Ime Zdravka Šotre za sve nas ima neizmjerno značenje jer se radi o iznimno uspješnom i plodnom redatelju na našim prostorima. Izvanredne kreacije ovog cijenjenog srpskog redatelja neprestano su hipnotizirale i zaokupljale srpski narod. Divljenje i obožavanje njegovih kultnih filmova i serija nastavlja se kroz svaku sljedeću generaciju. Rijetkost je u našoj zajednici sresti nekoga tko nije bio dirnut barem jednim od njegovih majstorskih djela.

Rođen 13. veljače 1933. godine u selu Kozice kod Stoca, Šotra je na profesionalni put krenuo krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. Još u mladosti doživio je niz zapaženih uspjeha. Njegov neprocjenjiv doprinos različitim domaćim filmskim projektima ostavio je trajan utjecaj, pa je vrlo vjerojatno da ste se susreli s nekim od njegovih radova. Šotrine televizijske serije u posljednje su vrijeme osvojile milijune gledatelja, među kojima su iznimno popularni naslovi Licem u lice, Glumac je glumac, Ranjeni orao, Više od igre, Priče iz Majstorske radionice, Učiteljica, Nepobjedivo srce, Grijeh njene majke , Gdje cvate limun žut i mnoge druge.

Slavni filmaš Zdravko Šotra, koji se može pohvaliti opsežnim opusom od više od 130 ostvarenja tijekom gotovo jednog stoljeća, postigao je zapaženo priznanje svojim remek-djelom Zona Zamfirova. Nadalje, njegovi drugi zapaženi filmovi, kao što su Igmanski marš, Braća po majci, Lajanje na zvijezde, Pljačka Trećeg Reicha, Ivkova slava i brojni drugi, pobrali su opće obožavanje.

Uz nevjerojatnu publiku od 1.200.000 pojedinaca, ovaj film je nepobitno i s pravom osvojio cijenjenu titulu financijski najuspješnije domaće produkcije do sada. Unatoč zavidnim godinama i sjajnoj karijeri, Šotra skromno priznaje da bi ustrajao u svojoj profesiji da nije bilo potencijalnog poniženja koje bi mogla donijeti. Iako njegove maštovite ideje nastavljaju cvjetati, priznaje da bi uključivanje u višestruke pothvate u ovoj fazi njegova života bilo neprikladno.

Priznajući stalno promjenjiv krajolik industrije, direktor je itekako svjestan prevladavajućeg načina razmišljanja koji daje prednost značajnim profitima ostvarenim opsežnim reklamnim kampanjama. No, on čvrsto vjeruje da je takav pristup ništa manje nego katastrofalan. Prema Šotrinim riječima, pravi uspjeh može se postići samo autentičnom kreativnošću. Njegova slavna karijera, koja je započela kasnih 1950-ih, doživjela je procvat zahvaljujući ekskluzivnim suradnjama s cijenjenim pojedincima. Cijenjeni srpski redatelj imao je tu sreću da renomirani izvođači rado prihvaćaju njegove pozive, što je rezultiralo njegovim angažmanom u brojnim kultnim projektima kao što su “Više od igre”, “Braća po materi”, “Boj na Kosovu”, “Ministar”, “Lajanje”. na zvijezdama“, „Zona Zamfirovo“, „Pljačka Trećeg Reicha“, „Ivkov slava“, „Ranjeni orao“, „Grijeh njene majke“, „Šešir profesora Koste Vujića“, „Santa Maria della Salute“ i “Aleksandar Jugoslavija”.

Tijekom svoje slavne karijere, ovaj hvaljeni redatelj, poznat po svojim omiljenim TV serijama i filmovima, izvrsno je zadržao svoj osebujan stil i oštroumnost unatoč brojnim izazovima. Uz impresivne uspjehe u industriji, cijenjeni Zdravko uspio je osvojiti srce bivše Miss Jugoslavije, iako je njihova veza na kraju doživjela krah. Razmišljajući o tome, jednom je rekao: “Moje druženje s Nikicom izazvalo je zavist u mom društvenom krugu. Bio sam bombardiran mnoštvom glasina i optužbi, što je otežavalo održavanje snažne veze unutar umjetničke zajednice. Oni koji posjeduju sposobnost upravljati takvim preprekama, posjedovati izvanredan intelekt, moram priznati, nisam posjedovao takvu intelektualnu snagu.” Nikica Marinović, podrijetlom iz komunističke nacije Jugoslavije, pojavio se kao zadivljujuća osoba koja je osvojila svijet svojom neospornom fizičkom privlačnošću.

Rođena 1948. u Dubrovniku, stekla je široku slavu kada je 1966. dosegla cijenjeno mjesto prve pratilje na renomiranom izboru za Miss svijeta, nadmašivši svoju kolegicu Reitu Fari iz Indije. Iako je posjedovala neosporivu ljepotu, mnogi smatraju da ju je pripadnost komunističkom režimu spriječila u osvajanju toliko željene titule najljepše žene svijeta.

Bez vidljivog motiva, 61-godišnji bivši glazbenik tragično je progutao smrtonosnu dozu tableta za spavanje. Ovaj iznenadni čin dogodio se bez ikakvog oproštaja ili obrazloženja. Vrijedi istaknuti da je dobila sina Marka, čiji je otac Šotra.