Danas ćemo pisati o jednoj dosta zanimljivoj priči koja nam stiže sa domaće estrade. Ovo se dogodilo prije 25 godina, ali je priča i dalje aktelna te smatramo da vrijedi da je ponovo spomenemo. U pitanju su Novi Fosili a to je grupa čije se pjesme slušaju i danas dan.

Durđica Barlović, poznata kao prva pjevačica “Nove Folice”, posjedovala je neizmjernu privlačnost i slovila za jednu od najzanosnijih žena bivše Jugoslavije. Tragično, njezina je karijera naglo prekinuta preranom smrću 1992. Tog zlosretnog dana 22. kolovoza podlegla je bolesti dok je uživala u kupanju sa svojim voljenima na plaži. Da je sudbina krenula drugim tokom, danas bi pokojni pjevač obilježio 73. rođendan. Njezine bezvremenske pjesme nastavljaju odjekivati ​​generacijama. Tragično, Durđica je preminula od srčanog udara u 43. godini života, a za sobom je ostavila dva sina – 11-godišnjeg Hrvoja i 4-godišnjeg Bornu.

  • Naša obitelj nikada nije bila za ekstravagantne rođendanske proslave. I dok im majka nije pridavala veliki značaj, kod nas su se uvijek okupljali naši najbliži, jer je voljela kuhati. Hrvoje, najstariji Durđičin sin (sada ima 41 godinu), ispričao je kako će se prijatelji okupiti kako bi pjesmom obilježili njezin rođendan. Unatoč čestim putovanjima, majci je obitelj uvijek bila prioritet. Ona utjelovljuje bit odane majke i domaćice. Uzimanje stvari u svoje ruke za nju je bila nužnost. Ona je samodostatna, sposobna sama promijeniti plin, pa čak i zamijeniti gume na automobilu kada je to potrebno. Kućanstvo je uvijek bilo besprijekorno. Hervoyer se prisjeća njezinih impresivnih kuharskih vještina, posebice njezinih jela s rakovima. Također je otkrio da ima talenta za šivanje vlastite koncertne odjeće.

Zapanjujuće, ona je osobno izradila preko 90 posto svojih kostima za nastup, koji su bili ništa manje nego veličanstveni. Njezinu vjenčanicu, dragocjenu imovinu, još uvijek čuvaju njezina braća. Razmišljaju da ga doniraju u dobrotvorne svrhe i organiziraju dobrotvorni koncert. Prvobitna pjevačica Novih fosila bila je Durđica, koja je odlučila otići iz benda kako bi obitelj stavila na prvo mjesto. Unatoč odlasku, nastavila je održavati pozitivan odnos s bivšim kolegama iz benda. No, na dan njezine smrti u Duimićevoj kući dogodilo se nešto nesvakidašnje. Unatoč dobrom i stabilnom zdravstvenom stanju, prerani odlazak pokojne Duimić iznenadio je. Bilo je doista zapanjujuće da su na dan njezine smrti svi satovi u mom stanu misteriozno prestali raditi. Tek nakon ovog neobičnog događaja primio sam srceparajuću vijest.

BIOGRAFIJA

Njegova strast prema glazbi postala je očigledna u mladosti. Sa samo 13 godina debitirala je kao pjevačica osvojivši publiku na natjecanju “Djeca pjevaju”. Kako je vrijeme prolazilo, nastavila je pokazivati ​​svoj vokalni talent, često nastupajući s VIS-om „Batali“ u programima Tribine mladih.

  • Sredinom 60-ih godina upisala je srednju građevinsku školu u Splitu, no strast prema glazbi počela joj je oduzimati sve više vremena. Kao i mnogi drugi u Splitu, vodila ju je skladatelj i dirigent Đeki Srbljenović, koji joj je savjetovao da uči klavir i gitaru. Čim je završila školu, započela je profesionalnu karijeru kao solistica popularnog VIS-a “Batali” iz Splita. Nakon uspješnog boravka u Splitu, otišla je u Zagreb, gdje je neko vrijeme nastavila nastupati kao solistica.

U to je vrijeme zabilježen njezin zadivljujući nastup u poznatoj beogradskoj zabavnoj emisiji “Obraz uz obraz” u svibnju 1974. godine, u kojoj je obrađivala pjesmu “Kad si bio samo moj”. Osvrćući se na svoje rane dane i preseljenje u Zagreb, Đurđica Barlović u intervjuu je ispričala: “Spakirala sam kofere, obavijestila roditelje o odlasku i našla se u gradu pod Sljemenom. Da sam barem znala što me čeka, nikad ne bi otišao iz Splita.