– Sa našim današnjim člankom i pričom uopšteno, vraćamo se u stari sistem, doba Jugoslavije i govorimo o glazni, koja je u to vrijeme bila najbolja. Definitivno, koji god žanr muzike da uzmemo, možemo nabrojati jako puno pjesama, koje su postale evergrin i koje se slušaju i dan danas. 

U Jugoslaviji je Lepa Brena vladala kao neprikosnovena kraljica glazbe. Obožavanje koje je dobila od masa nije bilo ništa drugo do društveno čudo. Njezini koncerti ne samo da su bili prepuni dvorane unutar naših granica, već su privukli i publiku iz susjednih zemalja.

Osamdesetih godina 20. stoljeća dolazi do porasta popularnosti Lepe Brene, poznate pjevačice. Njezina ogromna slava poslužila je kao izvor inspiracije za nebrojene pojedince, iako se malo tko mogao mjeriti s njezinim izvanrednim talentom i magnetskim šarmom.

Jedan od pojedinaca koji ju je pokušao smijeniti s funkcije bio je Milutin Popović Zahar, bivši kolega. Nakon odlaska s Brenom i Slatkim grehom, susreo se s Gordanom Adamov, koja se u showu upoznala kao Lepa Lana.

Njezina obećavajuća karijera naglo se zaustavila kada je donijela odluku da se povuče iz odabrane profesije. Naknadno je otkriveno da je njezin odlazak izravna posljedica prijetećih prijetnji kojima je bila izložena. Lana, poznata pjevačica također poznata po rođenom imenu Gordana Adamov, bila je iznimno popularna umjetnica u bivšoj Jugoslaviji. Prema medijskim napisima, njen glavni cilj bio je srušiti slavu Lepe Brene, što je uspješno ostvarila uz pomoć Milutina Popovića Zahara. Čim je Lana stala na pozornicu,

Lanin zadivljujući nastup osvojio je publiku, što je rezultiralo porastom njezine slave i porastom želje za ulaznicama za koncert. Unatoč tome, postojao je umjetnik koji je predstavljao prepreku na Laninom putu prema zvijezdama, osoba koju je strogo zabranila imenovati.

Godine 1983. započela je moja glazbena ekspedicija nastankom mog prvog albuma pod nazivom “Ja sam Lana”. Veliku zahvalnost dugujem Milutinu Popoviću Zaharu, čija je instrumentalna uloga u otkrivanju mog urođenog talenta omogućila ovu priliku.

Zanimljivo, njegov sukob s Lepom Brenom i Slatkim grehom potaknuo ga je da slavnoj Breni potraži novog pandana. Tako su nam se putevi ukrstili, a on mi je dodijelio ljupki nadimak Lepa Lana, ime koje mi je s ljubavlju dao pokojni Minimak, kako se Lana u to vrijeme prisjećala.

Suprotno početnom planu rušenja Lepe Brene, ovo dvoje protivnika iznenađujuće je održalo čvrstu i prijateljsku vezu, što je mnoge začudilo.

Tijekom razgovora Lana se prisjetila početka svog putovanja u hotelu, gdje je utjelovila osobine koje su bile visoko cijenjene u Srbiji: žena koja ostavlja bez daha s izrazitim rasnim obilježjima. Naša je veza bila izuzetna i uspostavili smo duboku vezu. Usprkos tome, nisam imao sklonosti mjeriti se s njom; moj cilj je bio iskovati vlastiti put i ostati autentičan. Kad su se naši putevi ukrstili, oprostili smo se jedni od drugih.

Do 1995. godine imala je značajnu ulogu u stvaranju albuma i singlova. Među uspješnicama vrijednim pažnje izdvajaju se pjesme “Nemoj da srce luta” objavljena 1983., “Zovi me, pričao si da me voliš” objavljena 1985. i “Hoću – Neću” objavljena 1990.

  • Bez ičijeg znanja, donijela je nepredviđenu odluku da napusti život koji je voljela i preseli se u Ameriku zajedno sa suprugom i potomstvom, a sve zbog uznemirujućih zastrašivanja od strane kolege s posla. Gordana Lana Adamov otkrila je da se nakon uspjeha prvog albuma namjerno odlučila povući sa svjetla reflektora. Primarni poticaj za ovu odluku proizašao je iz uznemirujućih i nedvosmislenih prijetnji koje je uputio kolega umjetnik, koji se obvezao da će nanijeti štetu i njoj i njezinom djetetu ako ustraje u stvaranju glazbenih albuma. U iznenađujućem obratu događaja, ova je osoba sada pozdravlja s toplinom i čak je grli nakon njihovog susreta. Prijezir Gordane Lane Adamov prema onima na pozicijama moći, zajedno s njezinim odlučnim raspoloženjem i odbijanjem prilagođavanja, na kraju ju je potaknulo da prekine sve angažmane i preseli se u Sjedinjene Države.

Proteklih 25 godina pronašao sam ogromnu strast u izvođenju zadivljujućih nastupa u Americi i Srbiji. Suradnja s mojim talentiranim suprugom, koji maestralno svira harmoniku, daje dodatni element užitka mojim nastupima. Duboko sam uvjeren da je bavljenje onim što obožavam ključ za pronalaženje istinskog smisla i zadovoljstva u životu.

Neizbrisiva sjećanja na Lepu Lanu opstaju u sjećanju starijeg stanovništva i nakon niza godina. Godine 2019. njezina nepokolebljiva predanost krčenju vlastitog puta potvrđena je kada joj je dodijeljeno visoko cijenjeno priznanje za životno djelo na renomiranom festivalu Filigrani u Skoplju.