Prisutnost krvnih ugrušaka u tijelu može biti i štetna i alarmantna za nečije dobro, jer se često pojavljuju naglo i velikom brzinom, predstavljajući značajan rizik od srčanog ili moždanog udara.

Redovito praćenje broja krvnih stanica, posebice kolesterola i triglicerida, od iznimne je važnosti za zdravstvene djelatnike zbog mogućnosti asimptomatskog povlačenja rane tromboze. Ovo naglašava značaj koji se pridaje održavanju dosljedne kontrole nad ovim pokazateljima. Prema riječima Lepe i Srećne, tromb, jedinstveni oblik krvnog ugruška, igra vitalnu ulogu u procesu cijeljenja na mjestu ozljede. Njegove primarne funkcije obuhvaćaju sprječavanje prekomjernog krvarenja, zaštitu od bakterijskih infekcija uzrokovanih bakterijskom infiltracijom i poticanje cjelokupnog zacjeljivanja rana.

Proces agregacije trombocita, gdje se trombociti lijepe i skupljaju zajedno, može dovesti do stvaranja opasnog krvnog ugruška koji se zaglavi u krvnoj žili. Ugrušci, također poznati kao duboka venska tromboza, prvenstveno se javljaju u venama nogu i zdjelice. Pojedinci mogu primijetiti simptome kao što je oticanje jedne ili obje noge, praćeno pojavom tamne promjene boje na koži. Osim toga, može se osjetiti i nelagoda u blizini mjesta stvaranja ugruška.

  • Kada pokretljivost postane izazovna i zahvaćena koža je topla na dodir, ključno je da se pacijent redovito kreće i odmah potraži liječničku pomoć radi temeljite procjene i eventualnog upućivanja na daljnje dijagnostičke postupke. Prisutnost krvnih ugrušaka u venama može se otkriti color dopplerom, neinvazivnom metodom koja ne uzrokuje nelagodu i ne zahtijeva anesteziju. Osim toga, ultrazvučno snimanje ne samo da može prepoznati duboku vensku trombozu, već i procijeniti stanje stijenke krvnog suda i otkriti moguće proširene vene. U roku od nekoliko minuta, vješti vaskularni kirurg može točno dijagnosticirati stanje i razviti individualizirani plan liječenja.

Za liječenje duboke venske tromboze postoji više izbora liječenja. Tipično, antikoagulansi se koriste za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka, dok se trombolitici koriste za otapanje postojećih ugrušaka. Liječenje ovog stanja zahtijeva hospitalizaciju i intenzivno praćenje. Kada se krv transformira iz svog tekućeg oblika u teksturu sličnu gelu, rezultat je stvaranje krvnog ugruška, također poznatog kao tromb. Trombociti ili trombociti ispunjavaju ključnu funkciju u krvožilnom sustavu potičući zgrušavanje krvi i štiteći od prekomjernog krvarenja.

Stvaranje krvnih ugrušaka, također poznatih kao trombi, potencijalna je prijetnja zdravlju i čak može biti kobno. Ovi se ugrušci mogu razviti u bilo kojoj krvnoj žili, iako se najčešće nalaze u ekstremitetima, plućima i srcu. Kada se u nozi stvori krvni ugrušak, to je obično posljedica ozljede ili oštećenja krvne žile, što remeti normalan protok krvi. Ova blokada može se pojaviti ili u površinskim venama, što se naziva površinski tromboflebitis, ili u dubokim venama, što dovodi do stanja koje se naziva duboka venska tromboza (DVT). Nastanku tromboze mogu pridonijeti različiti čimbenici, uključujući i poremećaje koagulacije.

Mehanička oštećenja i utjecaj nikotina, lijekova ili bakterijskih toksina mogu oštetiti endotel. Postoperativni postupci često rezultiraju zastojem krvi, a ovom stanju mogu doprinijeti i dugotrajna razdoblja sjedenja. Pretilost je i dalje značajan problem u današnjem društvu, dok su trudnoća i korištenje oralnih kontraceptiva sve češći.

Nadalje, postoji korelacija između povišene razine kolesterola u tijelu i prisutnosti ove maligne bolesti. Kako pojedinci napreduju u dobi, njihova se pokretljivost smanjuje. Uznemirujući simptomi mogu se pojaviti kada se u nozi stvori krvni ugrušak. Iako manji ugrušci možda neće pokazivati ​​nikakve vidljive znakove, ključno je obratiti pažnju na sljedeće znakove povezane s dubokom venskom trombozom: Otok u nozi, gležnju ili stopalu prevladavajući je simptom. Tipično, grčevita bol se osjeća u potkoljenici. Dodatno, javlja se nelagoda i bol u predjelu stopala i gležnjeva. Brza medicinska intervencija je imperativ kada se suočite s dubokom venskom trombozom, teškim medicinskim stanjem.

Uočite li bilo koju od gore navedenih indikacija, nužno je da odmah obavijestite svog liječnika. Kako bi se eliminirala mogućnost plućne embolije, liječnik će provesti temeljitu procjenu koristeći niz dijagnostičkih metoda uključujući ultrazvuk, dimerni test, Doppler, Homanov znak i plućnu procjenu. Liječnik će primijeniti lijekove namijenjene sprječavanju zgrušavanja krvi i olakšavanju otapanja ugruška, au posebnim scenarijima u kojima su antikoagulansi kontraindicirani, može se umetnuti filtar donje šuplje vene. U teškim slučajevima potrebna je kirurška intervencija.