Serija “Sulejman Veličanstveni” još uvijek zrači svojim sjajem na domaćim malim ekranima, a jedna od najupečatljivijih figura koja se ističe je Nigar Kalfa, nezaboravno tumačena od strane čuvene turske glumice Filiz Ahmet.

Njeno izvođenje u ovoj seriji osvojilo je srca publike u Srbiji, izazivajući lavinu simpatija. Ova uloga nije samo označila vrhunac njenog glumačkog talenta već je otvorila vrata brojnih uspjeha koji su se nizali jedan za drugim.

Autentična ljepotica Filiz Ahmet potiče iz porodice koja je decenijama živjela u Makedoniji, a malo je poznato da kroz njene vene teče i krv jugoslavenskog podrijetla, uz to što perfektno vlada srpskim jezikom.

Ljubav prema glumačkom zanatu naslijedila je od svog oca, poznatog turskog glumca Luftije Sejfulaha, koji je živio u Makedoniji. Luftija je bio visoko poštovan u svojoj profesiji, te je čak osnovao prvo makedonsko-tursko pozorište.

Njen glumački talent se ne zaustavlja samo na ocu, već je i njena majka bila dio svijeta glume, radeći kao suflerka.Prva pozorišna predstava koju je prisustvovala kao dijete bila je izvedba “Idiota” prema istoimenom romanu Fjodora Dostojevskog. Već sa šest godina, razvila je strast prema pozorištu i scenskoj umjetnosti.

https://www.instagram.com/p/CYZk4LhDWxK/?utm_source=ig_embed&ig_rid=7c0ecc10-305f-41bf-92a8-0fc9b7bf8a06

Filiz Ahmet je rođena 15. aprila 1981. godine, a ratovi na prostoru bivše Jugoslavije značajno su oblikovali njeno djetinjstvo, prisiljavajući je da odraste brže nego što je to uobičajeno. Zbog neprekidnih sukoba, porodica je odlučila napustiti zemlju i preseliti se u Švedsku. Tek kada je imala 15 godina, Filiz se vratila u Makedoniju.

Pohađala je medicinsku školu, da bi nakon toga diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Skoplju 2003. godine.

https://www.instagram.com/p/Ch0LVayD7mG/?utm_source=ig_embed&ig_rid=5f8e5b81-f7ea-433a-a7a3-35e460f2ca98

Skratila je svoju dugu kosu i sada nosi paž frizuru, često se pojavljuje s upečatljivom šminkom. Komentari o njenom mladolikom izgledu i njenoj vitkoj figuri