Pjevačica Teya Dora bila je jedan od favorita Beovizije 2024., a do finala je stigla pjesmom “Ramonda”, koja nosi posebnu simboliku za Srbiju i srpski narod.

Teya Dora, Teodora Pawłowska“Pjesma “Ramond” nosi posebnu simboliku za Srbiju i srpski narod, jer njen naziv upućuje na prepoznatljivi cvijet ljubičastih latica, Natalijinu ramondu. “Ovaj cvijet simbolizira Dan primirja u Prvom svjetskom ratu koji se obilježava 11. studenoga”, stoji u tekstu.


Godine
. Ramonda se nalazi u istočnoj Srbiji i na planini Kajmakčalan, gdje je srpska vojska pod zapovjedništvom kneza Živojina Mišića vodila ogorčene bitke s bugarskim snagama tijekom priprema za proboj Solunskog fronta, uvoda u oslobođenje Srbije u 1. stoljeće . Svjetski rat.

Ramonda Natalija

Nakon “Srpske ramonde” koju je Josif Pančić pronašao na Rtnju i “Ramonde myconi”, endema Pirinejskog poluotoka, otkrivena je i “Natalijina ramonda”.Botaničar Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića, otkrio ju je 1882. godine u Jelašničkoj klisuri kod Niša.

Iako je prvobitno želio biljku nazvati “Niška ramonda”, Petrović ju je ipak nazvao po kraljici Nataliji Obrenović, u znak priznanja dijelu Srbije u kojem je pronađena. Ova biljka postala je simbol Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, koji se obilježava 11. studenog, zbog povijesnog i simboličkog značaja za srpski narod.Zavod za zaštitu prirode Srbije svrstao je ovu biljku u “strogo zaštićenu vrstu”, što znači da je zabranjeno njeno sakupljanje i uništavanje njenog staništa.

Ramonda NatalijaOpstanak ove biljke ugrožavaju promjene mikroklime njezina staništa, radovi na infrastrukturi, urbanizacija, izgradnja brana u škrapama i gudurama te berba cvjetnica za uzgoj na drugim mjestima.

Ramonda se još naziva i “cvijet feniks” jer se u vrijeme bez kiše osuši i ponovno procvjeta u punom sjaju nakon prvih kiša.