– Sa našim današnjim člankom vraćamo se u drevni Egipat, i govorimo o možda najpoznatijoj ženi iz tog perioda-Kleopatri. Ona je povijesna žena, i veliko ime, koja je imala i više nego čudan intimni život…

Tijekom svog vremena, Kleopatra se pridržavala egipatske seksualne prakse, što je uključivalo udaju za vlastitu braću, upuštanje u veze s utjecajnim Rimljanima i moguće eksperimentiranje s jedinstvenim izumom koji uključuje pčele kao oblik stimulacije. Vrijedno je napomenuti da je Kleopatrina seksualna povijest u skladu s običajima njezina doba i može se smatrati nekonvencionalnom prema suvremenim standardima. Možemo li otkriti istinu iza Kleopatrine seksualne orijentacije? Je li percepcija o njoj kao privlačnoj zavodnici bila točna? Je li imala kontrolu nad muškarcima u svom životu, zbog čega je dobila nadimak “Meriochane”? I, koja je istina iza priče o Kleopatrinim pčelama?

Kleopatrino vješto korištenje svoje seksualnosti kao sredstva za postizanje moći značajan je aspekt njezine povijesne pripovijesti. Dok određeni eksplicitni elementi koji okružuju njezin intimni život možda nisu prikladni za okruženje sigurno za rad, očito je da je vješto koristila svoju privlačnost kako bi postigla željene rezultate. To služi kao dokaz njezine inteligencije i karizme, koji su bili jednako zadivljujući kao i njezina fizička privlačnost. Priča se da je Kleopatra voljela pčele. Legenda kaže da je osmislila jedinstvenu metodu samozadovoljstva koristeći zujanje kukaca.

Neki izvještaji upućuju na to da je napravila improvizirani vibrator stavljajući razjarene pčele u izdubljenu tikvicu. Alternativno, druge verzije priče tvrde da bi Kleopatra sjedila na vrhu kutije od papirusa ispunjene uznemirenim pčelama. U spavaćoj sobi je uvela životinje unutra. Ako je točno, ona nije jedina Egipćanka koja je dovela životinje u zatvorene prostore spavaće sobe. Bilo je izvještaja o muškarcima koji su sudjelovali u seksualnim odnosima sa stokom, ženama koje su se upuštale u slične radnje s očnjacima, a Egipćani su genijalno otkrili metode za upuštanje u intimne odnose s krokodilima.

Životinjski izmet, posebice onaj krokodila, mogao bi poslužiti kao kontracepcijsko sredstvo. Kruže glasine da je njezina soba bila puna mnoštva životinja i da su iza njezinih zidova odjekivali čudni zvukovi. Iako je vjerojatno da je ova predodžba izmišljotina, ne može se poreći čisti strah koji izaziva. Legenda kaže da je Kleopatra posjedovala posebnu stručnost u određenoj vrsti intimnih angažmana. Grci su joj dodijelili ime “Meriochane”, što u prijevodu znači “ona koja ljubazno prima velik broj prosaca”. Priča se da je usmeno udovoljavala željama 100 muškaraca u jednoj večeri, koristeći tu vještinu kako bi privukla pozornost Julija Cezara. Kleopatra, čiji je otac bio kralj Ptolemej XII Auletus, Makedonac koji je preuzeo prijestolje Egipta 80. godine prije Krista, imala je neizvjesnu lozu kada je u pitanju njezina majka.

Vjeruje se da je njezina majka bila ili jedna od Auletovih konkubina ili njegova sestra-žena, Kleopatra V Tryphaena. U Egiptu je bila uobičajena praksa da vladari sklapaju bračne zajednice sa svojim rođacima, često birajući rođake ili braću i sestre za svoje partnere, kako bi očuvali integritet kraljevske loze. Vrlo je vjerojatno da je sama Kleopatra rođena iz takve obiteljske veze.

Tijekom djetinjstva Kleopatra je sklopila bračne zajednice s oba svoja brata. Slijedeći običaje drevnog Egipta, Kleopatra je stupila u bračnu zajednicu sa svojim mlađim bratom, Ptolemejem XIII., nakon smrti njihova oca 51. pr. Kr. Prije njegove smrti, njihov je otac odredio Kleopatru i njezinog brata za suvladare, prema zahtjevima egipatskog zakona koji je zahtijevao muškog dvojnika za vladajuću kraljicu. U vrijeme njihovog vjenčanja, Ptolomej XIII je imao samo 10 do 12 godina, što je Kleopatra pronicljivo iskoristila u svoju korist. Brzo je ugušila svako protivljenje svog brata, izdajući službene dokumente isključivo na svoje ime i utiskujući svoj lik na valutu.

Prema povijesnim izvještajima, sudjelovala je u tjednima ekstravagantnih zabava ispunjenih seksualnom energijom zajedno sa svojim partnerom Markom Antonyjem. Antonije je sam osnovao kolektiv koji se naziva Inimitable Nerves, također poznat kao Društvo neponovljivih živaca, gdje su prigrlili život u luksuzu i, kako povjesničari sugeriraju, prepustili se neprestanoj razuzdanosti i bezobzirnosti. U predgrađu Aleksandrije, grupa pojedinaca okupila se kako bi uživali, sudjelovali u igrama i uživali.

Ta je zajednica vjerojatno bila odani sljedbenik božanstva Dioniza. Njihova okupljanja često su sadržavala ekstravagantne spektakle, karakterizirane nesputanim plesom i pretjeranom konzumacijom alkohola, često u neodjevenom stanju. U pokušaju da namami Heroda iz Judeje, Kleopatra je riskirala svoj život. Tijekom razdoblja razdvojenosti od svog rimskog ljubavnika, Marka Antonija, koji je boravio u Armeniji, Kleopatra je otišla u Judeju. Herod Veliki, kralj pod pokroviteljstvom Rima, već je bio nezadovoljan njome zbog Antonijevog velikodušnog poklanjanja značajnog dijela njegov teritorij na nju. Ipak, to nije spriječilo Kleopatru da se upusti u “nedopuštenu vezu” s Herodom.

Kako je zapisao povjesničar Josif: Moguće je da je gajila neku naklonost prema njemu, ili vjerojatnije, strateški mu je postavila zamku tako što ga je namamila da se upusti u nedopuštene razgovore. Unatoč tome, bilo je očito njezino ogromno obožavanje prema njemu. Nesiguran oko toga kako se nositi s Kleopatrinim napredovanjem, Herod je sazvao vijeće povjerljivih drugova kako bi raspravljali o tome treba li joj oduzeti život kao kaznu za njezine prijevare. Vijeće ga je jednoglasno upozorilo da bi takav čin izazvao Antonijevu osvetu. Iako je Herod vjerovao da bi uklanjanje Kleopatre iz jednadžbe koristilo Antoniju, na kraju je poslušao njihov savjet i samo ju je pratio u Egipat.