Usporavanje rasta bakterija i smanjenje rizika od bolesti koje se prenose hranom postiže se hlađenjem određene hrane. Međutim, postoje određene vrste hrane koje su prikladnije čuvati na sobnoj temperaturi. Iako je opće poznato da mlijeko, meso i jaja treba čuvati u hladnjaku, ostaje pitanje: koji je optimalan način skladištenja avokada, rajčica i krumpira?

Prema The Healthyju, znanje o tome koju hranu treba čuvati u hladnjaku, a koju treba čuvati na sobnoj temperaturi nevjerojatno je korisno za maksimiziranje dugovječnosti i kvalitete vaše hrane.

Paradajz

Prema riječima dijetetičarke Dana Greene, zrele rajčice preporučljivo je čuvati na sobnoj temperaturi kako bi se očuvala njihova hranjiva vrijednost koja uključuje visok udio vitamina C, kalija i drugih korisnih nutrijenata. Ako ih namjeravate konzumirati u sljedećih nekoliko dana, izlaganje niskim temperaturama može imati negativan utjecaj na njihovu teksturu i okus.

Krumpir

Kako bi se spriječilo stvaranje akrilamida, kancerogenog spoja, javno zdravstvo Engleske, izvršna agencija britanskog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, savjetuje da se krumpir ne drži u hladnjaku. Kada je izložen niskim temperaturama, škrob u krumpiru se ubrzano pretvara u šećer. Posljedično, kada se ti šećeri izlože visokoj toplini kroz pečenje ili prženje, mogu dovesti do proizvodnje akrilamida.

Banane

Ako ste ikad odlučili staviti bananu u hladnjak, vjerojatno ste svjesni njezine transformacije u tamno smeđu boju, što ukazuje na to da hlađenje nije prikladno za banane. Obično se banane kupuju prije nego što dostignu optimalnu zrelost i prirodno će sazrijeti ako se drže na sobnoj temperaturi. Međutim, hlađenje sprječava taj proces zrenja tako što ga usporava. Važno je napomenuti da banane ispuštaju plin koji ubrzava sazrijevanje drugog voća, stoga je preporučljivo držati banane odvojeno od ostalog voća.

Bosiljak

Ako začinsko bilje poput bosiljka, ružmarina i majčine dušice držite u hladnjaku, ono će brzo dehidrirati i izgubit će okus. Kako biste to spriječili, držite biljke na mjestu podalje od izravne sunčeve svjetlosti i stavite ih u malu čašu vode sobne temperature.

Luk

Kako biste osigurali dugotrajnost luka, preporučljivo je držati ga na hladnom, suhom i tamnom mjestu, sve dok nije izrezan ili neoguljen. Pravilno prozračivanje ključno je za održavanje njihove svježine. S druge strane, ako ste ogulili ili prethodno narezali luk, preporučuje se da ga ohladite i konzumirate prije navedenog roka trajanja.

BONUS TEKST

Rajčica je, unatoč tome što se često pogrešno smatra povrćem, zapravo voće koje ima veliku vrijednost kao svestran i koristan izvor hrane. Ova hrana obiluje širokim spektrom esencijalnih nutrijenata i može se kuhati na brojne različite metode. Upravo je zbog toga ključno uključiti ga kao vitalnu komponentu dobro uravnoteženog režima prehrane.

Primarni atribut po kojem su rajčice poznate je njihova bogata opskrba likopenom, vitalnim antioksidansom koji je neophodan za naše opće dobro. Likopen igra ključnu ulogu u borbi protiv stanica raka i pokazuje učinkovitost u liječenju raznih drugih bolesti. Štiteći naše tijelo od slobodnih radikala i učinaka preranog starenja, ovaj snažan antioksidans pruža zaštitu.

Vibrantna crvena boja rajčice može se zahvaliti prisutnosti ovog ključnog antioksidansa, kojim su bogate.

Budući da naše tijelo nema sposobnost interne proizvodnje likopena, neophodno je da ga unosimo prehranom. Iako postoji drugo voće i povrće koje također sadrži ovaj ključni sastojak, nijedno od njih ne može se mjeriti s nevjerojatnim sadržajem likopena koji se nalazi u rajčicama. Znanstvena zajednica sve više provodi opsežna istraživanja o ljekovitosti rajčice.

Za sada znanstvenici ne mogu u potpunosti artikulirati mnoštvo zdravstvenih dobrobiti povezanih s konzumacijom rajčice.

Znanstvene studije potvrdile su da rajčice posjeduju izvanrednu sposobnost ne samo zaštite od raka, već i borbe protiv srčanih i krvožilnih bolesti. Kroz kontrolirane pokuse, uvođenje likopena u već postojeće kulture stanica raka učinkovito je zaustavilo njihovu kontinuiranu proliferaciju. Ovi uvjerljivi dokazi služe kao dokaz iznimnih terapeutskih svojstava svojstvenih rajčici.

Samo 540 ml soka od rajčice tijelu daje značajnu količinu likopena, osiguravajući visoku dozu. Uključivanje dnevne čaše soka od rajčice u vašu rutinu može pridonijeti održavanju optimalnog zdravlja tijekom cijelog života.

Intrigantan aspekt leži u činjenici da rajčice nude zdravstvene prednosti ne samo u sirovom stanju, već i kada su kuhane, budući da proces kuhanja zapravo povećava iskorištenje likopena umjesto da ga smanjuje.

Unatoč opsežnim istraživanjima o utjecaju rajčice na ljudsko zdravlje, znanstvenici priznaju da ima još mnogo toga za otkriti, budući da vjeruju da je pravi potencijal rajčice uvelike neiskorišten. Sa svojom izvanrednom sposobnošću da zaštiti pojedince od ozbiljnih bolesti, rajčice se ističu kao jedna od najhranjivijih dostupnih prehrambenih opcija. Na tržištu postoji obilje proizvoda od rajčice, što olakšava uključivanje ove namirnice u vašu prehranu i uživanje u njezinim izvanrednim svojstvima bez ikakvih poteškoća.