U našoj današnjoj raspravi zadubit ćemo se u najdestruktivnije bolesti koje su se pojavile u 21. stoljeću. Neosporivo je da tumori odnose najveći broj života na globalnoj razini, naglašavajući kritičnu važnost brzog prepoznavanja simptoma.

Danas ćemo pozornost usmjeriti na znakove koji se javljaju prvenstveno tijekom noći. Cancer Research UK identificirala je tri ključna simptoma koji se često javljaju ujutro kod osoba koje se bore s rakom: umor, mučnina i glavobolje. Ovo istraživanje naglašava da je umor čest i izazovan simptom s kojim se susreću pacijenti s rakom. Učinci umora povezanog s rakom protežu se daleko izvan fizičkog aspekta, utječući na pacijente i na emocionalnoj i mentalnoj razini.

  • Stanice raka odgovorne su za iscrpljivanje esencijalnih nutrijenata u tijelu, za što znanstvenici vjeruju da je primarni uzrok umora. Umor je osobito jak kod raka krvi zbog štetnog utjecaja na koštanu srž, ključnu komponentu u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Mučnina je istaknuti simptom kod raznih vrsta tumora, posebno onih koji zahvaćaju mozak, jetru i probavni sustav. Može nastati kao posljedica liječenja raka, poput kemoterapije i zračenja, kao i kao posljedica napredovanja i širenja raka po tijelu. Jutarnje mučnine u slučajevima raka dojke mogu poslužiti kao pokazatelj da je bolest metastazirala u mozak.

Glavobolje često služe kao uobičajena manifestacija tumora mozga, iako podrijetlo ovih glavobolja može varirati. Općenito, glavobolje povezane s tumorima mozga su intenzivne, dugotrajne i imaju tendenciju postupnog pogoršanja, osobito ujutro. Ključno je naglasiti da iako ove indikacije mogu upućivati ​​na postojanje raka, one također mogu biti indikacije raznih drugih zdravstvenih stanja. Stoga, ako se pojave bilo kakvi zabrinjavajući simptomi, preporučljivo je potražiti savjet liječnika za medicinsku pomoć.

Važno je napomenuti da iako se maligne bolesti mogu manifestirati različitim simptomima, ti simptomi često upućuju na nekancerogena stanja ili ozljede. Zanimljivo je da rani stadij malignih bolesti obično ne pokazuje nikakve vidljive simptome, što predstavlja značajan izazov za rano otkrivanje.

Simptomi raka mogu se razlikovati ovisno o specifičnoj vrsti, ali postoje određene opće indikacije koje se mogu pojaviti kod mnogih vrsta, uključujući umor, nenamjerni gubitak težine i groznicu. Od presudne je važnosti da osobe koje imaju trajne, neobjašnjive simptome koji traju nekoliko tjedana odmah potraže liječnički savjet. Postoji nekoliko uobičajenih znakova raka s kojima se pojedinci mogu susresti, kao što su promjene na dojkama, poput prisutnosti kvržice ili osjećaja tvrdoće u dojkama ili pazuhu, promjene u području bradavica i iscjedak, kao i svrbež, crvenilo, ljuštenje ili boranje kože dojke.

Postoji nekoliko značajnih promjena koje se mogu pojaviti tijekom procesa mokrenja, uključujući probleme, nelagodu i pojavu krvi u mokraći. Također se može pojaviti neočekivano krvarenje ili modrice bez očitog uzroka. Od iznimne je važnosti ne zanemariti promjene u karakteristikama stolice, poput prisutnosti krvi ili promjena u navici stolice. Isto tako, ne treba zanemariti uporan kašalj ili promuklost koji se ne popravljaju. Poteškoće s jedenjem mogu se manifestirati na različite načine, kao što su bol i žgaravica nakon jela, teškoće pri gutanju, osjećaj nelagode u želucu, suočavanje s mučninom i povraćanjem te primjećivanje promjena u apetitu.

Dugotrajan i uporan umor, kao i prekomjerna vrućina i znojenje tijekom noći bez vidljivog razloga također su znakovi kojih treba biti svjestan. Primjetne promjene također se mogu primijetiti u oralnoj regiji, poput prisutnosti bijelih ili crvenih izbočina na jeziku ili u ustima, praćenih znakovima poput krvarenja, nelagode ili gubitka osjeta na usnama ili u ustima. Neurološki poremećaji obuhvaćaju niz simptoma, uključujući glavobolje, epilepsiju, promjene u vidu ili sluhu i prisutnost opuštenog lica.

Znakovi promjena na koži mogu se očitovati kao ispadanje ili krvarenje kvržice, pojava novog madeža ili promjena na postojećem, zacjeljivanje rane ili prisutnost žutice na koži ili bjeloočnici. Otok ili prisutnost kvržica može se primijetiti u različitim dijelovima tijela, poput vrata, pazuha, trbuha ili prepona. Promjene u težini, bilo povećanje ili smanjenje, često mogu uzrokovati zbunjenost. Određivanje točnog početka i trajanja zloćudne bolesti može se pokazati kao zastrašujući zadatak. Svaka vrsta raka napreduje svojim jedinstvenim tempom, pri čemu rak jetre i gušterače obično napreduje brže u usporedbi s rakom prostate.

Određivanje točnog trenutka nastanka raka pokazalo se nepremostivim izazovom, s obzirom na posebnost svakog pojedinca i inherentnu varijabilnost same bolesti. Čak i prisutnost vidljivih znakova i simptoma nudi ograničenu pomoć, budući da se obično manifestiraju u kasnijim fazama bolesti. Općenito, početni simptomi nastaju kada tumorska masa dosegne veličinu koja vrši pritisak na susjedne strukture, organe, tkiva, krvne žile i živce. Taj pritisak može uzrokovati bol i/ili funkcionalne promjene u zahvaćenom organu. Na primjer, kompresija vidnog živca tumorom mozga može dovesti do oštećenja vida.