– Jako je bitno u periodu proljeće ljeto piti sokove koji su napravljeni od prirodnoga voća. Izbjegavati gazirana pića koja su smrt za imuni sistem, ali i za samu liniju te dobru liniju. Danas govorimo o ananasu koji se na ovom podneblju jako rijetko jede….

Ovaj napitak, osmišljen i za detoksikaciju i za mršavljenje, sadrži snažnu mješavinu sastojaka koji imaju sposobnost učinkovitog sagorijevanja masti. Za optimalne rezultate preporučuje se konzumiranje ovog napitka svako jutro prije doručka ili kao hranjiv međuobrok između obroka. Potrebne komponente za pripremu napitka su sljedeće: Za pripremu ovog divnog napitka sakupite šaku kolutića ananasa, nekoliko listova svježe mente, cijeli limun, komad svježeg đumbira i žlicu meda. Postignite glatku konzistenciju miješanjem ananasa i đumbira zajedno u blenderu.

  • U smjesu umiješajte sok od limuna tako da ga iscijedite. Umiješajte svježe mljevene listove mente i zasladite smjesu velikom količinom meda. Konzumacijom ovog napitka možete pokrenuti proces detoksikacije, eliminirati nepotrebno zadržavanje vode te pospješiti sagorijevanje masti. Uključivanje đumbira u piće služi za podizanje tjelesne temperature, čime se pospješuje razgradnja masti. Slično tome, med ima sličan utjecaj. Limun i menta rade u tandemu kako bi poboljšali probavu i spalili kalorije. Prisutnost ananasa ključna je zbog sadržaja bromelaina, enzima koji pomaže pri mršavljenju i ima protuupalna svojstva. Štoviše, fruktoza koja se nalazi u ananasu pomaže u obuzdavanju žudnje za slatkim poslasticama. Uključivanje ovog napitka u vašu rutinu može pomoći u postizanju vaših ciljeva mršavljenja i održavanju dobro uravnoteženog načina života.

Osim što je ukusno i divno tropsko voće, ananas posjeduje mnoštvo značajnih prednosti za dobrobit osobe. Biomedical Reports, publikacija iz rujna 2016., otkriva da se ovo voće stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini i da se uzgaja u raznim tropskim regijama diljem svijeta. Posebno se može pohvaliti obiljem esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamin C, vitamin B, dijetalna vlakna i minerale poput mangana. Ananas je svestrano voće u kojem se može uživati ​​svježe, smrznuto ili konzervirano, što omogućuje konzumaciju tijekom cijele godine.

Stručnjaci za prehranu preporučuju da se radije odlučite za konzervirani ananas u vlastitom soku nego u sirupu, jer voće prirodno sadrži fruktozu, oblik šećera. Čak i kada je konzerviran, ananas u vlastitom soku i dalje će na etiketi prikazivati ​​točan sadržaj šećera. Nasuprot tome, ananas u sirupu smatra se dodatnim izvorom šećera koji pridonosi ukupnom unosu šećera tijekom dana.

Bez obzira na način konzumacije koji preferirate, evo 8 uvjerljivih razloga da uključite ananas u svoju prehranu. Obilje vitamina C nalazi se u ananasu. Imunološki sustav dobiva podršku od sadržaja vitamina C u ananasu, koji također pruža antioksidativne prednosti. Jedna šalica ananasa sadrži 78,9 miligrama vitamina C, što premašuje preporučeni dnevni unos za odrasle žene (75 mg) i približava se preporuci za muškarce (90 mg). Vitamin C je važan zbog svoje ključne uključenosti u cjelokupno zdravlje, pridonoseći rastu i oporavku raznih tjelesnih funkcija, poput zacjeljivanja rana i apsorpcije željeza.

Konzumacija ananasa ima potencijal pomoći u procesu probave. Mješavina enzima poznata kao bromelain, koja se nalazi u ananasu, pokazala je u studijama da posjeduje protuupalna svojstva koja mogu ublažiti upalu i oticanje nosa, kao i pomoći u procesu zacjeljivanja rana i opeklina. Osim toga, bromelain se tradicionalno koristio u zemljama Srednje i Južne Amerike za liječenje probavnih tegoba, a istraživanje objavljeno u Biotechnology Research International pokazuje da bromelain dobiven iz ananasa može ublažiti simptome proljeva.

Utvrđeno je da konzumacija ananasa povećava snagu kostiju zbog visokog sadržaja mangana. Istraživanja su pokazala da je mangan, uz kalcij, ključan za održavanje optimalnog zdravlja kostiju. Ananas je izniman izvor ovog minerala, jer samo jedna šalica daje približno 76 posto preporučene dnevne vrijednosti mangana. Uključivanjem mangana u svoju prehranu možete učinkovito smanjiti rizik od osteoporoze i povećati ukupnu čvrstoću kostiju i mineralnu gustoću.

Ipak, važno je biti oprezan i izbjegavati pretjeranu konzumaciju. Studija objavljena u časopisu The Open Orthopedics Journal upozorava da konzumacija više od 11 mg mangana dnevno može potencijalno dovesti do kognitivnih poremećaja. Srećom, nema razloga za uzbunu, jer je malo vjerojatno da će dosegnuti takve razine. Zapravo, pola šalice ananasa sadrži manje od 1 mg mangana. Ananas se može pohvaliti bogatstvom antioksidansa, koji služe kao moćna zaštita od raznih bolesti.

U časopisu Molecules, studija objavljena u lipnju 2014. otkrila je da je ananas bogat izvor antioksidansa, osobito fenola, flavonoida i vitamina C. Ovi antioksidansi, koji su prisutni u raznim namirnicama, imaju sposobnost suzbijanja upala i neutraliziranja štetnih slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali, molekule koje mogu oštetiti stanice, povezani su s raznim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest i probleme s očima. Uključivanjem hrane bogate antioksidansima poput ananasa u našu prehranu, možemo učinkovito smanjiti rizike povezane s ovim stanjima.