– Kada nekad pomislimo kako loše živimo, kako nam fali ovo ili ono, nikada ne znamo kako žive neki ljudi na drugom kraju svijeta. Imamo osobe i porodice, koji su toliko skromni u životu, da to normalnom čovjeku sa zapada djeluje stavrno nelogično. 

Desetljećima je pleme Nenets živjelo na sjevernoj obali Sibira u Rusiji, pokazujući nevjerojatno jedinstven i zadivljujući način života. Unatoč pritiscima modernizacije, uspješno su sačuvali svoje drevne nomadske tradicije. Iznenađujuće, njihova populacija sada iznosi nešto više od 44 000 jedinki, a čak ni ekstremna hladnoća od -50 stupnjeva Celzijusa ne uspijeva ih spriječiti. Svakodnevno postojanje Neneta osvaja brojne pojedince, koji često ostanu u čudu nakon susreta s ovim nevjerojatnim ljudima.

  • Unutar golemog kopnenog prostranstva koje se proteže od Bijelog mora do donjeg toka rijeke Jenisej, postoje dvije različite skupine Neneta: e-šumski Nenci i Tundra Nenci. Unatoč svom velikom teritoriju, svi Neneti koji žive u tundri dijele jedinstvenu kulturu. Ovo pleme, koje neki nazivaju Samojedi ili Juraci, našlo se između poluotoka Kanin i Tajmir, a samo je nekolicina njih odlučila osnovati male zajednice poput Kolve. Primarno zanimanje ovih jedinki je lov na divljač i uzgoj sobova. Koristeći sobove kao tovarne životinje, oni mogu prijeći goleme udaljenosti tijekom cijele godine.

Praksa masovnog uzgoja pojavila se tijekom 18. stoljeća. Uz konzumaciju mesa sobova, riba čini značajan udio u njihovoj prehrani. Neneti se pridržavaju sustava vjerovanja ukorijenjenog u šamanizmu i animizmu, koji veliku važnost pridaje štovanju zemlje i njezinih bogatih resursa. Dok kreću na svoja selidbena putovanja, pažljivo stavljaju razne predmete, uključujući medvjeđe kože, svete figurice, pa čak i novčiće, na svoje svete sanjke. Ove svete sanjke ostaju zapečaćene sve dok se ne održe značajni događaji ili vjerske ceremonije, kao što su žrtveni rituali. Nenetsko društvo organizirano je u klanove, a njihov cijenjeni šaman poznat je kao Tadibija.

Nakon ruske revolucije, politika kolektivizacije koju je provodila sovjetska vlada nanijela je značajnu štetu nenenskoj kulturi. Nomadski Samojedi bili su prisiljeni napustiti svoj tradicionalni način života i uspostaviti stalna naselja. Kao rezultat toga, njihova su djeca poslana u državne internate, što je dovelo do postupne erozije njihove kulturne baštine. Ova promjena također je utjecala na društvenu dinamiku unutar plemena, posebno u pogledu uloga muškaraca. Prije je njihova primarna odgovornost bila zaštititi sobove u tundri, zadatak od najveće važnosti.

Nenečki stočari proživljavali su značajne poteškoće, ali njihov način života nije bio ugrožen dulje vrijeme. Dok je politika kolektivizacije trajala u cijeloj Rusiji dugi niz godina, utjecaj na regiju Yamal bio je ograničen na jedno desetljeće. Nakon Staljinove smrti 1953., tradicionalna gospodarstva su očuvana, što je dovelo do značajnog ponovnog porasta populacije sobova. Od 1950. do 1960. zabilježen je značajan porast sobova od 50%, broj koji se gotovo udvostručio do 1980. Tijekom desetljeća koja su uslijedila, Nenci su postupno napredovali, vraćajući i čuvajući svoj cijenjeni nomadski stil života. Stanovi plemenske zajednice sastoje se od šatora izrađenih od životinjskih kostiju i kože, prenosive strukture koja se može brzo sastaviti ili rastaviti u roku od samo dva sata.

Ovi šatori imaju izuzetnu toplinsku izolaciju, zahvaljujući koži sobova, osiguravajući ugodnu i udobnu unutrašnjost čak i usred niskih temperatura koje padaju do dvoznamenkastih stupnjeva ispod nule. Kad god se pojavi potreba za vodom, žene plemena izlaze iz šatora naoružane malim saonicama i lopatom. Snijeg marljivo čiste, skupljaju ga kako bi ga otopili, a zatim ga zagrijavali u loncu na pucketavoj vatri i tako ga učinili pogodnim za piće. Dok ključne komponente običajne ceremonije vjenčanja ostaju nepromijenjene među Nenetima, varijacije se prirodno pojavljuju na temelju geografskog položaja, obiteljskog bogatstva i klanskih običaja.

Početno razmatranje pri stvaranju bračnih zajednica je pridržavanje egzogamnih normi, koje nalažu da se zajednice moraju dogoditi između pojedinaca iz različitih klanova. Osim toga, ekonomski čimbenici i mladenkine osobne osobine, kao što su njezino fizičko blagostanje, radna sposobnost i talenti, također su uključeni u jednadžbu. U skladu s nenečkim običajima, mladoženjina je majka dužna urediti prostor za spavanje za nedavno vjenčani par.

Zavjesa služi kao pregrada koja odvaja mladenački krevet od mladenkina miraza. Spuštanje ovog zastora označava trenutak kada mladenka i mladoženja službeno prelaze u uloge muža i žene. Već drugog dana svadbenog veselja dijele svoj prvi intimni susret. Ovaj ključni trenutak predstavlja vrhunac ceremonije vjenčanja, budući da mladenka prekida svoje veze s očevom lozom i preuzima cijenjeni status udane žene u sebi muževljeva obitelj.