj cijeni od samo 1500 eura. Iako kuća nije imala kupaonicu, imala je pogodnost struje i pristup izvorskoj vodi, unatoč tome što je bila u ruševnom stanju.

Tijekom razdoblja intenzivnih snježnih padalina, Siniša se slikovito sjeća da je cesta bila potpuno blokirana cijeli tjedan i pol. Kao rezultat toga, nisu mogli otići na svoje uobičajeno putovanje u obližnje selo kako bi kupili osnovne namirnice. No, Siniša je imao predusretljivosti i unaprijed prikupio zalihe, uključujući brašno, mast, krumpir i slaninu, što se pokazalo kao spas u ovom teškom vremenu.

U početku se odlučio izolirati na nekoliko mjeseci. No prije otprilike dvije godine povezao se s Višnjom posredstvom Facebooka. Njihova je ljubav cvjetala, što ih je navelo da započnu novo poglavlje svog života 25. veljače prethodne godine. Svoje stvari su objedinili u dva vozila i krenuli na put sa 1,000 eura kod njih.

Da bi se krenulo na ovaj način života, neophodno je posjedovati odlučnu odluku i temeljitu spremnost. Ovo nije zadatak koji treba shvatiti olako. Unutar naše skromne nastambe nalazi se raznolika kolekcija od 25 koza, junica, zečeva, dvije moravske svinje i jato kokoši koje nam ljubazno osiguravaju stalnu opskrbu svježim jajima. Naša samodostatnost izvor je velikog ponosa jer proizvodimo sve što nam je potrebno. Održavaju nas domaći kvasci od trešnje, uz mliječne proizvode od kojih se dobiva kiselo mlijeko i sir. Naš bogati vrt prošle je godine dao obilje luka i krumpira, a naše ostarjelo sjeme marljivo čuvamo.

Naša posvećenost uzgoju hranjivih proizvoda bez pesticida obuhvaća asortiman voća i povrća, zajedno s prerađenim proizvodima i slatkim desertima napravljenim od divljih kupina, pa čak i ljubičica. Bavimo se i uzgojem gljiva, pedantnim sušenjem i konzerviranjem vrganja te berbom ljekovitog bilja za distribuciju. Nadalje, aktivno se bavimo uzgojem stoke i poljoprivredom. Naša roba okuplja entuzijastične kupce naše vjerne klijentele, a ruku pomoći pružamo i braći u samostanu, misaono napominje naš sugovornik.

Toplo preporučam pojedincima da ga isprobaju i osobno se uvjere u njegovu transformativnu moć, jer će ih zajamčeno osvojiti. Ovakav način života je nekada prevladavao, ali je polako nestao. Današnji užurbani gradovi zahtijevaju kolektivno buđenje. Srž leži u ponovnom uspostavljanju veze između čovječanstva i prirodnog svijeta i ponovnom oživljavanju našeg razumijevanja temeljnih načela života.

Pronalazeći utjehu u tišini, Višnja i Siniša prihvaćaju spoznaju da je put do njihovog prebivališta brižljivo popločan i da im donosi veliko zadovoljstvo.