– Danas govorimo o čišćenju organizma, putem nekih namirnica ili jednostavnih prirodnih pića. To je jako bitno da se uradi sa vremena na vrijeme, jer u crijevima nakon određenog vremenskog intervala dođe do nakupljanja raznih nečistih tvari.

Povremeno je bitno da naše tijelo prođe prirodni proces čišćenja. Dr Dejan Čubrilo, cijenjeni stručnjak za sportsku medicinu i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, dao je iscrpno i jezgrovito pojašnjenje čestih nesporazuma o detoksikaciji. Iako internet nudi obilje preporuka u tom smislu, ključno je biti oprezan pri njihovoj provedbi.
Koncept detoksikacije je u posljednje vrijeme dobio značajnu privlačnost, ali ja ga vidim kao više od običnog trenda koji se vrti oko privremenih rješenja poput posta ili konzumacije određenih sokova u ograničenom trajanju. Opće je poznato da voće nudi brojne dobrobiti i pridonosi cjelokupnom zdravlju. Ipak, važno ih je konzumirati umjereno. Umjesto da detoksikaciju promatramo kao izolirani događaj, treba je promatrati kao stalan i metodičan proces.

Neravnoteža nastaje kada su naša tijela preplavljena toksinima, što ukazuje na važnost utvrđivanja temeljnog uzroka ove neravnoteže, osobito kada ona proizlazi iz nepromišljene konzumacije. Neadekvatna probava hrane potiče rast mikroorganizama, uključujući bakterije i gljivice, u nehigijenskim uvjetima. Dr. Čubrilo ističe važnost ne samo unaprjeđenja farmaceutike, već i uspostavljanja okruženja koje sprječava razmnožavanje ovih mikroorganizama.

Pojedinci koji imaju bolest masne jetre neizbježno će se susresti s povišenim razinama inzulina, budući da inzulin igra ključnu ulogu u nakupljanju masti u jetri. Važno je napomenuti da konzumacija hrane ne dovodi izravno do sinteze kolesterola. Unatoč tome, stalan unos ćevapa i hamburgera može poremetiti probavni proces, uzrokujući tako porast razine inzulina i, posljedično, razvoj kolesterola u jetri.

Općenito, osobe koje imaju povećanu razinu inzulina također imaju tendenciju pokazivanja povišene razine kolesterola. Iz moje perspektive, razinu kolesterola od 6 ne treba doživljavati kao strašnu okolnost. Umjesto toga, preporučujem da se pacijenti suzdrže od ponašanja koje pridonosi nakupljanju kolesterola. Kako biste poboljšali svoju prehrambenu praksu, bilo bi korisno uključiti antioksidanse u svoje obroke.

Uključivanje malih porcija voća i povrća, obično oko 50 do 100 grama, u vašu prehranu omogućuje vam pristup ovim korisnim spojevima. Preporuča se postupno uključivanje ovih hranjivih izvora antioksidansa u vaše dnevne obroke. Vibrantan i vizualno privlačan proizvod dobiven iz biljaka posjeduje iznimnu sposobnost smanjenja razine kolesterola.

Kako bismo se zaštitili od preobilja šećera i posljedičnog opterećenja gušterače, pažljivo kontroliramo odabir hrane. Kada je riječ o poboljšanju okusa, oprezni smo unošenjem umjerene količine masti, pazeći da ne prijeđemo razumne granice. Nadalje, veliku važnost pridajemo zdravlju naših žučnih kanala, u jela unosimo začinsko bilje i povremeno se prepuštamo osvježavajućem užitku limunade od đumbira.

Jeste li ikada razmišljali o prednostima sokova za detoksikaciju? Ovi nevjerojatni napitci prolaze kroz minuciozan proces miješanja, ekstrakcije i rafiniranja. Međutim, njihovi učinci na tijelo još uvijek izmiču mnogim pojedincima. Vrijedno je spomenuti da ovi sokovi imaju potencijal značajno povećati razinu inzulina, slično kao učinak testa opterećenja glukozom.

To dovodi do većih poteškoća u razgradnji masti, što rezultira time da jetra proizvodi kolesterol i nakuplja višak masti. Preporučljivo je ograničiti konzumaciju ovako pripremljenih sokova jer se ne savjetuje prekomjerno uzimanje. Osobno, ne podržavam sokove osim ako sadrže vlakna i sjemenke za ublažavanje pritiska na gušteraču.

U slučaju da vam nedostaje soka, na raspolaganju vam je alternativni izbor – konzumacija voća i povrća koje je inicijalno bilo predviđeno za sokiranje. Unatoč tome, postoji mala komplikacija: što ako vašem probavnom sustavu nedostaje potrebna snaga da pravilno probavi ovu hranu? Osim toga, ključno je uzeti u obzir da stres može smanjiti enzime u želucu. Unos masnoća je strogo zabranjen, a sva jela moraju biti pripremljena bez maslinovog ulja, badema ili lješnjaka.

Kada se radi o jetri koja je podložna toksičnosti, ključno je svesti na najmanju moguću mjeru svaki daljnji pritisak na ovaj organ i pružiti mu dovoljno mogućnosti da se oporavi i oslobodi toksina. Odlučiti se za meso koje je pripremljeno kuhanjem u vodi i ubacivanjem povrća u obrok prije konzumacije je mudar izbor. Savjetuje se potpuno suzdržavanje od konzumiranja jaja tijekom procesa detoksikacije.

Kako bi se osigurali optimalni rezultati, savjetuje se suzdržati se od dodavanja mlijeka u bilo kojem trenutku tijekom postupka. Osobe koje imaju 30 ili više godina snažno se savjetuju da se suzdrže od konzumacije mlijeka. Crijeva se suočavaju s značajnom preprekom kada je u pitanju čišćenje tijela od toksina nakon gutanja mliječnih proizvoda. To zahtijeva pomak iz stanja mirovanja u stanje angažiranosti.

Prijelaz s rijetkog na redovno pražnjenje crijeva može se odrediti učestalošću odlaska na zahod, pri čemu je minimalno jedna stolica dnevno ključni pokazatelj. S druge strane, metabolizam se odnosi na učinkovitost tijela u pretvaranju unesenih nutrijenata u energiju. Važno je napomenuti da brzi metabolizam nije nužno povezan s čestim odlascima u kupaonicu, već s učinkovitom pretvorbom energije. Suprotno tome, pojava višestrukih stolica tijekom dana može ukazivati ​​na poteškoće u pravilnoj probavi hrane.

Prema riječima dr. Čubrila, konzumacija jedne datulje ili smokve prije spavanja može imati izvanredne učinke na čišćenje crijeva. Ovo voće djeluje kao moćni buldožer i bager, a može se potopiti u vodu za optimalne rezultate. Primjenom ove metode možete doživjeti umirujući učinak i postići temeljito čišćenje crijeva i žuči. O dobrobitima uvrštavanja datulja u prehranu dr. Čubrilo govorio je u emisiji Ordinacija na RTS-u, koju možete pogledati u 19:45 za više informacija.