Zdravlje bi svima nama trebalo biti na prvom mjestu međutim, s obzirom na današnji ubrzan život svi mi zdravlje stavljamo u drugi plan. Najgore od svega je što sve manje vremena posvećujemo zdravoj ishrani i okrećemo se lošim navikama u vidu brz hrane, šećera i slično U današnjem članku ćemo pisati o pet navika koje drže šećer u krvi pod kontrolom.

Kako piše Mondo.ba, zbog zdravlja je ključno odrediti jutarnju rutinu, ali je nažalost često zanemarujemo. Žurno s doručkom ili njegovo potpuno preskakanje, ispijanje kave prije nego što nahranimo tijelo i odmah baciti se na posao uobičajene su navike koje mnogi pojedinci posjeduju, ali su pogrešne.

Na održavanje stabilne razine šećera u krvi može se značajno utjecati uspostavom pozitivne jutarnje rutine. Kako biste učinkovito kontrolirali razinu šećera, što biste trebali poduzeti nakon buđenja?

Održavanje cjelokupnog zdravlja uvelike ovisi o osiguravanju pravilne hidratacije. Voda igra ključnu ulogu u smanjenju razine šećera u krvi, budući da postoji jaka korelacija između povišene razine šećera i dehidracije. Prema dijetetičaru Justinu Chenu, konzumacija vode pomaže u sprječavanju fluktuacija glukoze u krvi, za razliku od drugih opcija pića poput sokova, koji su manje učinkoviti u gašenju žeđi.

Svi smo iskusili situaciju da izađemo iz kuće bez doručka. Ipak, opsežna istraživanja pokazuju da preskakanje ovog važnog obroka može dovesti do raznih štetnih učinaka na naše tijelo. Jedan takav učinak je potencijalni porast razine šećera u krvi. Nedostatak hrane može izazvati povećanje šećera u krvi. Ujutarnjim buđenjem nije rijetkost da je razina šećera u krvi povišena, a za njihovu stabilizaciju ključnu ulogu ima kvalitetan doručak.

Prema stručnjacima, preporuča se započeti dan s obrokom bogatim proteinima jer pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i minimiziranju fluktuacija glukoze tijekom dana. Doručak koji je bogat proteinima nudi postupan i dosljedan porast energije. Kao primjer, možete se odlučiti za konzumiranje kuhanih jaja uz porciju tosta za jutarnji obrok.

Bavljenje tjelesnim vježbanjem, osobito ujutro, korisno je za regulaciju razine šećera u krvi. Mišići igraju ključnu ulogu u pretvaranju glukoze u iskoristivu energiju. Ako vas vaš pretrpan radni raspored sprječava da se uklopite u jutarnju tjelovježbu, razmislite o tome da u svoju dnevnu rutinu uključite više hodanja, poput izlaska iz autobusa stanicu ranije ili odabiranja stepenica umjesto dizala na putu do ureda. Istraživanja pokazuju da čak i kratka dvominutna šetnja nakon obroka može učinkovito smanjiti razinu šećera u krvi.

Konzumacija kofeina, uključujući domaću kavu, potencijalno može povisiti razinu šećera u krvi. Međutim, to ne zahtijeva potpuno odustajanje od kave. Kako bi se suzbio utjecaj kofeina na šećer u krvi, stručnjaci predlažu održavanje hidratacije i konzumiranje dobro zaokruženog doručka.

Utjecaj našeg izbora hrane na razinu glukoze u krvi dobro je poznat, ali jednako je važno razmotriti kako se nosimo sa stresom. Upravo zato stručnjaci preporučuju da dio jutra posvetite njezi sebe. Ključno je pronaći trenutak koji vam donosi radost – bilo da je riječ o kratkoj meditaciji, bilježenju misli u dnevnik, laganoj šetnji ili nizu vježbi istezanja i disanja. Ove aktivnosti služe za ublažavanje stresa i postavljanje pozitivnog tona za dan koji je pred nama.