Poremećaji srca i krvnih žila su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, odgovorni za većinu smrtnih slučajeva. Godišnje, više od 17 milijuna ljudi izgubi život zbog ovih bolesti, a prognoze pokazuju da će taj broj do 2030. porasti na 23 milijuna. Hrvatska također ima značajnu prevalenciju bolesti krvožilnog sustava, što ih čini glavnim uzrokom smrtnosti u zemlji. S obzirom na ovu uznemirujuću statistiku, ključno je prepoznati da su indikacije kardiovaskularnih problema često suptilne i mogu proći nezamijećene, čak i od strane zdravstvenih stručnjaka.

Kada se razmatraju potencijalni problemi povezani s kardiovaskularnim sustavom, važno je obratiti pažnju na specifične pokazatelje. Bolesti srca mogu rezultirati zadržavanjem tekućine u nogama, poznato kao “problemi s srčanim zaliscima”. To sugerira da oticanje u donjim ekstremitetima ili zglobovima može biti posljedica oslabljenog srca i njegove smanjene sposobnosti da adekvatno opskrbljuje periferne organe krvlju. Iako anksioznost možda nije prvi simptom koji vam pada na pamet kad razmišljate o srčanim problemima, ona može biti značajan pokazatelj.

Tokom srčanog udara, pojedinci mogu doživjeti intenzivnu tjeskobu i strah od nadolazeće smrti, a nije neuobičajeno da pacijenti prijavljuju iznenadan val tjeskobe i straha prije samog događaja.Dodatno, trajni kašalj koji prelazi u hripanje može ukazivati na zatajenje srca uzrokovano nakupljanjem tekućine u plućima. Kada standardni lijekovi za kašalj ne donesu olakšanje, bitno je ozbiljno shvatiti ovaj simptom.

Iako se često bol u prsima povezuje s srčanim udarom, to nije jedini pokazatelj koji treba uzeti u obzir, s obzirom na određene iznimke. Bez obzira na to što neugodnost obično počinje u prsima, može se proširiti na različita područja, uključujući ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Bitno je napomenuti da bol ne mora nužno potjecati iz prsa; može započeti i u drugim dijelovima tijela poput lijeve ili desne ruke.

Umor se često pripisuje sezonskim promjenama ili vanjskim čimbenicima, no to nije uvijek slučaj. Ako osjetite neobjašnjiv umor ili doživite značajan napor tijekom jednostavnih aktivnosti poput hodanja, bitno je biti oprezan, jer to potencijalno može ukazivati na probleme sa srcem.Srce, veličine stisnute šake, predstavlja šuplji mišić smješten u prsnom košu, odnosno sredogruđu (lat. mediastinum), odgovoran za pumpiranje krvi kroz krvne žile. Masa ljudskog srca varira između 200 i 425 grama.