– U današnje vrijeme djevojke i žene postaju majke tek poslije 30 godine, i ta dobna granica se itekako pomjerila. Nekada su žene rađale sa 20 godina, pravile su porodice, a danas su ipak došla malo drugačija vremena.

Tijekom godina došlo je do značajne evolucije u društvenim očekivanjima koja se postavljaju pred žene. Danas se od njih očekuje da ispune brojne uloge, uključujući da budu predane majke, uspješne profesionalke, besprijekorno odjevene i iznimne supruge. Čini se da popis očekivanja nema kraja. U potrazi za izvrsnošću u svim tim ulogama, žene često zanemaruju vlastite potrebe i želje. Postanu zaljubljeni u ideju da je trava zelenija s druge strane, neprestano se uspoređujući s drugima i čeznući za onim što doživljavaju kao ljepši i ispunjeniji život. Predstavljamo vam inspirativnu priču o ženi koja je hrabro podijelila svoju ispovijest na društvenim mrežama, priču koja će sigurno promijeniti vaš pogled na određene stvari.

Njezina je figura bila besprijekorna, bez ijedne mrlje viška. Njezina kosa i nokti bili su besprijekorno njegovani, odišući izrazito ženstvenim mirisom. Sa strahopoštovanjem sam promatrao dok je razgovarala sa svojom kćeri, smireno i strpljivo je upućujući na važnost brige o sebi… Plijenila je moj pogled, zbog čega nisam mogao skrenuti pogled. U dobi od trideset i pet godina, opterećena s nekoliko kilograma viška, okrznutim lakom na noktima i nasumično zavezanim repom, zanemarila sam šminku i ne sjećam se jesam li se jutros uspjela istuširati.

Pažnja mi je podijeljena na brigu o moja dva dječaka koji su se neustrašivo popeli na najviše grane stabla u obližnjem parku. Nedostaje mi energije da ih upozorim: “Odmah siđite! Mogli biste se ozlijediti – budite oprezni!” Ipak, čak i da izgovorim te riječi, vjerojatno bi naišle na gluhe uši. Svladan umorom, osjećam se slabo i potpuno iscrpljeno. Nenamjerno sam fiksiran na nju, ne mogu skrenuti pogled. U očajničkom trenutku uhvatim se kako žudim za spokojnom pribranošću majke koja ostaje pribrana, tiha i ima potpunu kontrolu nad svime. Kao odgovor na moje misli, ona se iznenada okrene i pogleda me u oči.

Obuzet sam zbunjenošću, nalikujem djetetu, zbog čega moj govor postaje fragmentiran i ispunjen mucanjem. Isprike, ali moram vas pohvaliti! Vaše spokojno i sabrano držanje doista je vrijedno divljenja, pogotovo u usporedbi s mojom vlastitom transformacijom u potpuno nepoznatu osobu zbog zahtjeva majčinstva. Izgovaram ove riječi s eksplozivnom energijom. Sjedajući pokraj mene na klupi, nasmiješio se. U međuvremenu, ona ispušta uzdah, fiksirajući pogled na spokojnu djevojku koja se nježno njiše naprijed-natrag. „Imate li dva sina? Koliko su stari? Zaista, to su moji sinovi. Slučajno imaju 6 i 8 godina! “Jeste li ih rodili kad ste imali oko 27 godina? Zbunjen, odgovorio sam s jednostavnim “da”. U 37. godini života doživjela sam čudo da sam rodila svoje prvo dijete Saru.

  • Sada, s 41 godinom, a moj suprug ima 50, donijeli smo odluku da više nemamo djece. Nažalost, više ne mogu rađati djecu, a moj suprug nema želju proširiti obitelj. Kao rezultat toga, Sara će odrastati kao jedinac, noseći teret naših očekivanja na svojim ramenima. Ona ima zadatak ispunjavati uloge i sina i kćeri, biti akademski uspješna i održavati zdrav način života. Na našem obiteljskom stablu nema braće i sestara za Saru, budući da se ni moja sestra ni moj brat nisu odlučili oženiti. U ovoj fazi života mog supruga, njegovi poznanici su već ušli u fazu da dobiju unuke s kojima se povremeno druže. Čini se, međutim, da ga Sara osvaja svojom bujnošću, bučnošću i živahnošću.

Ima trenutaka kad osjećam da bi mu ona mogla biti izvor smetnje. Realnost je da doživljavam osjećaj razočaranja. Moja je želja za Sarom bila duboka i shvatio sam da sam joj učinio veliku nepravdu. Dugo sam bio u romantičnom partnerstvu sa suprugom. Zbog različitih čimbenika kao što su stjecanje visokog obrazovanja, uspostavljanje profesionalne karijere i davanje prioriteta našem radu, neprestano smo odgađali naše vjenčanje i izglede za zasnivanje obitelji. Samim time dolazak našeg djeteta koincidirao je s proslavom mog 37. rođendana, jer smo cijelo ovo putovanje željno iščekivali njeno rođenje.

Ne znajući da sam svoje najbolje godine posvetio gomilanju bogatstva, samo da bih shvatio da ono nema nikakvu vrijednost u zagrobnom životu. Nažalost, zanemario sam pravu bit života. Idealno je da dijete ima roditelje koji su u mladosti. Otac koji ih bez napora može podići bez ikakvih pritužbi na bolove u leđima ili nelagodu. Majka koja može pojuriti za njima i fizičkom snagom i čeličnim živcima. Nažalost, kada dijete ima vidno starije roditelje, često se osjeća neugodno. Najveći strah koji me obuzima je mogućnost da će Sara na kraju biti napuštena, uz našu odsutnost tijekom njezine diplome ili vjenčanja. Te dragocjene godine mogu proći bez naše prisutnosti.

Glasom ispunjenim tugom izrazila je žaljenje što je predugo čekala da je donese na svijet. Nakon duljeg razdoblja sjedenja i razgovora, primijetio sam da kasni s rasporedom. Kako bih nagovorio svoje nevoljke sinove da odu, žurno sam ih vratio kući. Tijekom naše rasprave prenijela nam je vrijednu mudrost: “Budite oprezni kada gajite osjećaje zavisti”, mudro je zaključila. Kao roditelj, s kojim se izazovima susrećete i koje brige vas muče?