– Za Josipa Broza Tita se jako dobro znalo da je veliki šmeker, i da je jednostavno slab na ljepotice. Iako je pored sebe imao Jovanku Broz, svaki trenutak je koristio da malo šara sa strane…

Vera Cvetinović pjevala je Titu serenadu u trideset odvojenih prilika, uz dodatnu ekstravaganciju luksuznog vozila s vozačem koje je poslano po nju, osiguravajući da njezini melodični doprinosi uzdignu njegova okupljanja. Na vrhuncu svoje televizijske slave, bila je proglašena jednom od najzadivljujućih osoba u Jugoslaviji. Putovanje je za Veru Cvetinović počelo tijekom studija književnosti u Novom Sadu, gdje je svoje amatersko pjevačko umijeće pokazala u KUD-u “Svetozar Marković”. Njezin je talent bio toliko izvanredan da je 1971. izabrana za inauguracijski glas Vojvodine.

  • To joj je otvorilo put da postane solista Radio Novog Sada. Prema njezinim riječima, glazbenu sklonost i iznimne vokalne sposobnosti koje posjeduje naslijedila je od oca Mirka Cvetka, koji je podrijetlom iz Kutjeva, a poznat je po svom vještini sviranja tambure. U tom sam razdoblju izvodio melodije Ivice Šerfezija, Đorđa Marjanovića, Tereze Kesovije. Putujući sa svojom trupom po Južnoj Americi, upoznao sam očeve zagorske pjesme i majčine srpske napjeve. Istovremeno, u jesen 1974. godine, Izvršno vijeće Vojvodine organiziralo je doček Josipa Broza na Fruškoj gori u vili Mošina.

Pozvali su me da prvi put otpjevam “Tita”. U to su vrijeme minice bile u modi, no ja sam odlučila odjenuti staru bakinu haljinu do poda kako bih privukla njegovu pozornost, duhovito tvrdeći da je izrađena od vintage zagorskih zavjesa – prisjetila se Vera. Broz je bio krajnje zapanjen kada je saznao da je haljina izrađena od zavjesa uvezenih iz Zagorja. Tog sam mu dana otpjevao serenadu uz melodične pjesme “Tiho noći moje zlato spava” i bezvremenski zagorski klasik “Fala”.

Zanimljivo, i ubuduće kada sam imao čast nastupati pred predsjednikom, ove dvije pjesme ostale su neizostavan dio mog repertoara. Ovo intrigantno otkriće ispričala je Vera Cvetinović, koja je nakon studija dobila mjesto na televiziji. Vera je sredinom sedamdesetih danju radila na TV Novi Sad, a uveče je pjevala u hotelu “Park”. Ti su intimni nastupi, prisjeća se, privukli skromnu publiku koja joj je zahvalnost iskazivala darivajući je knjigama ili osvježavajućim pićima. Tito je čak i tada tiho promatrao iz daljine, jer ga je istinski zanimalo njezino osobno i profesionalno djelovanje.

Dok smo sjedili uz pucketajuću vatru u Karađorđevu, Tito se raspitivao o mojoj nedavnoj maturi i nesretnoj prometnoj nesreći koju sam doživio. Njegova istinska zabrinutost navela me da shvatim da je dobro obaviješten o mom životu i da mi je ukazao svoje povjerenje. Tijekom tog diplomatskog lova, usred veselog svadbenog veselja, imao sam priliku otpjevati Titu srdačnu melodiju Zvona zvonca i očarati Jovanku voljenom melodijom Salaš u malom ritu. Vera, željna da podijeli svoje drage uspomene, ponosno je izložila fotografije našeg druženja s obitelji Broz u ovom pitoresknom lovištu iu čarobnom gradiću Bugojnu.

Vera je zahvaljujući Titu postala neslužbena Miss Jugoslavije u bosanskim lovištima. Ova titula pripala joj je nakon revije Aleksandra Joksimovića, na kojoj je predsjednik javno iznio mišljenje da je Vera najljepša zbog svoje elegantne haljine. Vera se prisjeća da se Broz sigurno šalila, jer je Joksimovićeva predstavila mini haljine i suknje sa prelijepim manekenkama Jovankom i Titom, dok je ona bila zaglavljena u kupaonici zakopčana do grla. Potom je Titovo osiguranje često dogovaralo da Veru na susret s Brozom prevoze šofer i “mercedes”.

Njezini susreti s njim bili su različiti u smislu tajnovitosti, diskrecije i javnosti. Navečer 31. prosinca 1976. Vera Cvetinović, proslavljena jugoslavenska pjevačica, dosegnula je vrhunac svoje slave nastupivši u Novom Sadu, gdje su Jovanka i Josip Broz, zajedno s cijelim političkim vrhom zemlje, nestrpljivo iščekivali dolazak. nove 1977. godine. Iako je Verina pjevačka karijera bila samo razbibriga, bavila se novinarstvom i zaposlila se kao voditeljica i glazbena urednica na Radio Novom Sadu.

Nakon toga je prešla u televizijske voditelje. Sve do svoje smrti 1980. pjevala je Titu serenadu izražavajući duboku tugu svjedočeći njegovoj vidljivoj bolesti. Prilikom njihovog posljednjeg susreta, Tito je navodno tražio njezinu prisutnost pored sebe, iako su se njegove pudlice pokazale kao smetnja tijekom njezinog iskrenog nastupa. Živeći u Novom Sadu, i dalje je vlasnica neobičnog hotela kojeg krase brojne slike Tita i Jovanke.